Wednesday, December 31, 2008

A NEW YEAR , WILL THERE BE A NEW ME?

Memang tak sangka , ni hari terakhir tahun 2008..Alhamdulillah ..masih lagi diberi peluang untuk bernafas di bumi Allah swt ni ..semoga masih ada peluang dan ruang untuk diperbaiki pada tahun2 akan datang ..

Sebenarnye kan..aku ni mmg tak penah nak sebok nye nak ber azam bagai..ehehe..sbb aku tau sangat aku ni mmg agak mustahil la nak menunaikan azam diri sendiri tu ..

tapi tahun ni, aku betul2 nak berusaha mencapai azam aku ..semoga taun ni akan menjanjikan perkara yang baik2, di murahkan rezki dan dikurniakan kasih sayang Allah swt..

Nilah perkara2 yg aku nak usahakan supaya dpt dicapai pada tahun 2009 nih..semoga tercapai hendaknya ..aminnn...

  • MENCAPAI BERAT BADAN UNGGUL (HAHAHA) UNTUK BMI NORMAL IAITU AT LEAST 55.0kg SEBELUM 01.06.2009 -- CABARAN UTAMA
  • PAKAI SUAR JEANS SAIZ 28 SECEPAT MUNGKIN..HAHAHA
  • DPT SARUNG DAN ZIP DAN BUTTON KAN SUAR JEANS B.U.M SAIZ 30 YG TELAH DIHADIAHKAN OLEH KAWANKU ( BAIK NYE SINDIR BEB..EHEHE )
  • DAPAT PAKAI SUAR THAI TANPA MENAMPAKKAN KEMONTOKAN POUCH KU..HAHA
  • BODY FAT % MESTI DITURUNKAN SEKURANG2 NYA 5% SEBELUM 04.02.2009 ( INI TARIKH NEXT APPOINTMENT NGAN DIETITIAN..EHEHE )
  • MINUM AIR MASAK 2 BOTOL 1.5LITER SEHARI
  • EKSESAIS AT LEAST 30MIN SEHARI
  • MAKAN FAST FOOD SEKALI JE SEBULAN / 2 BULAN SEKALI ( MANA YG KESAMPAIAN..HEHE )

Berusaha lagi bimbim!! waa..byknyer resolusi untuk diet ni yer..bleh ker aku mencapai berat tu ?boleh ke aku menyarung seluar jeans saiz 28 tu??hehehe..kita tunggu dan lihat hasilnya nanti ..akan ku update secepat mungkin mana2 yg dah tercapai k?haha..janganla kene carry forward ke taun depang plak ..haiyyyaaa...

aper2 pon..SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2009..SEMOGA KALIAN DIMURAHKAN REZKI , SENTIASA DI BAWAH LINDUNGAN RAHMAT DAN KASIH SAYANG ALLAH SWT , DITABAHKAN HATI , DIKUATKAN IMAN ..AMIN..

BAYANG-BAYANG ..





Korang penah tak memerhati kan bayang2 korang sendirik ? hehe..ker korang ni sume insan normal , tidak seperti aku yg kegilaan ..?hahaha

Aku dari dulu slalu tgk diri sendiri dlm reflection cermin yg aku lalu memane..ataupon byg2 sendiri bila aku berjalan2..dulu aku slalu rasa"lahai..menyampahnye tgk byg2 tu..gemok betol" segala jenis lemak dah bonjolan kurang enak akan jelas kelihatan ..hehe..

Masa ni la baru nak insaf.."aku mmg kene berubah " tapi lepas tu aku gi melantak nasik lemak ayam sampai abis sepinggan ..dengan air teh ais..ehehehe..

tadi aku tiba2 rasa mcm bayang2 aku dah berubah ..hahaha..jadi aku dengan merengnye snap gmbr byg2 ku yg mcm slim n slender ( walaupon itu hanya bayang2 ) yg penting,takde la aku sendirik rasa menyampah ngan bayang2ku sendirik ..=P~
p/s : gue pakai baju blouse yg agak labuh ya..tu pasal mcm jubah je rupa nya..dan suda longgar,enggak ketet lagi mcm dulu ..hehe







Tuesday, December 30, 2008

BERAT BADAN SEBENAR

True Weight

To find your true weight, step on the scale first thing in the morning after you've gone to the bathroom. Use that as a guide throughout your wellness programme.
Don't be discouraged if your weight suddenly seems to increase even though you've stuck to a sensible diet and exercise plan. Did you know that your weight fluctuates up to 2.5kg in a day as you eat, drink and even take a shower?
Here's what I found out when I recorded my own weight 8 times in 1 day. Using my example as a rough guide, take your own weight and see how it changes within a day.

DI PETANG YG HENING INI ..HEHEHEHE

Sempena Maal Hijrah semalam kan..jadi arini aku baik skitla..pakai jubah gi keje..ehehe..
Jubah ni sbnrnye ade kakak satu opis ni yg bagi ..dia bli nak pakai masa pegnen,tapi dia kurang tinggi plak,jadi jubah ni menyapu lantai ..
kebetulan plak dia tau aku sangat gemar la kaler PURPLE..jadi dialog nye lebih kurang camnih:-


kakak pegnen : bim ( bukan nama sebenar..haha) , akak ada beli jubah ni ha..tapi labuh sgt..ko nak tak?
bim bim : nak nak ....kaler aper?brape hengget ?
kakak pegnen : kaler perpel la..ko kan ske kaler pepel..ehehe..tayah bayar la..akak bagi jer..

bim bim : akak ni biar benar..tayah byr plak ..dah la mesti mahal kan jubah2 nih ..
kakak pegnen : alaa..ko byr ngan kek lapis sarawak pon ok jugakkkkk...ehehehe


begitulah al kesahnyer..tak sangka baju ni sungguh sedap utk dipakai..bukan utk di makan yer..


jadi untuk membuat korang rasa nak muntah ..nahhh..aku persembahkan gaya2 aksi model ku bersama baju jubah pepel kesayangan ku ini..hahaha


( apakah kaitan semua nya dengan DIET? aaa..lu pikir la sendiri...hehe..takde kaitan pon..saje suka2 nak tepek gmbr aku kan..dah blog aku..takkan tepek gmbr orang lain plak ..ehehe )

KENAPA RASA NAK MAKAN COKLAT BILA PERIOD?

Why do I crave chocolate around my period? Is there some vitamin or mineral my body is craving I can take to ease my craving for chocolate?

The answer may lie in hormones. Chocolate eating in women may be an unconscious attempt to keep hormone levels more steady. Women report that they have a an increased frequency of craving for high fat, pleasant tasting food including chocolate around their menses. This may be due to the higher levels of progesterone at that time. Progesterone is a female hormone that is important in ovulation and in the menstrual cycle. Progesterone is thought to induce fat storage and a drop of the level of fat in your blood may prompt a craving for fat.
Because chocolate cravings may be influenced by a deficiency in magnesium, that this may be why some experience an increase in chocolate cravings during PMS.


Chocolate and chips are at the top of the list when women say they experience PMS food cravings. Food cravings associated with PMS are not the result of a nutritional deficiency, Wurtman says.
"It's a brain deficiency," she says. "It's a real phenomenon, provoked by changes in the brain when one's hormones are changing. The one chemical that drives all of this is serotonin. One way you can make serotonin is by eating carbohydrates. But you don't have to eat chocolate or potato chips to do that any more than you need to drink champagne to satisfy your thirst."



So sebenarnyer..bukan salah kita la asik craving for chocolate or mende manis bila period..ehehe..

MACAMANE NI..KATA DIET,CAMNE NAK KONTROL CRAVING SUME NI??

If you crave chocolate, take one small piece, and let it dissolve slowly in your mouth. Make sure it is really good chocolate, not some imitation diet crap. Wait about 15 minutes, check the craving level, and repeat it if it's still high. Chocolate has some potent brain chemical changers in it, and many women crave chocolate for that reason. If you fight cravings they will build up and then you pig out.Give in to a craving, in a small way, with EXACTLY what you had in mind to eat and they will become less powerful. Stall them with "diet" substitutes and they stay around. For example, someone who craves ice cream will be far more satisfied with one scoop of really great ice cream than an entire case of imitation diet stuff. After a while, you get "picky cravings" - that's when you drive cross town for the exact slice of blueberry cheesecake you want and leave without eating anything because they are out of blueberry.

KESIMPULAN AKU SENANG JER :-
- rasa nak makan coklat/kek/mende2 manis? makan je..tapi ambik potion paling kecik ..
- tak puas ? makan lagik ..hahaha..
- jangan abaikan craving nih..baca kat atas tu , kalau dibiarkan akan jadi makin besar dan besar dan akhirnya kita akan termakan lebih dari yg kita nak ..ermm..bahaya ..
- tapi excuse nih masa period jer..jangan nak lebey2 tauuuu..hahaha

SALAM MAAL HIJRAH..

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Selamat Tahun Baru untuk semua yg beragama Islam ..dan Al Fatihah untuk YDP N.Sembilan Almarhum Tuanku Ja'afar yg telah mangkat pada 27/12/2008..Al-Fatihah ...
Cuti dari 27-29/12/08 mmg agak mencabar bg aku yg kuat makan ni ..ehehe..dah la agak keboringan..dalam kepala otak asik nak melantak jer..dah abis segala buah dlm fridge tu aku telan,masih lapa lagi tu ..ermm..last2 aku buat kek ..hahaha..sbb darjah keboringan yg tinggi ..

mmg sedap giler aa kek alien ni..(kek ni sukati aku letak nama je sbb ikut suka aku nak letak ape dlm ni..hahaha..)
masa aku tgh semangat nak buat kek tu,ade ke patot aku leh terlepas pandang yg tepung gandum kat umah aku dah abis..
jadi atas sbb aku ni genius,jadi aku pon guna biskut marie,di blend ngan oat,pastu ade muesli(oat+kacang+ape lagi tah)..dan segala jenis benda kat umah aku yg ade unsur2 oat dan tepung..hehe
pastu tabur lak skit chopped nut atas tu ..fulamakk..sedap bangat ..hehe..kek ni NO SUGAR at all ok? sbb biskut marie n muesli yg aku cmpur tu dah manis ..best2...hehe




Friday, December 26, 2008

KENAPA BERAT SAYA NAIK MASA SIANG,TP BANGUN TIDO TURUN PLAK?

Selalu org tanye bim ..kenapa ek berat masa siang slalu naik sampai berkilo2..( especially org yg sgt rajin menimbang , tak sempat nasik turun ke perut dah naik timbang ..hehe)

Sebenarnye bim pon ade gak buat mende camtu..hahaha..kalau timbang pagi 64.0kg , tghari mesti dah jadik 65.0kg..malam sebelum tido mesti 65.8kg..hallamakkkkweiii..takot nyer..
tapi skang dah tak takot la..ehehe..sbb biasanya pagi esok akan turun bbrp ratus gram dari berat sebelum tido ..itu pon kalau makan malam tu adalah yg senang diproses,bukannya sinful food..

Satu satu nya perkara yg bleh berubah dalam semalam,yg menyebabkan berat kita berubah adalah amaun air dlm badan..kita slalu lupa..air ni berat , 1Liter air = 1kg berat fulamakkk..maksudnye , lepas kita minum air sebanyak 500ml, berat pon dah naik 500g..kalau 1L = 1kg ..patot la senang2 je berat nak naik n nak turun ..

Tapi walaupon mcm tu ..air ni senang gak nak hilang dari badan ..1st- respirasi or pernafasan ..2nd - transpirasi melalui kulit - berpeluh ..dua2 ni membantu kehilangan air dr badan even waktu kita tido ..

Bila dah bgn pagi , or masa tgh2 syok tido tu ..nak terkencing plak..ehehe..tu pon membantu pembuangan berat air dari badan ..

Sebab tu la ..bila bangun pagi biasanya berat dah kurang skit dari semalam nye berat ..hehe..yela..kalau byk buang air,byk la kurang ..tapi tak semestinya air je yer..masa tido pon badan akan burn fat , kalau betul cara dan betul makanan nyer..

Secara purata nya , manusia membuang air 1.2Liter melalui urin(kencing) dan 1Liter melalui repirasi dan transpirasi..so dalam 1 hari total weight yg bleh fluctuate adalah 2.2KG..!! waaa..sonoknyerrr..hehehe

KEBAIKAN DIET & EKSESAIS ( SELAIN KURUS..EHEHE)

Morning sume..arini semangat waja aku nak menaip nih..sbb semlm cuti krismas kan..jadi aku takde keje nak buat, jadi aku berpikir..dan berpikir..sambil masak pon pikirrr lagi..hehe

Semua orang tau kebaikan utama diet n eksesais ni adalah bleh menurunkan berat badan @ jadik kurus ..tapi sebenarnyer..banyakkkkk lagi kebaikan yg orang kadang2 tak nampak bila kita diet n eksesais nih..hehe..disbbkan aku byk masa terluang,aku tolong korang pikir dan senaraikan yer?hehehe..

ni adalah dari pandangan peribadi haku yer..apa yg aku rasa dan apa yg aku alami semenjak aku menjaga makan dan eksesais awal taun 2008..

1. Kesihatan

- taun lepas aku MC 6 hari ..betul2 sakit nyer..taun ni aku MC 3 hari jer..tu pon sehari tu sbb aku malas gi keje..hahaha..maksudnye sistem imun badan dah bertambah baik ..bagus2..teruskan usaha anda ye sistem imun!

- taun lepas aku kene AGE ( acute gastroenteritis - sakit perut,muntah,cirit birit yg sangat teruk ) 3-4 kali dlm setaun..mmg teruk sangat , rasa nak tercabut usus..taun ni sekali je kene, alhamdulillah ..tu pon sbb melantak mende bukan2..hehe

- selalunye aku semput kalau naik tangga,jalan jauh skit,lari skit..skang dah tak sempottt..hehe..kira masih bleh ngumpat ngan orang sebelah la walaupon tgh jalan laju ..hahaha

- kesihatan dalaman pon bertambah ..errmmm...contohnyer..ermmm...kehidupan suami isteri la..hahaha..takleh cerita lelebey la..nanti ade budak bawah umo baca plak ..

- period dah teratur skit..sebelum ni bergantung pada ubat semata2..skang dah stop sume ubat doktor , alhamdulillah dah bleh period dengan sendiri nya ..senggugut pon dah sangat berkurang ..

2. Kewangan

- Beras - dulu sehari kitorang masak nasik utk dinner 3pot untuk 3-4 org..skang dah masak 1.5 pot saje utk dinner sbb aku mkn nasik skit je mlm..kalau hubby sorang mkn masak 1 pot je..dah jimat byk tu kan? so beras kat umah kitorang 10kg bleh thn 2 bln lebey..dulu sebulan 10kg..hehe..

- Lauk - dulu slalunye kalau beli lauk ikan/udang/ayam/dgg - sekilo bleh tahan 2,3 kali msk je sbb sume kaki melantak..laki masak sedap plak tu ..skang bleh thn 5x msk sbb dia sorang je yg melantak, kitorang mkn mcm manusia normal ..hahaha..

- Baju & Seluar - kalau dulu dpt pakai saiz XL , L je..shopping complex ni mmg tak adil..baju saiz besar, harga pon mahal ..kalau saiz kecik harga murah skit..apa, dorang ingat orang yg saiz besar ni duit saiz besar gak kerr?? huhuh..so tak sampai ati nak beli baju saiz XL yg harga 39.90 selai ..
skang dah bleh pakai saiz M ..so harga dah kurang skit..kalau kat bundle siap ade jual T shirt RM10 dpt 3 helai ..hahaha..sonok eh ..

- Parking - dulu kalau nak shopping mesti nak carik parking yg dekat , biasanya kene byr la kan..tapi skang dah bleh parking jauh2..i dont mind jalan jauh nak ke shopping complex tu sbb part of my exercise ..hehe..so dah jimat la duit parking..kalau tak pon,jln kaki je la dari rumah ..hahaha..

3. Self esteem & Confidence level

- kalau dulu , asik rasa segan je nak berborak ngan org yg tak dikenali ..org yg dikenali pon segan gak sbb kita rasa mesti org tu kutuk kita dlm hati ..rasa rendah diri nak bercampur ngan orang bila g kursus ke ape ke..
tapi skang ala2 tak sedar diri skit..ramah mesra terlebey2..hehehe..ye la , takdela rasa rendah diri sangat walaupon mmg rendah kan..dan kita lebih paham mcm mana perasaan org yg gemuk sbb kita pernah berada di tempat tu ..

- takde la rasa malu nak ikut husband balik kampung or gi kenduri ..dulu aku slalu rasa laki aku mesti segan nak bawak aku gi memana sbb saiz badan aku yg double dari dia..mesti dia segan nak kenalkan ngan kawan2 dia ..skang aku perasan idong dia mesti kembang kalau nak kenalkan bini dia ni..especially kawan2 yg dtg time kitorang kawin ..sbb masa kawin gemok, skang nampak kurus..hahahaha..perasan ..perasan ..hehe

- kalau dulu jalan2 ngan adik2 aku , mesti xda org nak ngorat aku neh ..sbb tak selera aa org nak nengok..adik2 aku plak slim2 sume nyer..huhuhu..tapi skang dah ade org fewwitt2 haku neh..hahahaha..tapi aku mesti la tak layan sbb laki aku la paling ensem dan kacak di dunia nih..ehehe..

Begitulah hasil pemikiran aku di hari Cuti Krismas semalam..hehe..apa pon sbnrnye terlalu byk kebaikan yg kita akan dpt bila amalkan cara hidup sehat ni ..semoga semua ini akan jadi amalan kita sehingga ke hari tua..aminnn..

Wednesday, December 24, 2008

KENAPA BERAT SAYA NAIK WALAUPON DAH DIET N EXERCISE??

Slalu sangat orang rasa cepat give up on their diet sbb masalah ni ..
dah jaga makan..eksesais 3 kali seminggu tapi bila timbang .. NAIK plak ??
camne tu ..? terus la dah malas nak jaga makan n eksesais..buang karen sajerr..hehe

walaupon dah citer kat porem kan..bim nak tulis gak kat sini ..supaya bleh dirujuk di masa2 akan datang ..

bila kita mula diet n eksesais..muscle2 yg ada kat badan kita akan mula membentuk ..
contohnye mcm betis..peha..lengan ..
large muscle byk digunakan bila kita buat eksesais macam senamrobik ..cycling..rope jumping..
jadi bila kita buat secara konsisten ..muscle pon akan terbentuk secara konsisten ..

dlm masa yg sama..lemak2 akan dibakar..sbb tu ramai yg ckp berat tak turun/naik tapi inches byk berkurangan ..tu sume sbb lemak2 yg dibakar tu la..menyebabkan badan lebih terbentuk ..ade shape gitu..hehe

muscle2 yg terbentuk tu , berat nya adalah lebih daripada lemak yg dah dibakar..sbb tu la kadang2 ade orang yg GAIN WEIGHT walaupon dah diet n eksesais mcm nak pengsan..ehehe

selain tu ..ade bbrp perkara yg mungkin kita tak perasan pasal gain weight ni :-
1. kurang rehat / tak ckup tido
2. STRESS - musuh utama ni ..
3.medication - ubat2 sampingan yg korang makan
4. medical condition - maybe ada masalah kesihatan yg lain ..contohnye mcm kencing manis ke..
5. menopause..- utk org yg berkenaan je..ehehe

kalau masa period pon ramai yg risau bila berat naik ..DONT WORRY ..itu sume berat air jer..hormonal changes ..kalau bleh jangan timbang masa period..2-3 days after dah abis piyed and dah kembali on track with diet n exercise baru timbang balik k?

Cuti Pra-Krismas..muahaha

Salam semua ..

semlm ( 23/12/2008 ) aku tak keje..sbb nye..selsema yg agak teruk..maybe sbb nak krismas, jadi kesan salji kat obersi tu kene lak kat aku yg kat Malaysia ni ..hahaha..ape ke hallll...mengarut lak pepagi ni ..

rindu sungguh nak jenguk thread kesayangan ku kat Cari .. baru nak jenguk dah bertambah 10pages..adoi..camne nak nyampok tu ..hahaha

semlm walaupon kurang sehat , telah melantak dengan jayanya..
nampak orang makan cheezy wedges, nak jugak makan ...
nampak orang makan aym kfc..nak jugak maknnnn...

pagi srpn capati + puri 1..waa..seronok betol makan puri yg berminyak2 tu ..hahaha
tghari laki ajak mkn kfc..sbb mlm sebelum tu asik ckp nak cheezy wedges..mkn 2 ketul wedges,ayam suku je kot..haha
malam plak ..konon tamo mkn..laki bawak gi pasar malam plak ..beli ah nasik tomato ..huhu..ingat nak snap gmbor..tak kesampaian..sempat masuk lam perut jer hehehe

pagi ni berat 64.1kg..nasib baik ..terima kasih muscle2 ku (mcm la byk sgt muscle :P~) kerana tolong bakar semua makanan yg sinful2 telah ku baham semlam..hehe

Monday, December 22, 2008

Aku Yang Dulu ..

Ni pic masa kursus..ermm..masa ni dah nampak dah ketembaman ku itu..baju pon ala2 muat2 sajer..berat masa ni 75+ kot..


Pic ni masa ada majlis ape tah ..pakai baju kurung pon nampak "semangat waja"hahaha..muka pon booolllaatttt sajer...


Pic ni betul2 memeranjatkan aku ..member aku ambik gmbr candid nih..
sungguh tak sangka aku telah menjadi sebesar ni dlm ms bbrp taun jer..Astaghfirullahala'zim..
ntah brape la berat masa ni ek ..tak penah sebok nak timbang masa ni ..tak concern pon about myself..ermmm...

Semoga gmbr2 ni hanya akan jadi TAULADAN dan SEMPADAN untuk diri aku dan sesiapa saja yg sudi ambik teladan ..
kalau kita tak berusaha berubah , sampai bila pon akan ttp begitu ..takde sape dpt tolong diri kita melainkan diri kita sendiri ..


Posing2 poyo ..

Baju rm7.50 ..kaler pepel tua..match kan ngan tdg kaler pepel rm15..sempat ajer nak posing2 ..nak nengok , kelakar tak kalu aku pakai baju ala2 muat2 badan nih..hahaha..

Tudung beli kat jln TAR tu ..rm15 jer..hahaha..bulat ke tak bulat ker..haku nak pakai jugak ..ehehe..sbb rm15 bleh la bli..kalau rm55 baik jahit sendirik..



Apa tujuan gmbr nih? ooo..nak tunjuk dah penah smpai ke Maju Junction tu ..hahaha
laki ku ckp "elehhh mcm la len kali tak dpt dtg dah kat sini ..siap ambik gmbr "
Sukati I laaaa...hehe







Jalan TAR yg mengujakan..haha

Salam pagi yg indah semua ..

Last weekend ..sabtu n ahad bim n hubby lepak di kl ..tujuannya?
semata2 nak gi jalan2 kat Pasar Malam Jln TAR hari sabtu malam ahad tu ..hahaha
sungguh membuang masa dan duit..tapi takpe la skali skala ( ye ke skali skala nih..)

mmg sungguh menggilakan la berjalan2 di jln TAR tu ..sume pon mcm nak .
yg lagi dasat masa pasar malam tu mesti la MAKANAN..haha
i luvvvvv everything yg ada kat situ ..mcm sis SF plak ..sume pon nak luv..eheheh

tp yg hubby bli ayam panggang je ..rupa mcm sedap giler..sampai otel , baru ngap seketul dah tak brape nak sedap..huhu..dah la keras,sejuk,tak brape nak masak plak ..membazir..

2 hari di kl risau gak..mesti berat naik ni ..makan ala2 sukati jer..eksesais pon yg ringan2 jer..
tapi berjalan tak benti..ehehe..

balik dr KL ..pagi tadi timbang ..64.3kg..hehehe..ingatkan dah naik sampai 66.0 kg..hahaha
nasibbbb baik ..

Menu 2 hari di KL :-
Sabtu
sampai kat otel Lotus depan Maju junction tu pkl 2pm ..
Lunch - Thai Krathong - nasik goreng thai + tomyam + mixed fruit juice
Pkl 6pm - wing ayam panggang seketul -- x sedap !
10pm - Megi goreng + teh o limau suam-- xda choice sbb hubby dah tak larat jalan..mkn ape yg ade kat situ ..ehehe

Ahad
Bfast - sandwich tuna 2 keping + teh o limau suam
Lunch - Burger King -- hubby dah ngidam lama ni ..layan je la..ehehe..hubby bli whooper,bim kacau sengap , pastu mkn nugget ..air vanilla coke..
Dinner - da sampai seremban , makan nasik goreng tomyam + air tembikai
Post Dinner - nugget golden crumb tesco yg sungguh sedap ..hahaha

begitu lah kesahnyer..arini kene start balik eksesais yer..dah bli dvd baru semlm QuickFix nama nyer..

Friday, December 19, 2008

REKOD HEAVYWEIGHT TAHUN 2008..YEAHHH!

hehe..just for my own record..incase i forgot what i've been through this year..

rekod bulanan berat ku yg montok ini :-

29.01.2008 - 72.0kg (1st time aku sebok ambik tau pasal berat ku sbb masa ni 1st appt pakar O&G)

27.05.2008 - 74.0kg ( paling berat setakat ini..erkk..)

02.06.2008 - 71.8kg ( 1st appt diet - penimbang kat tmpt diet ngan O&G mmg bias..beza smpai 2kg beb ..)

05.08.2008 - 68.6kg ( turun 3.2kg dlm 2 bulan..not bad..hehe)

05.09.2008 - 65.5kg ( turun lagik 3.1kg dlm sebulan? wow..bagus2..hehe )

05.10.2008 - 63.5kg ( turun lagik 2kg ..lepas puasa ni ..mmg aa..)

05.11.2008 - 67.0kg ( haaa??? naik 3.5kg ?? ni sume sbb balik kampung, mkn masakan mak ..adoiiii..balik nye seminggu lebih je..naik nye sampai 3.5kg..hebat2..hehe)

12.12.2008 - 63.8kg ( naik bln lepas 3.5kg..bulan ni turun 3.2kg je..hehe..takleh kaver balik )

17.12.2008 - 63.1kg ( turun skit je..ni sbb ngelat banyak la ni ..hahaha)

19.12.2008 - 64.0kg ( naik ? kenapa ? sbb muscle kot..hahaha..alasan baikk punyerr...)

kesimpulan nya ..
Paling berat = 74.0kg
Paling ringan = 63.1kg
Total loss = 10.9kg ( cayalahhhh ..sama berat ngan beras 10kg..hehe )

Chaiyoo Chaiyooo..!!

Sambungan kisah di bawah..hehe

Ok..so sambung plak citer yg tak abis sblum ni ..



1st appt berat sha 72.0kg..

DR bagi Provera untuk bagi period dan jugak nak stabilkan hormone balik

Provera ni pil perancang la sbnrnyer..



Malangnye , 3 cycles Provera tak mampu nak buat sha piyed..lansung tak piyed pon ..

quite depressive actually sbb provera tu sangatttt byk side effect yg menyakitkan jiwa..ku tahan jua demi nak dpt baby kan..



2nd appt 27.05.2008 - berat dah jadik 74.0kg!! hahaha..kene marah ngan dokter :( tapi aku ttp sengeh camni gak :D ( tak paham bahasa budak ni ..)

so DR ckp "I dont believe u can lose weight without any help , so I will refer u to a dietitian , that's a better choice for u "

huh..memula nak ngelat taknak jumpa dietitian..so ckp kat DR ..nak diet n eksesais sendiri , DR tu bolayan ..

02.06.08 - 1st appt diet( masa ni berat dah 71.8kg) ..sume mende yg dia ckp tu sume pon kita dah tau sbnrnye, cuma nak buat ngan tak buat je..betul tak kawan2?memula jumpa dietitian ni aku skeptikal skit ..dlm ati "ek eleh ..mcm leh kurus kalau aku ikut menu ko tu " tapi ku angguk kan jugak segala kata2 nya ..hehe
Body Fat % masa ni 45% ! giler tinggi ..separuh badan ku adalah lemak semata2..

baru la rasa insaf skit..

05.08.08-2nd appt diet .. berat dah jadik 68.6kg (-3.2kg)..melompat2 haku suka giler dpt berat bawah 70+ sungguh tak ku duga ..hehe..sbb rasa mcm mustahil kan bg aku yg OBESE nih..tp sbnrnye tak mabeles sangat pon tu ..3.2kg in 2 mnths..but that a good start kan?

pastu kan puasa..raya ..berat pon dah ting tong..hehe

05.11.08-3rd appt diet ..berat turun skit je..67.0kg ( -1.6kg je???) ni kene marah ngan dietitian..nampak sangat tak jaga mkn masa raya..hahaha..3 bulan 1.6kg jer?tak berusaha lansung la tu ..hehe..ampun dietitian ku ..

selepas kene marah baru la kembali ke pangkal jalan..hehe..
alhamdulillah ..sehingga ke tarikh ini ( 19.12.2008 ) berat dlm lingkung 63-64kg camtu..hopefully sebelum next appt diet Feb 09 dpt la turunkan sehingga 60kg..

Monday, December 15, 2008

INTRO..

haha..org sebok ber blog diet ni..haku pon nak jugek ..tak nyempat2..hehe
mari memulakan cerita ..
INTRO -
umo : 29taun , dah kawin setaun dan blum ade baby
berat asal : 74kg
berat semasa : 63.8kg ( 12/12/08 )
target : 60.0kg by this end Jan 2009 (sbb nak jumpa dietitian bln feb..hahaha)
55.0kg for a normal BMI that i never had ..*sigh*
kenapa saya nak kurus? -- sbb sy nak ada babies..nak baby kembar la..hehehe..
how it start ? --
29/01/08- 1st appointment kat Hosp Seremban , jumpa Pakar O&G ..selepas assesment sume DR ckp i'm OBESE , kene lose weight to make sure my period got back in track ..masa jumpa DR ni dah 3 taun tak piyed lansung..DR scan through vagina -- i have PCOS - polycystic ovarian syndrome..my telur2 dlm ovari sume terperangkap , tak bleh nak kuar..that's y i dont menstruate for 3 years..ermmm..




ni hasil scan tu ..i snap from my personal file :P ( DR tgh gi tmpt lain masa nih )



korang nampak tak bulat2 yg bersusun2 mcm rantai mutiara kat gmbr atas tu ?
tu la rupanya ovari yg ade PCOS - DR panggil "the classic necklace appearence"

gmbr yg ke 2 tu plak ..ovari sblh lagi..tak ingat la belah mana, tapi mmg sungguh teruk rupa nya ..
nanti bim citer eh apekah itu PCOS..di lain masa dan ketika..ehehe