Monday, April 27, 2009

THIS IS THE LAST DAY..

Salam.

Hari ini , 27.04.2009 adalah hari terakhir ku di jabatan ini. Huhuh..sedey2..

Harini ..Genapla aku berada di sini selama 4 Tahun , 5 Bulan , 4 Hari ..hehe


Walaupon korang rasa aku lebih banyak masa di forum kan..tapi sebenarnya aku ni sangat dedikasi ngan kerja aku.korang mana tau kan kan..ehehehe.

Aku sangat tak sangka , my 5 years plan tercapai dlm masa belum ckup 5 taun. Walau bagaimanapun ..dlm 4 taun ni , masih ada gak plan yg tak kesampaian. Tapi tu sume bukan kuasa aku la. Ni plan dari segi kerjaya je ek ..yg lain2 tak masuk ..ehehe..

Nak tau plan 5 taun aku ?

( ni aku dah listkan masa aku mula2 di lantik sebagai Pembantu Tadbir Kewangan W17 )



- lulus exam pengesahan jawatan - year 1

- disahkan jawatan - plg lmbt year 2

- ambik exam BITK dan lulus (byrn insentif tugas kewangan ) - year 2

- ambik ptk dan aras 4 (peperiksaan tahap kecekapan ) - year 3

- mesti dapat APC ( anugerah perkhidmatan cemerlang ) - year 3-4

- ambik exam KPSL ( W27 atau N27 ) - year 3-4

- naik pangkat ( W22 or N27 ) - year 4-5



hehe..poyo kan..ni konon2 angan2 la ..tapi dari angan2 tu kita berusaha betul tak ?

sama la mcm losing weight.berangan la dulu nak jadi slim n slender ..tapi jangan angan2 kosong je, usaha ke arah tu kene se iring kan..

semua list dlm 5 year plan tu hampir2 tercapai sepenuhnya taun ni . KECUALI APC. kesian aku.nama aku dah di antar pun untuk calon APC taun ni ..tapi time tu la aku kene pindah jabatan lain. mmg takde rezki part tu. but who cares bout APC when u got promotion ritteeeee...ehehehe. APC tu pada aku sejenis pengiktirafan. bukan pasal duit rm1000 tu. aku akan rasa kagum giler kalau org dpt APC dlm 3 taun pertama dorang kerja.

Tapi kalau jabatan lain ...setau aku dorang bg apc ni bergilir2. sungguh la tak mencapai maksud APC tu sendiri. takde makna la mcm tu. bukan sebab org tu bagus ke..kerja betul2 cemerlang ke..

So lepas ni ..aku nak kene buat 5 & 10 years plan plak utk jawatan baru. hahaha. This one is gonna be tough. but NO WORRIES , I will always try my best.

I'm very very sad to leave this place. Aku ingat lagi 1st day aku datang , aku sorang je pompuan kat opis ni. Pakcik driver jemput aku kat komuter seremban (sbb aku dtg dari HQ ) . Bos bagi aku dok resthouse selama sebulan lebih. Pakcik2 opis belanja aku makan . (sbb kesian kan aku sorang2 terkontang kanting.hehe ) Semoga Allah membalas jasa baik dorang semua.

Lepas 4 taun , rasanya lebih ramai yg tak ske aku .haha. Dalam kerajaan ni mmg mcm tu. Kalau ko buat kerja ikut peraturan , mmg org tak ske. hehe. yg dorang ske kalau bleh ikut ckp dorang. org yg betul tapi melawan mcm aku ni , mmg la tak disukai ramai. tapi , ada ku kesah ? hehe.

Pengalaman 4 tahun ni sangat membukak mata bagi aku. Alhamdulillah , diberi peluang untuk belajar banyak perkara selama ni.

Semoga selepas ni aku akan lebih banyak belajar dan meningkatkan kemahiran diri. Salah satu plan aku untuk 5 taun akan dtg , nak ambik exam khas KPSL untuk naik ke gred N41 ..hehe. Melampau ke ? tak la. Asalkan berusaha , insyaAllah Allah bagi jalan kan? . ( ada ke masa aku nak study sume mende tu..ahahaha )

Kalau tak pon , mesti naik gred N32 - N36 . Bercita-cita tinggi sungguh ko ni kan. hehe. This is a realistic goal. I will try my best to make it happen ..insyaAllah dengan berkat doa mak ayah dan kawan2..insyaAllah..

Terima kasih mak , ayah , adik beradik, beloved husband dan kawan2. Berkat doa korang , esok aku akan melangkah setapak ke hadapan . Terima kasih yang tak terhingga.

Salam penuh kasih sayang .

Bimbim

Wednesday, April 22, 2009

This entry is dedicated to KASEH

Salam.

This is dedicated to KASEH.

Reading your blog is a very heart – touching moment. I know exactly how u feel. Because I was that fat girl, who been rejected in most of my life because I was too fat to be a girlfriend.

Lelaki mmg akan nampak fizikal dulu , sebelum dia decide samada kita ni ckup BAIK ke tak ? LAYAK ke tak ..kalau jumpa awek yg cun , body lawa , kalau tak baik pon they’ll say “takper..perangai tu bleh ubah skit2 “ tapi kalau awek gemok ni “sym mmg ske kan awak ..tapi sy rasa kita tak sesuai la” or dia bleh tinggalkan kita mcm tu jer.

I met my husband online. YES. It’s a real story. Hehe. And he was one of the nicest person I’ve ever met . ( walaupon perangai nya smpai skang mcm budak umo 5 taun.ehehe ) I’m so thankful to have him as my husband. He never asked me to lose weight. Never say anything about my shape or look. “tak kesah la.abg ok jer..” itu je dia akan jawab kalau aku tanye soklan bodo ni “sayang gemuk sangat tak bang?”hehe

Bim stuju sangat pendapat KASEH bila dia kata sebelum kawin or awal2 kawin mmg suami tak suh pun kurus. Terima seadanya konon. Boleh blah la. Sbb tu kita pompuan kene sedar diri awal.Its not only about how u look like when u r in a sexy lingerie , its how u feel about urself. If u don’t feel good about urself, it shows. Lama2 laki kita pun rasa benda yg sama. “ayang ni gemuk la kan” – keep saying this word and it will stay in ur husband mind!

Never looked down on urself . But its hard when u have nothing to be proud of , kan ? I know how that feels like.

Apa yg aku taip lepas ni , is not only for KASEH. It’s for everyone who think they need this.

Aku pun penah la ala2 putus cinta pastu konon2 nak kurus sbb nak buktikan pd lelaki tu. That wont work. Seriously.

Aku rasa losing weight ni hanya akan Berjaya kalau kita belajar pentingkan diri sendiri. Yes, you hear me right. Even when u love everyone else, you should LOVE YOURSELF FIRST.

Kalau bz sangat dengan semua benda , think about urself first. Nak pk pasal suami, anak2 , pk psl diri dulu. Sbb kalau korang tak jaga diri korang , how can u take care of everyone else??

You think u r a good wife/mother if u dont care about ur health because u need to take care of ur family , think again. What happen to them if u die at the age of 35 because of heart attack ?? Who will bring ur child to a playground if u can’t even walk down the stairs?

Do this for yourself. Giving up is not an options. You dont just talk , YOU DO IT. Nothing will change if u don’t do anything TODAY!

Forget about the past. You were OBESE because you choose to be OBESE. Orang slalu kata , “sapa nak jadi gemuk mcm ni ..saya pon taknak jadi gemuk tau ..”
Tapi apa yg kita dah buat utk buktikan kita taknak tu ? NOTHING. Just continue with your lazy ass and keep munching everything in your mouth.

Kita yang pilih kita nak jadi apa. Even orang yg obese dari kecik pon boleh buat pilihan untuk jadi sehat. Orang yg ada penyakit mcm aku , walaupon hormone ku mmg akan buat aku gemuk , aku cuba lawan jugak . There is no excuse. WE MADE IT UP. WE MAKE EXCUSES FOR OURSELF.

“Saya tak boleh la nak lari ..gemok sangat tak larat bawak badan “- u can’t run ? YOU WALK

“takde masa la , banyak keje “ – it’s only take 20-30mins from your 1440 min and u said u have no time?

“ko tak paham , ko takde anak ,mana sama “- yes I don’t understand about having kids and still have time for exercising. Tapi , most of my diet’s club frens married with 3-4-5 childrens, and they still can commit to be fit , exercising at least 30mins a day. What a shame for those who still give lame excuses.

Why I dedicate this entry for KASEH ? KASEH for me is a standard heart-breaking love story for a fat girl. MOST of fat girl will experience that in their life. I can just reply her post , but maybe ramai wanita2 lain yg akan terlepas komen tu. Hehe. I hope this will really be an eye-opener for everyone.

KASEH ,I hope you don’t mind I wrote this. Bim rasa sedih atas apa yg berlaku pada KASEH , tapi pada Bim KASEH seorang yg tabah dan akan mampu hadapi semua ni. You've gone through the worse , nothing can stop you now.

You have chosen the right path. THIS IS THE TIME TO CHANGE. Either you keep on look back , OR KEEP MOVIN ON. You r lucky to have that 2nd chance. And this time , MAKE IT RIGHT.We’ll be at your side. Anytime.

Salam kaseh ,

Bimbim.

Monday, April 20, 2009

HEATHER SMALL - PROUD

Korang pasan tak lagu yg slalu main masa start the biggest loser tu? bersemangat aku dengar lagu tu. carik2 online akhirnya berjaya gak ..mula2 mcm salah lagu ..bila dah tengah2 baru pasan ..nanti tepek lirik ..

HEATHER SMALL - PROUD

I look into the window of my mind

Reflections of the fears

I know I've left behind

I step out of the ordinary

I can feel my soul ascending

I am on my way

Can't stop me now

And you can do the same

What have you done today to make you feel proud?

It's never too late to try

What have you done today to make you feel proud?

You could be so many people

If you make that break for freedom

What have you done today to make you feel proud?

Still so many answers I don't know

Realise that to question is how we grow

So I step out of the ordinary

I can feel my soul ascending

I am on my way

Can't stop me nowAnd you can do the same

What have you done today to make you feel proud?

It's never too late to try

What have you done today to make you feel proud?

You could be so many people

If you make that break for freedom

What have you done today to make you feel proud?

We need a change

Do it today

I can feel my spirit rising

We need a change

So do it today'

Cause I can see a clear horizon

Sungguh inspiring kan lagu ni ..nak dengar , klik kat sebelah tu eh ..WE NEED A CHANGE, DO IT TODAY..

NABIHAH ISMAIL YG SUWITTT..EHEHE

Salam.

Hari sabtu aku balik sg buah kan ada kenduri umah jiran kak ipar ku. Kitorang sampai awal gak sbb hubby balik dari keje malam , aku naik komuter dari Seremban . Atas alasan tu sume kan, aku ngan hubby tak gi menolong pon umah org kenduri..kitorang sebok gi jalan2.wakaka.

Bim ckp kat hubby nak jumpa member diet kat situ. Hubby tanya "dah kawin ke belum?" tengok..laki ku mmg ada penyakit kegatalan yg serius.hehe. dia depan aku kan main pot pet pot pet..tapiiiiii...bila depan bha..kontrol macho lak. tapi jap je.pastu jadi pak lawak lak situ.eheh

Akhirnya , dapat jumpa Nabihah Ismail yg sangat sweet ni. Dia ni mcm budak kecik je aku tgk. muda lagi pon..Semalam baru 26 taun..Hepi Besday Bha!!!

Kitorang jumpa kat Kawan Kopitiam , kedai si Ezzah Aziz Fawzy. kebetulan dekat ngan umah makcik bha,dan hb pon nak try kopi kedai ni.takde la best sangat pon, tapi dia tak kene kan cukai ..so tak mahal sangat la jadi nye.

Bha pada pandangan mata bim adalah seorang "gadis" yg sangat bersopan santun , YET, bleh ajak join lepak tepi penyidai kain. hahaha. I likeeeee tauuuu..ehehe. Disebabkan dia lama tak join forum , aku sebagai pengawas mesti la meng hapdet segala mende kat dia. kahkahkah..aku kan kepoci.

Bha yg korang tgk dlm gmbr tu..tak sama mcm bha yg bim jumpa.hehe. happening , tapi still jaga sopan santun. mulut pot pet cam aku gak, tapi masih pot pet ngan muka manis.hehe. Diam2 , dia rupanya dah smpai berat 59kg. tapi dia nampak lagi kurus la dari aku..hahaha..pergh..dia takpenah update berat dia kat blog. saje je ek ?ehehe.Tahniah Bha for the achievement. I hope we can do this again some other time. Best kan gosip tepi penyidai kain?hahahaha..

This is few picca.. sebenarnya ada banyak kali snap. tapi part yg aku nampak gemok kene delete la..wakakaka. penat aku paksa laki aku snap banyak kali ..takmo aa nmpak mok2 dlm pic ..mencik tauu..


Ni la Nabihah Ismail yg sentiasa tersengeh ..ehehe

Aku ingat aku putih..rupanya Bha lagik putih beb..pakai lak tudung putih..aku terus jadi gelapppp...eeheheh


Ni pic sebelum balik ..korang tgk ler..dia lagi kurus dari aku beb..huwaaaa..dan aku mendekkkkk ..wakakak.. eh ..polin ckp kat pic ni aku mcm maskulin , bha lady like.ada ke aku mcm jantan????..hahaha..ke polin nak ckp aku kembang skit dari bha.haha.

Dari kopitiam ni kitorang gi makan tghari , nasik beriani gam kat kedai Anje. bha ckp pemes . saje la try. tapi , kitorang dah share kan kalori nyer.haha. beli sepinggan je. sbb aku takot banyak sangat nanti membazir..ambik la 300+kcal sorang kan bha.wakaka.
Masa otw ke kedai tu bha ckp "tu la tmpt bytie keje. kalau ade kete dia tu,ade lah kat situ" ingat nak gi terjah bytie..tapi pastu pk pas makan baru gi terjah. skali hubby dah ngantuk plak , terus kensel plan nak terjah bytie. maybe some other time k bytie ! ..hehe


Friday, April 17, 2009

MY DAILY ACTIVITIES - REQUEST FROM NEISYA

Salam.

Jap tadi neisya suh aku citer ape aku buat dari bukak mata smpai tido lena hari2.hehe
dia tak puas ati la tu camne aku leh turun cepat sangat kan kan kan??hahaha
tapi takpe..ni tak puas ati yg baik ..sbb nak jadikan cabaran dan saingan ..healthy competition..

Ekceli ..hidup aku sangat la busan nye..takde yg menarik pon..
hari2 pon mende yg sama jer ..tapi tatau la kan..kadang2 kita rasa biasa , tapi kadang2 ada org nampak apa kebaikan yg bleh di ambik contoh ke ape ke kan..

so ..lets start the boring story..eheh

- 6+am (rahsia bangun kol brape..haha ) - bangun tido

- sebelum bangun dari tilam wat sit up ..mula2 dulu 10x, pastu 20x..skang dah 50-70x tiap pagi..

- bangun dari tmpt tido , terus minum air masak 300ml camtu..(mmg sedia letak botol tepi tmpt tido). ni sangat membantu bim utk membuang segala toxin dlm badan.semenjak diet2 n eksesais ni slalu ada masalah nak berak la.skang dah takde semenjak amal ni.

- kalau rajin + sempat - wat eksesais 10-20min : either poco2, JM , ellip or anything that can wake my muscle. stakat lunges n push up n sit up pon ok. ni mcm alarm clock la utk muscle2.
kalau tak rajin n tak sempat (baru sebok nak iron baju bagai ) takde la eksesais nye. strecth2 je

- pastu mandi. pas mandi mesti timbang. aktiviti harian.haha

- 7.30am - minum susu segelas , 4 sudu besar + 250ml air , terus gi opis bawak sekeping roti wholegrain.

- 8.00am - kat opis kunyah2 roti sekeping tadik.kaver perut sebelum sarapan

- 9.00am - gi sarapan ngan member2. slalunye mkn mihun sup / mihun tomyam / nasik goreng sesenduk / nasik lemak (oh yeah,i eat nasik lemak beb )/ aper2 je la yg berat2.hehe. aku mmg sarapan mkn berat2. sbb nak kaver tenaga harian ( ceh ..eheh ). air teh o limau suam.jarang minum mende lain.

- 10.00am - kat opis. full time kat forum. kalau ade keje baru wat keje,kalu tak sambung kat porem n blog.hahahaha. (harap2 bos ku tak baca blog ni ..haha )

- 11.00/12.00 - kalau tiba2 lapar , aku amik la snack yg aku ada. buah / cereal /biskut yg bawak dr umah.

- 1.00pm - lunch. of course nasik my peberet. nasik 2 senduk , lauk2 ikan / ayam , jarang2 daging. sayur mesti separuh pinggan , nasik suku pinggan n lauk suku. no kuah2 lemak2 or whatsoever. tapi aku mkn mende goreng2.buat pilihan yg terbaik yg ada lah ye..

kalau laki ku tak masak utk lunch or tak kuar mkn , just makan sandwich or oat with ikan bilis sume tu.

- 2.00pm - sambung full time kat porem.hahaha

- 4.00pm - mesti aku dah lapar balik time ni. so snack lagik.

- 5.30pm - balik keje . slalu blik lmbt skit sbb bz kat porem.hahah

- 5.40pm - smpai umah. dah umah depan opis je camne?ehehe. get redi for exercise. balik je mesti terus tukar baju eksesais,kalu tak mesti jadi malas kalu tangguh2.

petang ni baru sesi eksesais sebenar. slalunya wat JM 30 days shred tu, or elliptical , or poco2 , or any dvd that i have. kalu busan JM , wat denise austin. yg penting MESTI ada cardio + strength exercise hokey ?

sblum eksesais , mesti mkn some carbs + minum air masak byk2 k. slalunye aku amik je roti wholegrain tu sekeping. kalau ada pisang lagi bagus.

exercise aku wajibkan diri ku mesti more than 30mins. kalau JM dpt buat 2 circuit je, aku smbung wat exercise lain. yg penting mesti more than 30mins.

Sebelum , semasa dan selepas eksesais mesti mnum air masak dengan banyak.slalunye aku akan abiskan 1.5L for the whole session.

Lepas eksesais - masak ler, if laki keje petang. kalau laki keje pagi,balik petang, kene masak dulu baru eksesais.

- 6.30-6.45pm - dinner. kalau rajin wat sandwich je. 2 keping wholegrain, letak sayur manyak2,isik nye isik ayam ke, sardin ke, telur rebus ke. kenyang giler ah.

tak pon mkn oat , ngan lauk2 yg ada.hehe

tak pon mkn nasik la..dengan lauk2 yg ada.hahaha. sungguh kurang asam jawa ini budak.control portion eh jangan lupa.

- 7.00pm - wajib tonton , The Biggest Loser.hehe.

- 8.00pm - 12am- tgk tv klau tak kuar ronggeng. smbil tgk tv wat push up , sit up , weight training , lunges , squat ..aper2 je yg aku sempat buat la. takde de tergolek2 tgk tv.mesti aktif.hehe. tapi kalau citer tu perlu fokus , terpaksa la iklan baru aku buat sume tu.ececece. ada jugak hari aku malas, i'm not that perfect.hehe

dlm kol 10-11pm camtu minum susu skim lagik segelas. calcium membantu mengelakkan lemak di simpan dlm badan tau tak ? so kene minum 2 gelas sehari ..hehe

-12.00am - tido la..zzzzzz...


camtu la hari2..puas ati tak neisya??hehe..boring je kan. tapi klu weekend takde la sesi2 porem tu sbb takde laptop kat umah. slalunye wiken berjalan2 n mkn2 tak hengat .hehe

Happy weekend everyone..esok aku balik umah SIL , ada kenduri. and probably i'll meet that sweet lil girl Nabihah Ismail yg comel itu. dia suda kurus la , tapi mau jugak ckp aku yg kurus. hehe. kita sama2 kurus la bha ..ahaha. Hopefully plan kali ni menjadik la. aritu tak dpt jumpa plak.

Take Care. Have a lovely weekend.

OMG ..!! My BMI is NORMAL ???

Eisk ..I CANT BELIEVE THIS!

Tadi kan gatal2 tangan nak gi check BMI mcm terkojut berok nih..biar benar...
FINALLY ..i'm having a NORMAL BMI ?? OMG OMG ...!!!

ni BMI aku dulu ..masa mula2 start ..


ni BMI harini ..walaupon baru 24.9 kan..hahaha..tapi dah nak masuk bhgian normal la...

Alhamdulillah ...
Keep it up bimbim!

* check ur own bmi at http://www.mayoclinic.com/health/bmi-calculator/NU00597

59.9

Salam.

Aku tatau nak letak tajuk ape..jadi aku letak nombor je la..hahaha

nombor bukan sebarang nombor..
di pagi jumaat yg indah permai ini ..aku ingin mengkabarkan kepada semua pembaca blog yg budiman ..bahawasanya ..pagi ni ..berat ku telah berada pada ...

59.9 kg !!!

hoyehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!

walaupon pada korang poyo je kan..haha..u never know what i feel inside..
i never been at 5+ since i was in secondary school..ooohhhh..what a pity me...

can u imagine..from 74kg..i've turn to 60+ and now i'm becoming a 5+..owh ..owh ..sungguh tak sangka this old-school way really helps..alhamdulillah ..

mulai skang , perlu lebih bersungguh2 kerana hanya bbrp kg lagi nak mendapat BMI normal , tentu makin susah sbb badan mungkin dah selesa ngan berat skang dan akan menghalang segala usaha ku nak menurunkan apa2..hehe

Wish me luck. for a new workplace..new co workers ..and new weight ..ho yehhh ..

You can do it too. No Excuse!

Thursday, April 16, 2009

MACAM KECIK JER..

hehe..saspen tak tajuk tu ..? ( tak lansungg!!! )

Semalam adik aku n kawan2 dia nak buat suprise besday party untuk member opis dia . Member dia mesti la member aku jugak. sbb aku kat seremban ni pon hang out ngan kawan2 dia.haha. perasan muda gitu ..ehehe

member dia ni lebih kurang umur aku jer..and dia tgh pegnen anak pertama setelah 2 taun menunggu. Alhamdulillah..aku doakan segalanya berjalan ngan lancar utk dia n suami nya. Semoga itu akan berjangkit kat aku n laki ku plak ..ehehe

So kalau dah besday party mesti ade kek ..ni kek ape nama nya ntah ..tapi seriously SEDAP GILER!!! aku makan ..errr...1 1/2 slice..ahahahaha. tapi aku ambik slice paling kocikkkkk skali ..(yo la tu ..) skali ngan stoberi tu aku cilok..aku ngan mak buyung je la dpt stoberi..ehehe

Choc ganache kek ni ..tak tebal sangat walaupon rupa tebal. bawah ganache ni ade cream yg berperisa mcm blackforest walaupon ni bukan kek blackforest ..yummyy..masa beli tu aku tanye adik tu ..ni butter cake ke ? adik tu ckp sponge cake..tapi bila dah potong,takde plak rupa sponge cake nye..mcm ade cheese cream camtu kot..eisk , kesimpulannya ..melelehhhhhhh...hehehe



Dah besday mesti ambik2 picca..ehehe..skit je org yg terlibat, husband aku takde sbb dia keje syif malam. husband beday gal pon tade , keje kat kl . yg ada ..adik aku , kawan dia 2 org ngan adik ipar si bday gal.hehe
ni pic kitorang ..3 pic pertama ni aku duduk atas tmpt sandar sofa tau ..tu pasal mcm pelik skit ..hehe

aku perasan mcm aku dah kecik sangat la dlm gambar..ke mata dah rabun terok??hahahaha




lengan mcm dah kurang hazab skit..ehehe..yo ko jang ?ehehe




mak buyung dan bakal mak buyung tersengeh2 tgk kek yg maha sedap tu ..hehe









AWESOME!

Salam.

This morning , pas mandi , membuang sume..
ritual harian mesti la naik scale..ahahaha

weight this morning - 60.2 kg !~

wohoooo..unbelievable ..finally i've reached my pre holiday weight , with reduction of 200g !

ok..utk yg tatau hujung pangkal citer..aku ulang tayang eh ..ehehe

aku balik kuching on 28.03.09
berat pd 28.03.09 = 60.4kg
masa balik kuching ni aku still maintain exercise
every morning around 630am
samada JM ataupon poco2 or cycling..either one la..
for at least 30mins ..
tapi makan ala2 ke laut sbb nak merasa sume yg ada..ehehe


balik dari kuching on 03.04.09
berat pd 03.04.09 = 62.9 ( naik 2.5kg..ehehe )

balik dr kuching aku continue my diet n routine exe mcm biasa
aku fokus on JM level 1 sbb nak lose weight
and aku replace menu nasik tengahari ngan oat + ikan bilis + a lot of veggies
tapi bukan hari2..only a few days in a week..
selain tu ..aku increase masa exercise , and add up more variety

alhamdulillah ..today on 15.04.2009 berat ku telah berada pada 60.2kg..hehe

so I've lost 2.7kg in 12 days.. isnt that AWESOME ??? yeahhhh!!!

This time around i think my body really respond to me. maybe sbb dah bg makan banyak masa kat kuching , ala2 terkejut skit kan.haha. Maybe metabolisme dah naik , or maybe i've tricked my own body and that's why they burn everything fast .

How did i know i'm not just losing water but fat ??

Because my body fat % reduce from 35 to 34 % ! yesssss!!!! that's more important than anything else.

I hope i'll reach 58kg in no time. malangnya , every good news comes with some extra not-so-good news. This weekend hubby kata ada kenduri umah kak ipar. hehe . I can easily gain some extra kg this weekend. But no worries , I know i can handle this ..( hopefullyyyyy..ahahahah )

Sapa suruh ko ske sangat makan bim..hehehe

Take care.

Wednesday, April 15, 2009

UNWELL

Salam.

Since dpt berita pasal naik pangkat semalam..tatau kenapa eh i have some kind of chest pain.huhuh. rasa sesak ah dada aku ni. adakah kerana aku menahan kesedihan sangat ?

rasa mcm susah nak napas pun ade..aku kene betul2 tarik napas , baru ok skit rasa. very the pelik la..rasa mcm anxiety attack pon ada ..ermmm.bukan dada je sakit , badan2 semua sakit, rasa nak demam pon ade..

agaknye sebab nervous sangat nak berubah segalanya eh ..

perubahan adalah sesuatu yg baik. bergantung pada kita sendiri yg nak jadikan nya positif atau negatif. aku yakin aku boleh hadapi semua ni . aku yakin aku boleh sesuaikan diri di tempat baru. aku yakin , aku adalah seorang LEO yg ditakdirkan sebagai seorang ketua. hehe. poyo tak ayat aku ni ? tapi biasanya aku takde masalah nak jadi ketua geng samseng.hahaha. harusla kat jabatan baru aku nanti aku jadi ketua samseng kan..muaahahahha. biasanya kalau gi kursus seminggu pon aku mesti ade pengikut aku sendiri..hehe . (eisk,mmg poyo giler ayat aku ni.ampon eh.hehe )

Slalunye aku memotivasi orang je. kali ni kene betul2 motivasi kan diri aku supaya aku betul2 bersedia utk segala perkara akan datang . Bila aku pikir2 kan, kenapa la nak risau sangat. Hidup kita ni bukan lama pun. ambik peluang utk belajar sebaik mungkin. kalau kita buat silap,apa sangat la yg akan berlaku . paling teruk pon...errr...ape eh ..kene buang keje ke?hehe

aku bersyukur dikurniakan Allah akal fikiran yg cergas dan agak pintar (ehem ) hehe..
cepat belajar..senang mengingat ..alhamdulillah..

belajar la dari kesilapan. sbb byk buat kesilapan la aku jadi mahir dlm kerja skang . (ecececece..angkat bakul ) tapi bukan belajar dari kesilapan sendiri , blajar dari kesilapan orang lain. ambik iktibar.

Aku sangat berharap segala usaha aku selama ni , diet n eksesais ni takkan sia2. Aku dah hampir2 nak mencapai target ni ..jangan la kantoi lak kat hujung2 jalan ni ..

Kalau la lepas ni aku tak dpt update blog..korang jangan lupakan aku k ? aku mesti sentiasa ingat kat korang punyer..ehehe..

take Care.

Monday, April 13, 2009

GOOD NEWS..WITH EXTRA NOT-SO-GOOD NEWS..

Salam.

sib baik hari ni dpt masuk internet
tapi bila aku ada forum mcm slow plak ..huhu..sungguh la sedey

pagi tadi aku dah plan2 nak book hotel untuk ke langkawi on 28-30 april ni
dah semangat giler nak gi jalan2 ngan hubby ..kira honeymoon gak la sbb tak pegi2 lagik
aku dah terbayang2 coklat yg di sana sini dan dlm mulut..ahahahah

tiba2 pagi tadi dpt sampul surat dari SPA..giler nerves..
bahagian pengambilan plak tu ? apa kah ..?

rupa2nya dapat jawatan N27 yg aku interbiu aritu ..ya Allah ..sungguh tak sangka
ALHAMDULILLLAHHHHHH...SYUKUR SANGAT2..

Aku interbiu tu bulan 12 taun lepas
dpt result bulan 2 bagitau aku jadi calon simpanan jer
so takde la menaruh harapan
skali tiba2 kene panggil lapor diri 28.04 ni ..

haaa?? 28.04 = sama tarikh flight ke langkawi ...huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa

terpaksa la kensel segala plan demi kerjaya kan..cewah ..

so good news nye..dapat naik pangkat..alhamdulillah

not so good nya :
- tak jadi gi langkawi..huhu
- adik aku terpaksa la dok sorang2 kat seremban ni , mak bapak aku dah risau sapa nak teman adik aku sbb dia keje kat sini ..
- aku tatau lagi penempatan kat mana ..kalau tiba2 jauh dari laki ku camne? huhuhu
- adakah aku dapat berforum dan berblog lagi selepas ini ? adakah aku akan di lupakan terus dari dunia internet ? ohh TIDAKKKKKKK...


mula2 gembira ..pastu rasa cam sedey ..sedey nye nak meninggalkan semua ..
tapi setiap perkara pasti ada hikmah di sebaliknya
agaknya aku dah slalu sangat berfoya2 kat sini kan..mungkin ini masanya nak belajar buat kerja..ahahaha..

adakah bos aku akan risau kehilangan aku ?
adakah officemate ku akan buat kenduri kesyukuran sbb aku takde? hahaha. aku tau ramai yg tak ske aku kat sini..tapi takpe la..nanti dorang mesti terasa susah sbb aku takde..ehehe
aku kesian ngan sorang lagi kerani kewangan ni ..tapi rasanya dia bleh handle dah kot sume keje sbb aku selama ni pon jadi mandur jer..ahahaha

korang doakan yg terbaik utk aku k ? semoga segalanya berjalan lancar. semoga kerja di tempat baru lebih menyenangkan dan mudah bagi aku. moga dipermudahkan Allah segala jalan dalam hidup aku ni ..semoga aku mendapat Bos dan Staff yg baik2 belaka ( agak mustahil ni..ahaha )

adakah aku akan terus menyelim atau akan mendemok selepas ini ??

kita nantikan episod akan datang ..ahahaha

Thursday, April 9, 2009

THE TRANSFORMATION

Salam

harini agak bz . tapi nyempat2 la sume nak buat.ehehe

bim dah bukak satu blog "cawangan" hahaha. khas utk kumpul segala gamba2 dan kisah kejayaan member2 forum yg dah berjaya losing weight n inches hanya melalui diet n eksesais semata2. NO DRUGS , NO TREATMENT at all.

Ini hanya lah semata2 sebagai inspirasi utk mereka2 yg merasakan perkara ni adalah mustahil. ini adalah peringatan kepada mereka2 yg OBESE , tapi slalu buat alasan TAK BOLEH. blog ni bim dedikasi kan utk mereka yang benar2 nak berubah kearaah hidup yg lebih sihat , changing ur lifestyle.

Bim tgh kumpul2 picca sume kawan2 skang..so akan update la skit2 eh ..

Feel free to see the transformation ..

www.bftdietclub.blogspot.com

Kalau korang nak share pic ngan bim , bleh email eh inirsha@yahoo.com

Tuesday, April 7, 2009

POST-HOLIDAY: TAYANGAN BERGAMBAR

Salam..hehe

balik dari kampung mesti tayang gambar dulu kan kan kan?ehehe

sebelum tayang gmbr baru ..kita tgk dulu gmbr lama ..
adik lelaki aku selongkar pic2 lama..terjumpa pic ni ..masa ni aku dok umah atuk aku ..
sendiri tgk pon ala2 terkejot ..skrip biasa TBL " i never know i was that big.."huhu..korang tengok la perut..muka..semua2 la..kembang setaman ..



balik kali ni sempat jumpa sorang silent reader online ni ..org swak la..nama nye NONO. dia pon dlm proses losing weight..skang dah lose 4 kg ! Go NONO GO !!..dia ni kuat semangat. bangun awal pagi eksesais hari2..skang dah eksesais pagi petang ..well done..keep it up!



bawah2 ni pic biasa2 la..merapu jer..ahaha
** Klik utk gmbr lebih besar yer..

~Aku n Family ~
psstt..korang tgk pic aku ngan adik pmpuan ku baju putih tu..hahaha..dia berat 47kg jer..dlm gmbr dah mcm lebih kurang lak saiz kitorang ..ngeh ngeh ngeh ..perasan lagik ..eheheh



~Anel n Rafie~ Anak buah kesayangan ku ..


Ni reunion family di Raya Ayam Penyet , Kuching. Giler sedap la nasik ayam penyet nye. masa aku balik kuching tu ada la 3-4 kali aku makan.hahaha.mana tak naik 2.5kg beb ..giler kentang.













Monday, April 6, 2009

I'm back!




Salam semua.
Pembaca blog yg budiman,
Miss ME??!! Haha.i miss u guys a lot.hadoi,seksa xdpt ol forum n blog.thanx kpd sesape yg slalu jguk wpun aku xda.hehe.Aku nk hapdet sgt2 ni,tp xda pc.ni pkai hp adik aku,jd gmbr pn tggang teblik.haha.bleh la kan utk melepaskan rindu korang.ha3.
Yg pntg,aku nk bgtau,sepnjg semgu aku d kchg,berat dh naik 2.5kg!MENAKUTKAN! Tp xpe,sib baik xnaik 4kg mcm last time.hehe.dan nsb baik body fat % x naik.
Wpun bcuti,tiap2 pg aku wat JM,kdg2 cycling n poco2.so agaknya aku mkn melampau2 sgt kot.ha3.
Dah blik smbn ni,kene on blik mode diet.ngeh3.
Miss u all.take care.nnti cter pnjg.muahs!