Friday, May 29, 2009

KHAS UNTUK CONTESTANT THE BIGGEST LOSER - MALAYSIAN BLOGGER

Salam.

Tadi jenguk blog Kaseh . Nampaknya dah lebih 10 org yg nak join TBL tu ..hehe bagus2.

Actually I'm very happy to hear that someone would like to organize this kind of contest. Bukan senang nak urus tu . dah la online. mana kita nak tau kalau org menipu ke ape kan? tapi harap2 nya semua yang join patuh pada term n conditions. lagipun , korang jugak yg rugi kalau tipu. dpt hadiah je watpe kan? yg penting kepuasan diri bila dpt lose weight tu.

Pada bim , takde yg lebih memuaskan hati melainkan bila kita berjaya lose weight dengan usaha kita sendiri semata2 , bukan dengan bantuan sebarang produk. Tapi , bak kata Kaseh , kalau mkn produk pon , kalau tak konsisten n tak komited , tak kuat semangat , tak tercapai jugak target tu. So, harap2 tercapai misi kaseh, untuk jadikan contest ni sebagai motivation pada semua yg nak menguruskan badan masing2.

Bim nak share bbrp tips untuk geng2 yg akak join TBL ni eh ..semoga tips2 ni berguna la untuk korang ..tapi sume ni bim dah penah sebut la sebnrnye..some sort of siaran ulangan ..

  • will power + determination , MESTI ada. jangan cepat mengalah .
  • drink plenty of water. 3Liter per day .
  • kalau korang ambik produk pon , do EXERCISE. sangat membantu mempercepatkan penurunan berat badan and akan improve metabolisme korang .
  • buat weight/strength training - build muscle = burn fat = lose weight
  • if korang tak makan nasik , please have some carbs dlm diet korang. jangan pikir nak kurus je , pikir pasal kesihatan badan jugak .
  • kalau tak sehat , rehat kan badan. jangan paksa badan utk buat lebih dari kemampuan esp bila sakit. tapi jangan plak buat alasan sakit.hehe
  • jangan pk sangat pasal hadiah tu, tapi pikir lebih dari tu. korang pk la, yg plg best dpt pakai baju/suar lama , dpt pakai mcm2 fesyen kan kan kan?
  • control portion. kalau nak makan , tgk portion. jangan smpai tak ckup plak. ye la kan sume nak cepat kurus.
  • jangan STARVE urself. JANGAN TAK MAKAN. MESTI MAKAN. kalau tak makan,badan korang takmo buat keje , takmo burn ape2 , camne nak lose weight?
  • if korang GAIN weight , jangan cepat putus asa. it happens sometimes in the process nak lose weight tu. mcm TBL la kann..keep on goin .
  • kalau tersasar dari jalan yg lurus , jangan give up. TER makan KFC ke..insaf terus, kembali ke jalan yang benar..ehehe.

ok la..byk lak bebel . as usual , aku dengan rela hati nya bleh bg korang ceramah free online or jadi motivator korang untuk lose weight ( walaupon korang taknak hahaha ) . If anyone have anything to ask , please do email me ok? mcm biasa la ..

Chiow.

AFTER A MONTH..

Salam .

harini jumaat ..so rehat lama skit..ada la kesempatan nak update blog..( walaupon sbnrnyer takde ape sangat nak hapdet..hahaha )

Aku ske hari jumaat. sebelum2 ni pon aku ske sbb rehat lama dan bleh balik umah , masak , makan , tgk tv, tido ..lama tu 2 jam 30 min ( dan slalunyer terbabas smpai pkul 3pm..)

Tapi skang aku ske hari jumaat sbb kurang dengar bos bebel ( sbb ms kerja dah kurang ), and also sbb dpt balik Seremban. hehe. ske betul aku ngan seremban tu eh ..eheheh

Semalam , 28.05.2009 genap sebulan aku di tmpt baru ni . Sebulan dah , tak terasa masa berjalan kan..mcm tak percaya dah sebulan . tak lama lagik entry selepas setahun plak . hehe

Selama sebulan ni aku takde la keje sangat. Tapi hari2 aku bz sbb buat keje orang. sbb nye aku tatau hujung pangkal tapi kene sambung plak keje orang. dah tu bos plak tanye mcm aku yg uruskan kes tu dari mula ..sabar je la.

Macam pagi tadi la , aku datang keje dengan senang hati ..sbb ingatkan sume keje dah setel semalam. TIBA2 pagi ni 2nd bos panggil , dia ckp bos paling besar nak report audit , pastu nak kene jawab surat ape tah , pastu nak mcm2 benda lagi la. Tiba2 aku jadik bz pagi tadi. hehe.
Mmg kene always ready mental and physical.

Korang bayangkan eh , aku ni mmg tatau camne kerja2 dorang ni , dan tiba2 aku kene tunjuk mcm pandai plak , konon2 mcm tau la sume tu. mcm mane tu ? ermm..

Pastu , kerani2 pon mesti la tanye aku kalau ade ape2 kan yg dorang tak sure ( yang mana , aku pon mesti la lagi tatau kecuali perkara2 yg aku penah buat la ). Tapi kene jawab jugak. kene buat keputusan dan bersedia untuk tanggung kesan dan akibatnya .

Bunyik mcm susah je keje aku kan. mmg susah beb . Bistu sapa suh aku naik pangkat ? takkan nak naik pangkat tapi nak keje senang2 mcm dulu2..? hehehe. sendiri mau ingat la kannnn...

Walaupon kehidupan aku sangat stress masa ni , insyaAllah , aku rasa aku dah bleh cope skit2. dah bleh paham ape bahasa yg dorang pakai ni ..dah bleh baca cara kerja n flow nyer..

Orang JPA ckp , dorang bagi masa 3 bulan untuk kitorang seswai kan diri dan berusaha memahirkan diri ngan keje baru. after 3 months dorang akan anta satu surat ke borang ke , ke pada ketua jabatan untuk menilai performance kitorang . Kalau bagus ok la , tapi kalau tak ok , maybe kene hantar tempat lain or kene anta kursus ke ape ke ..

3 bulan tu bunyi mcm lama..tapi pada aku kejap je. Adakah aku mampu nak memahirkan diri dalam masa 3 bulan tu ? kita tunggu dan lihat..ehehe

Dalam sebulan ni ..aku dah byk kali rasa putus asa. aku mmg mcm malas nak keje , menyampah nak gi keje , dan sangat tak bersemangat la . Tapi aku motivate jugak diri aku , dengan mcm2 cara. Aku ingat segala apa yg aku dah buat selama ni , segala susah payah yg aku alami nak smpai ke tahap ni , takkan aku nak sia2 kan kan?

Terima kasih pd kawan2 yg banyak bagi semangat . Bila aku pk2 balik , kenapa aku sangat pening pk tentang keje je ? padahal banyak benda lain dlm hidup aku ni.

ok la korang . mengarut panjang plak. tido pon bagus ni . hehe.

Salam sayang.

Friday, May 22, 2009

TAG FROM SIS RL

Tgh takde mende nak buat ni , aku jawab je la TAG sis RL nih.hehe. rasanya ada org lain dah penah tag sebelum ni . sori yer..kira aku jawab skali la utk korang.

The Rules are simple.
1. Use Google Image to search the answers to the questions below.
2. Then, you must choose a picture in the first page of result and post it as your answer.
3. After that tag 12 people.

Q.1 : THE AGE OF YOUR NEXT BIRTHDAY?


Q.2 : PLACE I LIKE TO TRAVEL THE MOST
Q.3 : My Favourite Food?

Ni nasik ayam penyet tauuu...sedappp..tapi nak yg kat kuching jer..ehehe
Q.4 : NICKNAME THAT I HAVE ?




Q.5 : MY FAV COLOR? - purple..kalau korang takleh nak agak la ni kaler ape..ehehe




Q.6 : THE CITY I LIVE NOW?


Q.7 : THE PLACE I WAS BORN?



Q.8 : MY COLLEGE MAJOR

Q.9 : MY BAD HABIT?- melantak.haha


Q.10 : MY HOBBY? - melantak gak.haha.camno tu?hobi ngan bad habit.eisk.










Q.11 : MY WISH ?











Aku tatau la nak tag sape. rasanya sume org dah penah buat tag ni.aku je tertinggal ketapi.hehe











THE BIGGEST LOSER CONTEST


THE BIGGEST LOSER
Dont miss your opportunity to participate in the 1st
Malaysian Blogger
The Biggest Loser Contest
Hosted by: MyDreamWeight (Kaseh)

Start Date will take place June 1st,09 ****
End Date will be September 30th,09
Win Big Prizes $$$ for losing Weight!

********************************
P/S : I got this from Kaseh's blog. http://transformasi2009.blogspot.com/
Sila lawati blog beliau untuk maklumat lanjut ok? Its not the money that u should think of, that is just a Bonus. The most important thing , maybe this will move you from where u r right now. Maybe This is THE TIME. Good luck everyone! ( dpt hadiah jangan lupa share ngan aku.hahaha )

Thursday, May 21, 2009

AKU SKE BAJU KURUNG PAHANG

Salam.


Penat aku godek2 henpon tadi

rupanya dah lama aku tak layan kegilaan ku ambik gmbr sendirik. haha

masa kursus kat terengganu haritu ada snap 1 pic , tapi bukan sbb ape, sbb aku ske baju kurung pahang.hehe.


nah ..aku buat la tayangan. walaupon body tak lawa mana, tunjuk aa jugak. kang korang busan takde santapan mata. haha.

sori la korang. dah la pic ni kecik jer..ngeh2..layan je la..lenkali la aku ambik pic lain..

NOTHING TO UPDATE..

Salam semua.

I miss u guys a lot. Dah lama tak update blog eh .bersawang. sib baik ada org masih sudi jenguk.hehe. Thank you so much.

For the time being, there's nothing to update. Life's suck at this moment. Need to catch up with everything. But no worries. I WILL catch up. sooner or later. hehe.

My diet life ? lansung habis ke laut. haha. korang jangan ikut aku tau. sangat susah hati. Maira sebok jahit tudung , jadi takde la geng nak gi exercise. Weekend maira ajak gi joging , aku plak balik seremban. camno tu.hehe. Tapi mmg sonok bila dpt kuar peluh masa masa kursus asas kat ganu aritu . pagi petang , 2 x sehari exercise sejam lebih. pergh..baru rasa mcm HIDUP skit.

I gain 2-3 kg. Giler kentang . orang lain berat turun , aku naik . haha . Aku tak sabar nak ada umah sendiri ni ( kuarters la..) sbb at least bleh kawal makan n atur balik rutin. ( excuses kan ? )
Maira masak sedap sangat la korang ..tu yg aku risau tu. hahaha.

Bersyukur sangat ada kawan mcm maira..kalau tak,tatau mana bim nak duduk. ni dah sebulan , belum ada kabar berita lagik pasal kuarters. bila tanye dia ckp ramai org tgh que. tapi bim tgk byk giler kuarters kosong , ada orang mohon semalam,arini da dapat. camne tu ? KORUP. mencik tau dlm gomen byk sangat camni . sume nak pakai kabel. korang jangan smpai aku repot kat SPRM kang. haha.

aku nak tepek gmbr tadi sbnrnyer..tapi kan ni tmpg komputer orang ..huhu..sian aku ..
takde la gmbr kurus ke ape..saje nak share hilangkan kerinduan korang ..hahaha

Thursday, May 7, 2009

MISS ME?? HEHE

Salam.

harini ambik la kesempatan utk update blog. kesian korang asik tgk tajuk yg sama je bila bukak blog ni ..huhuhu

harap maaf lah yer keadaan sangat tak mengizinkan skang untuk berblog atau untuk berforum atau utk ber Ym atau segala2 nya la

kalau dah rindu sangat kat aku tu korang emel je la..sbb emel je mampu ku tgk hari2 kat sini ..huhu

so esok dah nak 5 hari kat opis ni ..so far ok ..sbb blum jumpa bos utama yg kekdahnye menakutkan..mengerikan ..bak kata bebudak opis ni la kan ..huhuhu

korang doakan aku bleh adapt dengan baik dan menjadi kesukaan ramai.hehehe.ape la ayat tu ..

diet n exercise takde update. haha. berat dah turun skit, tapi blum dpt capai 5 balik ..sbb tgh sedaya upaya menjaga makan minum dan exercise. air menten kot 3L sehari . asik gi toilet jer. dah la kene pakai pas2 tu nak gi toilet. saba je la ..

tahniah kepada kawn2 yg dah lose weight..hepi dengar ..yg tak turun2 tu ..sabar eh ..teruskan usaha. jangan cepat mengalah ..klau ada apa2 korang nak share bleh emel aku k

inirsha@yahoo.com

kalau menyempat aku balas k ? hehe. take care.

Saturday, May 2, 2009

AND NOW..The Beginning Begins..

Salam semua.

Lama tak hapdet eh . sori la.bz sangat2..u gals miss me??? I miss u too..( sapa yg miss me je la eh.hehe )

Ni pon nyempat gi cc. kat pejabat baru , kerusi pon lom tau nak dok mana. apatah lagik nak tau dpt pc sendiri ke tak.ehee...sian kan.

Alhamdulillahh..urusan lapor2 diri dah selesai. aku dpt kat Putrajaya seperti yg diingini oleh laki ku ..syukur la. harap2 cpt la dpt kuarters. sian laki aku nak berulang2 kan..

Isnin ni baru aku start keje kat opis baru tu. Korang doakan segalanya berjalan lancar ye bagi aku. bila aku tgk carta organisasi opis baru tu ..ala2 susah hati gak la . sbb majoriti org atasan adalah Pompuan. hehe. ngeri beb. sbb aku tau camne pompuan kalau jadik bos. ahahaha. tapi takpe , konsep aku , asalkan aku buat dengan betul , takde masalah. kalau aku buat salah, aku tak kesah kene tegur. asal jangan kene maki je.eheh.

Hapdet diet n exercise plak, ke laut china selatan. sbb sbok mem packing barang tak abis2..jadi nye takde exercise. aku baru dok seremban 4 taun. barang dah mcm 10 taun.camno tu ? ske sangat beli benda bukan2. hehe. tapi walaupon mcm tu , aku sgt ske sbb sepanjang proses memunggah barang / kotak2 , turun naik tangga ..aku rasa kurang penat. kang ckp tak penat tipu plak. jauh la beza dari dulu. opis baru aku ni tingkat 6 , so sangat best la utk turun naik tangga., tak mengah pon. best best ..

Berat aku dah naik skit. hehehe. sbb mkn tak jaga time sebok nak packing n pindah barang. tapi insyaAllah pasni akan ku turunkan balik sbb insyaAllah selagi blum dpt kuarters kat Putrajaya, aku akan stay umah Maira. jadi harusla kitorang bersama2 eksesais kan.haha. ye ke maira? ko tu sebok menjahit je camne? hehe. nasib baik ada kawan2 .kalau tak mana la aku nak tumpang. hehehe.

Pasni tatau lagi ada peluang tak nak hapdet blog. hopefully ada lah yer. tapi nengok opis baru tu mcm byk keje je. hehe.

ok la korang. have a nice day .