Saturday, October 31, 2009

WORKING ON WEEKEND?

Salam..

ada tak sapa2 yg bernasib malang terpaksa membuat kerja opis di hari cuti hujung minggu mcm aku?

kesian kita kan. kenapa eh kita sanggup buat keje masa org cuti ni ? kenapa kita bersusah payah sangat nak jalankan tugas ni? padahal gaji kita bukannya bleh buat jadi jutawan pun ..

kenapa eh kita sanggup gi keje hari2 padahal kita tau sume nye memenatkan , sumenyer buat kita stress..

tak pelik ke korang ?

hehe. tak la pelik. sbb tu sume tanggungjawab kita kan. orang yg tak paham konsep je akan tak rasa bersalah kalau keje yg sepatutnya dia buat tak siap2 dan menyebabkan sume orang lain kene marah bos. susah nye. penatnye . penat.

adakah korang ingat surirumah yg tak keje kat opis tu rileks dok umah ? rasanya lagi penat. lagi la takde rehat termasuk sabtu,ahad dan cuti am. lagi bz lagi ada kalau weekend kan. sian surirumah. takpe, pahala korang besar kalau niat baik .

kalau keje gomen, niat baik nak tolong orang pun dpt pahala kan? hehe. tapi keje aku bukan la tolong orang, biasanya keje aku menyusahkan orang2 kerajaan yang salah urus kewangan, dan menyenangkan pembekal..tu yg org tak ske tu.

kira tolong orang jugak la tu. tolong dapatkan hak orang yg sewajarnya dapat bayaran tu.

ntah hape2 aku bebel petang2 ni. letih la beb. best nye kalau dpt aerobik or lari2. bila kuar peluh, badan akan rasa ringan skit and kurang rasa stress.

ok la. later la citer lain. take care.

Friday, October 30, 2009

Update dengan broadband yang sempot..hehe

Salam..

I really want to update. However,this BB really makes me sick. Adoi la,line sangat hampeh. Lagi kesian kat laki aku,dari pd tadi dia try tak dpt guna lansung,skali time aku balik keje boleh plak guna internet. Hehe. Hopefully ni dpt la upload. Skang ni kene taip dulu la kat words.

Today is Friday. I love Friday. Sbb esok lusa dah weekend. Best nyer dpt rehat2 kan. Tapi tak la rehat sangat sbnrnyer, ade sebemban fail aku bawak balik nak kene study. Huhu. Ada few new cases nak kene brief kat bos2.

This weekend ada kenduri kawin anak buah husband. Tapi kat mantin. Next week baru kat umah abang ipar. Maybe next week we’ll go to the wedding.

I dont have much to say actually.hehe . maybe a few words to someone or whoever yg ada masalah PCOS (polycystic ovarian syndrome) mcm bim and really want to get pregnant. Mcm bim penah ckp sblum ni, it will never be easy. You r fighting with ur own body. Never give up.

First u need to understand ur own body. Kene paham badan kita ni bertindak mcm mana. Apa yg kita makan, apa yg kita buat, sume nye akan effect hormone kita , and that will affect ur chances to get pregnant.

I know how devastating it is when we see how other people easily can get pregnant. Just be thankful for whatever happen. Sentiasa bersyukur dan redha. Everything happen for a reason. Dan satu hari nanti kita akan paham kenapa Allah uji kita mcm tu.

Bim sangat bersyukur sbb penah gemuk sebelum ni. Sbb lepas ni sekurang2nya bim dah tau it will never be easy to lose ur weight, but it surely can be done. ( even u r sangat pemalas nak exercise sebelum tu..hehe ). Nothing is impossible, dengan izin Allah swt. Usaha , mesti dengan semangat yg kuat, baru boleh bertawakal.

Change ur lifestyle. Dont give excuses. Start watching what u eat and please, do exercise. Orang yg ada pcos ni mmg takkan turun berat dengan senang. And never think of taking any products,seriously, it wont work or maybe it will make ur pcos worse.

Nak tgk citer nurkasih la. Nanti2 la citer plak.hehe

Take care, have a great weekend!

Thursday, October 29, 2009

HOW MY DIET'S LOOKS LIKE DURING PREGNANCY?

Salam..


Harini last exam untuk sah jawatan tu . arini paper subjek jabatan. Berkenaan akta kwsp,akta pencen dan tatatertib serta naik pangkat. ada 6 soklan, jawab 4. Setiap soklan 25markah. Hehe. Hebat tak..giler la panjang jawapan..


Doa aku Cuma semoga kitorang sume lulus la exam tu dan tak payah mengulang.hehe. mustahil la jugak sume org nak lulus kan? But nothing’s impossible.


Thanx to irenedahayu for the award eh..dah lama tak terima award2 ni ..mungkin ada org bg tapi bim yg tak jenguk2 , so tatau. Hehe. Sorry for that.


Some people may ask , how’s my meal n diet looks like during this pregnancy period..adakah aku makan melampau2 dan sesuka jiwa or sangat berkira2 tentang kalori dan jenis makanan?
Sebelum kita bercerita panjang , some people dont understand what “diet” means. Bila org dengar diet je org ingat maksudnya adalah cara makan untuk org nak mengurangkan berat badan.


Diet mean whatever you eat . meaning = pemakanan dlm bahasa melayu yg mudah. So pemakanan ada yg baik, ada yg tak baik. Good n bad diet.


When we talk about diet during pregnancy, it doesnt mean i’m “dieting” untuk menurunkan berat badan. Hehe. I’m not an expert , but i love to share this with all the expectant mother out there. Especially yg rasa risau tentang berat selepas beranak. Hehe. Yes, i’m already worried.


Masa memula pegnen kan macam susah nak telan anything , but you MUST make sure u eat something. Make sure perut sentiasa ada isi , so bila muntah, ada benda yg nak dimuntahkan. Not just some gastric juice. Its bad for your stomach when muntah masa perut kosong. Merosakkan saluran pemakanan.


I drink 2 glass of milk daily , anlene materna. And drink a lot of water. Masa memula pegnen susah skit nak telan air masak, so i replace it with air soya. Just make sure u have enough water, otherwise u can easily get dehydrated and kene urinary tract infection – jangkitan kuman kat saluran kencing or kencing kotor org ckp. Water is essential.


Sarapan aku makan berat. Like nasik goreng or mihun goreng, roti sandwich or wholemeal with peanut butter, anything that can make me feel full , even for a short time. Bila dah pegnen kan asik lapar je , snacking is so important to make sure i dont eat junks. So i bought the new oat krunch- it taste good! And of course my IKO. But IKO taste tooo sweet nowadays. Tatau kenapa la. Other type of snack that i have is kacang2,biskut munchy’s,and whatever suite my taste, as long as they’re good enough for me n my baby’s health.


Lunch i will have nasik n sayur n lauk as usual. I do eat a lot of sayur,Cuma skang dah tak ske kobis. Hehe.rasa mcm mual plak. Ske sayur berdaun2. And a lot of fish. This baby nampaknya dont like chicken so much. I rarely eat chicken, but i need some sort of meat in my meal for my health so i do eat them sometimes. Iron is important for pregnancy’s mom wellbeing , so one of the best source is meat. I dont like eating animal’s organ , so takleh la nak makan hati ke, jantung ke,usus ke ape ke.


Dinner susah skit. I usually had just sesenduk nasik with lauk n sayur. Malam kurang selera nak makan, so i cover up with other carbs or protein like roti wholemeal,yogurt,telur . as long as perut tak bebunyik2. Hehe. And of course susu. Really helps with my hunger pang. And biscuit sometimes.


Selama 17 weeks pegnen ni, aku mmg ada makan kfc,mekdi, and such. But once in a while. I still think about what the fat will do after i deliver. Haha. Fobia beb. But its good though. Peringatan kan. I dont want to be that big fat girl again , do i ? so beware from now.


Walaupun mcm tu , i dont mind having this extraweight for a miracle that the baby will bring in my life. Whatever happen after that, i’ll think about it after dah deliver n baby sehat walafiat. Hehe.


I read somewhere that pregnant mom can have extra 300 calories for daily diet. So, basically 1500kcal per day to make sure we dont gain too much weight. For me personally , just watch what u eat, just like when u r trying to lose weight. But dont do harm to ur baby. Learn what u should eat more and what u should eat less, but u must eat.

Exercise ? the best i can do would be walking. Hehe. Dari rumah ni nak ke stesen bas kene jalan kaki. Turun dari bas nak ke opis , jalan kaki lagi. That would be 20mins add up together. When i get bored at home, i walk to the foodcourt precint 9 ni, that will take around 15-20mins because i walk slowly. i want to do poco-poco or simple aerobic but my dr said walking is enough, jangan penat sangat n burden urself. But i’m planning to do some yoga for pregnant mom nanti. Hehe.


Panjang nye bebel. That’s what happen when i have laptop n internet. Haha. Semoga ada yg mendapat manfaat atas apa yg bim tulis ni. Sharing is caring, like i always said. So keep sharing the love..;)


Salam sayang.

Wednesday, October 28, 2009

COINCIDENCE OR AM I JUST BEIN LUCKY ?

Salam.

harini exam hari ke 2. dah 2 hari bim exam untuk sah jawatan. semalam was quite ok. soklan pasal perintah am dan arahan pentadbiran n also PKPA. jawab 10 soklan dari 14, and it all essays ye uols. hehe. sangat sengal la .

semalam kan baru dpt laptop n broadband? jadi nya online YM.

KEBETULAN ber chatting dengan member lama. she was w17 same as me , masa kitorang kat perhilitan. pastu she got w27 , tak lama lepas tu aku plak naik n27.



borak punyer borak , dia ckp arini dia exam. aku tanya exam ape, dia ckp undang2. KEBETULAN kitorang ambik paper yg sama hari ini.



aku tanye dia ade tak contoh soklan taun2 lepas. dia ckp ade, but taun 2007 punyer soklan undang2. that was good enuff for me because i have NO IDEA about what kind of question will be asked today. so dia email kan soklan tu.



aku pun tgk2 la soklan , and try to find the answer in the book. seriously ? tak paham lansung pon. i wonder how people can be a lawyer. undang2 ni sangat belit2 dan ayat sungguh tak paham.heheh



i have some kind of good photographic memory . sbb soklan tu di scan dlm bentuk gmbr , i can remember almost everything yg dlm kertas soklan tu.



nak di jadikan cerita , this morning , bila dpt kertas soklan , i was so shock. soklan dalam paper hari ni , adalah sebijik sebijan macam paper 2007 tu. cuma dia tukar nama jer. ayat sume sama. konsep soklan sama. susunan nombor tak sama , tapi bila balik tadi aku check balik , mmg sume 14 soklan tu sama. miracle isn't it ?? can u guys imagine how lucky i am ?syukur alhamdulillah..



however , walaupun aku ingat soklan , doesnt mean aku ingat jawapan. haha. we r supposed to answer 10 from 14 , but masa tak ckup, i do answer 9 only. but , if i can get full mark for each question , that will be good enough to pass the exam. wish me luck k ?



with every good news, mesti ada spoil punyer. office call. mcm2 hal. merosakkan my mood. now i feel like quitting my job again. sangat menyampah la.

kenapakah maxis broadband ni sangat sengal??adakah korang pernah mengalami masalah yg sama...kenapa takleh nak masuk internet lansung masa siang ? start pkl 6 pm+ tadi baru dpt masuk , tu pon terputus2. haruskah aku pulangkan saja maxis broadband ini selepas 7 hari?? hehe.

adios.

Tuesday, October 27, 2009

GOOD NEWS TO SOME ( AND BAD NEWS TO OTHERS..HEHE)

Sallam..

rindu betul kat korang sume..its been quite sometimes..dah lama btul aku tak online kan. my life is totally out-of-connection. not only internet, even in real life, i dont think i have any REAL friend! what a pathetic life.

few days back..aku sangat la depressed with my life. rasa mcm nak benti keje , nak tinggalkan sume benda , nak balik kuching dan dok umah jer. bleh ke pk camtu ? teruk nye aku kan...ntah la. aku rasa aku mcm tak mampu nak hadapi hidup skang. sangat stressful, sangat beban , persekitaran plak tak supportive ..aku ke yg tak ckup bagus ? or the enviroment really dont support me ? hehe. alasan.

anyway , because i'm very unhappy , my husband try to cheer me up. and guess what he did ?
HE BOUGHT ME A LAPTOP ...ANDDDDDDDDD A BROADBAND !!! YEAHHHHHHHHHHHHH
so that's mean , I'LL HAUNT EVERYONE'S LIFE START FROM TODAY!!! hahahaha. tapi of course la i wont be able to online everytime. i'm so THANKFUL and GRATEFUL sbb laki ku sungguh baik hati dan kesian dengan bini nya yg kehilangan arah ni ..eheheh

THANK YOU SO MUCH ABANG FOR THIS GREAT GIFT ..

sekurang-kurangnya , aku dah dpt balik channel untuk berkongsi masalah dengan kawan2 , sometimes kawan2 online ni lebih memahami berbanding yg depan mata ni ..hehe

tapi kan..bila dah ada laptop n internet , aku mcm dah tatau nak bukak web ape..pelik eh. dah lama sangat ketinggalan zaman...dah terbuang ke zaman batu.hehehe.

nanti korang jangan la bosan plak asik tgk aku hapdet..haha.dulu sebok tanye kenapa aku senyap je..skang , ambik korang. smpai tak larat baca bebelan aku nanti. haha. owh, ni mesti rezki anak ..dia ske ni jadik it-geek. hehe.

nanti kita sambung eh. adakah aku hepi skang ? dah kurang rasa nak benti keje. haha.

salam penuh kasih sayang ;)