Monday, November 30, 2009

JALANG- SATU LAGI ALASAN KENAPA AKU TAK SKE CITER MELAYU

Salam.

Aku sangat la hangin. Setelah sekian lama tak tgk wayang dengan laki, konon2 mlm ni , kejap tadi nak gi la layan wayang. konon2 sbb esok eniberseri kan..hehe. nak romantik2 la konon.

bila smpai kat gsc alamanda tu , tgk2 byk citer dah full house. yg ada citer kartun. agak2 la. tunggu ada anak baru tgk citer kartun k. ada plak yg timing dah lewat sangat. esok keje la beb,kene bajet2 gak masa..

so last2 kitorang decide nak tgk JALANG la. dan sekarang adalah SANGAT SANGAT MENYESAL.

Mula je cerita dah mcm tak best..kualiti gmbr mcm drama kat tv2..pastu tgk plak pelakon..humang aih..pelakon baru takpe,tapi biar berbaloi untuk masuk filem. baik la ko suh pelakon si nur kasih tu masuk filem..berbaloi la jugek..hehe

bila si JALANG tu mula bukak mulut je..laki aku dah tergelak2..dia siap cakap dengan kuat dlm panggung tu " halamakkk..sora mcm bapok laaaa.." tapi aku pon setuju part tu. dah la lembut mengada2 mcm di buat2, pastu ckp lidah terkeluar2..eeeee..sakit hati ...

citer ni kan pasal awek yg ske layan lelaki utk kemewahan dia kan..so biasa la part datuk2,bisnesmen yang kenja2, gatal2 tu ..tapi mmg bajet rendah btol la filem tu..bisnesmen rambut panjang,muka mcm hape je..groom la skit..

part yg buat aku paling sakit ati..

maria (watak yg jalang tu), konon2 nya kan nak insaf sbb jumpa balik boipren lama nya yg dah terpisah 4-5 taun..boipren nye plak,happen to be anak kepada datuk yg penah langgan dia jugak ..nama anak datuk akak bekas boipren nya ni IKRAM ke IHRAM. jadi aku imagine mesti la anak datuk ni very the handsome ( typical human thinking la kan?) dah nama nya anak datuk.hehe.blaja kat obesi plak.

skali bila tgk siapakah anak datuk tu ..aku terus ckp kat husband "jom bang.kita kuar skang.syg nak balik tgk HOUSE lagi bagus." laki aku dah ter kekeh2 gelak ..

korang kenal HELMI HUSAINI ?? aku pon tak kenal.aku carik nama dia semata2 nak bgtau dia lah boipren si maria tu..aku dh try carik dlm google..ni je gmbr yg ade..dia ni slalu blakon watak jahat dlm drama.. kalau bab kaki rogol, mat dadah..hhaaaa..mmg dia la biasanya jadi watak tu...


kenal tak ? tenung dekat2 sikit.hehe.

nasihat aku ; jangan jadi bodo mcm kitorang laki bini. baik aku layan senario lagi bagos. walaupon lawak tahap sengal, at least aku belum pernah lagi kuar dari wayang dlm masa 20min. membazir.

sebagai mengurangkan kesakitan hati, baik aku layan HOUSE season terbaru - ONLINE - FREE OF CHARGE.

Selamat malam. Doakan kami suami isteri bahagia dunia akhirat sbb esok baru anniversary ke 2.hehe.

Saturday, November 28, 2009

FROM MALACCA ..TO MALACCA..

Salam Aidiladha buat semua sahabat sekalian..

dah lama tak update. sorry ye. bim baru balik kursus induksi umum/khusus kat hotel seri costa kat melaka. dari 14-26/11/2009. giler ah lama. tapi takpe la..yg penting dah lepas. hopefully tayah mengulang la..ehehe

balik je dari kursus kene plak demam,batuk..sambung plak dengan muntah n cirit birit..tatau la kenapa..keracunan makanan kata doktor. padahal makan sama mcm org lain. perut bim je yg tak kuat kot..huhu. harini dah ok skit, alhamdulillah.

baru nak manja2 ngan laki kan, ye la dah brape minggu tak jumpa..tetiba dpt sms dari budak opis, 2-4 disember ni kene gi melaka lagi ..puteri resort plak..ade meeting SKT. ape ke hal la nak ke melaka jer ni ? adoi la. dah la fobia masa gi Hotel Seri Costa tu, SERIOUSLY servis sangat teruk. tatau la kot sbb kitorang ni government jadi dia layan cincai2..dia tau tak kitorang ni dah bagi brapa banyak untung kat dia..eisk..geram betol..

tapi takpe la..bak kata penceramah ..bersyukur..redha..hehe..

baby is doin ok..harini dah 22 weeks..5 bulan 2 minggu. hehe. cepatnye masa berlalu..skang dah bleh rasa anak tendang2..wahh..kan main anak ni.. pantang dengar sora bapak nye,aktif jer..bila bapak ajak tgk dragon ball pun suka je dia..ehehe..

alhamdulillah..walaupon sume org ckp perut aku mcm kecik sangat , tak seswai ngan usia kandungan, yang penting doktor ckp baby membesar ikut tarikh dan sehat walafiat ..sepatutnya next checkup 3.12..tapi kan kene gi meeting kat melaka lagik..kene postpone lagik la nampaknye..tak sabar nak tgk anak masa ultrasound..sbb kalau appt kat hospital serdang mmg buat scan..ehehe

nak tgk gmbr perut ?? ni ha..besar tu jugak ..hehe. kalu pakai baju ketat2 barula nampak buncit..tu pon buncit lemak ..ehehe. takpe baby, untuk keselamatan ko jugak .hehe.




esok dah start keje balik.boring nye. tapi kalau dok umah je pon boring. aku kan weekend ni asik muntah2 lagik. tak abis2 lagi mabuk. tapi takpe la..bukan slalu pon nak rasa sume tu kan..

ok la korang ..take care..

Tuesday, November 10, 2009

KEHIDUPAN

Kehidupan
by The Zikr™

Kesenangan yang datang

Tak akan selamanya

Begitulah selepas susah ada kesenangan

Seperti selepas malam datangnya siang

Oleh itu waktu senang jangan lupa daratan



Gunakan kesempatan untuk kebaikan

Sebelum segalanya terlepas dari genggaman

Kelak menyesal nanti tak berkesudahan

Apa guna sesalan hanya menekan jiwa



Jangan difikir derita akan berpanjangan

Kelak akan membawa putus asa pada tuhan

Ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan

Setelah kabus berlalu pasti cerah kembali



Ujian adalah tarbiyah dari Allah

Apakah kita ?kan sabar ataupun sebaliknya

Kesenangan yang datang selepas kesusahan

Semuanya adalah nikmat dari tuhan
p/s : tiap kali rasa sedih sangat, lagu ni akan mengingatkan aku, hidup kita ni tak selalunya senang, tak selamanya susah..jangan ingat derita akan berpanjangan ..kelak akan membawa putus asa pada TUHAN..

Saturday, November 7, 2009

Saturday and 99HTN

Salam.

its 709am now. harini terbangun awal.these few days slalu terbangun "awal" sbb asik nak terkencing la...sakit perut la..bagus la.jarang bgn awal weekend.

pagi ni hubby keje syif pagi ..so dia bangun pkl 5 lebih,gi keje 6lebih , bim dah takleh nak tido balik. lagipun harini banyak keje nak buat. petang ni maybe nak kene gi kenduri anak buah . herm..letih.

and i'm also very hungry. need to find some food jap lagi. and maybe that would be nasik lemak from kedai bawah. hehe. sungguh tak sehat.

talking bout nasik , bim dari hari tu nak wish everyone yg join contest ( is it a contest ? ada hadiah eh ?eheh ) 99 Hari Tanpa Nasi .. congrats to ZEL yang berjaya wat program tu. dengar nye smpai 99 orang join ? Impressive.

For those yang kenal bim dari mula bim citer pasal diet n exercise ni , u'll know how much I DONT ENCOURAGE people to not eating nasik. nasik for me is not a harm , as long as u take it moderately .

HOWEVER , if u have it the right way , it can be a good way to start losing weight.

what i mean is , kalau tak makan nasik pon , PLEASE have some carbs in ur daily diet. CARBS adalah punca tenaga utama dalam badan. this is a basic dat we learn from sekolah rendah lagi. so even u dont eat nasik u still can get the carbs from other sources. but still , to lose weight u need the enegery from carbs for your metabolisme.

Please understand , its not the nasik that u can blame for your FAT. it always come back to the FAT itself and YOURSELF of course. u know what i mean? if u dont eat nasik but u eat all-kind-of junk food , how on earth do u think u can lose weight ?? Seriously.


and dont forget about PROTEIN , u need the muscle too. when u dont eat nasik, it's important for you to choose the right type of carbs. IF u dont know what to eat to replace the nasik , u can always find COMPLEX CARBS. search je ape jenis complex carbs ni. contoh paling senang wholegrain bread la kan. gardenia hijau tu . tapi jangan makan tu je.hehehe.

and EXERCISE. build up ur muscle ( bukan BULK UP tau..hehe ). JANGAN KURUS TAPI LEMBIK. muscle always help in lose weight.

Apa-apa pun, its a GOOD EFFORT. yang penting , jangan HANGAT2 TAHI AYAM, bak kata ZEL. its not easy of course, ingat sapa nak bagi kita KURUS ? sendiri mau ingat la.

apa saja usaha anda, kalau buat dengan bersungguh2 dan fokus , insyaAllah akan nampak hasilnya. and the most important thing, IF LEPAS NI DAH LOSE WEIGHT , DONT SABOTAGE YOURSELF LEPAS ABIS 99HTN NI. JANGAN MELANTAK SESUKA HATI,BALAS DENDAM MAKAN NASIK . HEHE. USELESS LA USAHA SELAMA 99 HARI.

BUT I CAN SAY,NASIK WONT TASTE THAT GOOD AFTER 99 DAYS. HAHA.

GOOD LUCK EVERYONE! zel, ko mesti bertahan, sbb ko yang organize contest ni.hehe. jangan mengalah k ?

HAVE A NICE WEEKEND.

Monday, November 2, 2009

EISKKK...GERAMNYERRR!!

Salam.

sangat geram la dengan MAS - Malaysia Airline System. ( tom, ko jangan marah eh, ni bukan nak marah laki ko walaupon dia keje MAS..hehe )

semalam bim bli tiket untuk adik2 bim, 2 orang , rm460.00 pegi balik Kch-KL. mmg la sonok bunyi nyer sbb mcm murah skit berbanding biasa. dan tiket tu untuk time cuti skolah bulan 3 taun depan. huhu.

bila bim dah bayar , dah tolak duit dari maybank2u, tiba2 web mas tu kata "payment error"

bila bim check balik dlm profile bim - no new booking

check dlm maybank - dah tolak rm460.00

bim pon try call no MAS 1300883000 tu - haram , takde org jawab la smpai abis kredit aku

call plak nombor di area KL - haram gak , engange manjang

bim mintak tolong adik gi ofis MAS kat kuching , dekat skit ngan opis dia - system down plak takleh buat ape. yg lagi sakit ati, dorang suh contact maybank dulu, tanye payment dah buat belom. dlm maybank2u tu dah siap SUCCESSFUL lagik status bayaran tu.

geram betul la. bukannya sikit tu (bagi aku yg kurang berwang ni ). niat baik nak bawak adik dtg sini dah jadik dosa plak sbb asik kutuk2 MAS ni.

ni dah kali ke 2 bim beli tiket MAS guna online, tatau la kenapa malang sangat, dua2 kali tu jadik mcm ni. bim ke yg tak pandai.. kalau beli ngan airasia penah gak sangkut camni, tapi tu sbb line internet putus tiba2. sangat penat la nak uruskan benda2 mcm ni. dulu senang la nak ke sana sini, skang ni mana de driver opis nak tolong? gi exam pon naik teksi. huh.

sabar. sabar. nanti kan anak aku jadi pemarah plak. huhu. anak jangan ikut perangai ibu yg ni. hehe.

sapa ade pengalaman camni ? ape lagi korang buat eh ? share skit. thanx

Sunday, November 1, 2009

HOW DO I LOOK?

Salam.

Hari ni, 01.11.2009, genap la usia kandungan 18weeks. baru 18wks pun keco eh.

tapi family aku lagi keco..sume sebok tanye "perut ko dah besar mana ?" aku jawab "besar, tapi sbb lemak. bby kecik je lagi"hehehe

tapi betul la.aku risau bby ni mcm kecik je. tapi mak aku dan org2 tua yg lain kata anak sulung mmg la lambat nak besar rahim tu , sbb 1st time kan. biasanya dlm 6bulan mcm tu baru nampak tegang perut. mana la aku tau kan..dah la aku tak rasa baby gerak lagi pon. nurse pon sebok dah tanye aritu. tapi pastu dia plak ckp"takpe,ade org leh rasa, ada yg lambat skit rasa"
(camne nak rasa kalau lemak byk sangat kat situ kan?)

Adik aku pon sebok suh mms kan picca. Dah lama sangat rasanya tak ambik pic. So tadi mintak tolong hubby ambikkan gambar, dia bebel2 plak sbb kacau dia nak tgk Dragon Ball. So aku ambik je la gambar guna self timer.huhu. tu yg gambr mcm tak best jer..

1st time ni nak tunjuk gambar time pegnen. Hehe. Lemak2 tu korang halalkan je la ek.hehe. kawasan abdomen adalah yg paling cepat naik lemak. Logic la kan, tu untuk persediaan tumbesaran baby.

Walaupon aku dah rasa “kembali” gemuk skang kan, tapi aku tak rasa pon aku ni “burok”, rasa mcm perasan “cantik” jer.haha. some people kan akan rasa down giler bila berat naik,lemak bertambah,shape badan berubah masa pegnen. Tak gemok tak thrill la hidup kita pasni. Hehe.

I’m enjoying the moment of being fat for a good reason. Tapi biar la gemok tu bukan sbb FAT semata2 kan. Ehehe.

Enjoy the pic . Nak kutuk dalam hati je, nak puji takpe depan2,dpt pahala. Hahaha.





Pandangan depan ye..shape suda tada..hehe


Pandangan tepi..ade shape..shape gendut..haha..
tak saba tunggu perut betul2 besar


Ni gambar close up. nak tunjuk apakah sebenarnya komponen utama kegendutan itu..hehe