Friday, December 31, 2010

HAPPY NEW YEAR..AND LETS START OVER!!!

Salam..

Wow..this is the last day of 2010, and here i come to update my blog. hahaha.
Welcome back ! to me and to my blog..

So, as u all know, after i deliver our lovely Daniya, i didnt lose much weight..masa pregnant was 82kg, masa pas deliver was 73kg..and now i've started my journey to lose weight (again) the old-school way..Diet and Exercise.

Disebabkan esok adalah taun baru 2011, maka bim akan open balik this blog, and akan cuba update sekerap mungkin, dan akan share my journey..this time it would be a lil bit harder..with a lil kid, and a post-delivery fat..u name it. hehe.

Let see how big I've become during my last day of pregnancy..


owwhh..dats 82kg of me..

and this is picca during hari raya this year..wow..very the teballl...hahaha..this time is around 72-73kg..

My current weight is 69.4kg. Body fat % = 34. still high, still working on it. My target would be 65kg for 1st part..60kg for 2nd part. wanna see my latest pic? maybe next time..hehehehe..

See you guys next year..!! Let start a new year with a brand new YOU!

Friday, July 30, 2010

I'M SICK OF BEING FAT!

Salam.

Its been so long. so so soooo long. dah lama sangat tak update blog ni. million apologize.

after being a mom, my life is kinda hectic. i dont have much time on the net. jenguk2 fb jer. update2 gmbr. hehe. Daniya is a very good girl. tak penah susahkan ibu. walaupon kadang2 ske kuarkan suara high pitch tu, tapi i'm so lucky to have her as my daughter. i still have a good nite sleep.

but 1 thing mess up my mind. i dont have much time to workout. (or maybe that's just my excuses?) i want to workout, i miss everything bout workout. but, i rather sleep or eat. and the result? i dont lose any weight, but GAIN more !!!!..huwaaaaaaaaaaaaa

i need to focus. need to push myself like before. so sick of being fat cause i dont feel good. i easily get tired, kejap2 mengah and the worse part is sume baju dah tak muat. kalau muat, lemak sana sini. huh. mencik.

need some extra motivation. i must change my habit. i have to. and everything should start now.

Period.

Saturday, April 10, 2010

Losing the first few KG's..

Salam.

Bersiaran dari Kuching. kat umah ni takde internet. weekend je kalau nasib baik dpt online sbb adik yg blaja unimas tu balik umah n bawak laptop..online pun guna broadband..paham2 je la..

Daniya Alhamdulillah sehat..tak meragam walaupun bertukar suasana..kat Kuching ni sangat panas..nak tido siang pon tak dpt..hangat bahang manjang ..Daniya pun ala2 nak jadi kaler cokelat..ehehe..

takleh nak upload pic Daniya sbb laptop adik ni takdek blutut and henpon aku takdek usb..siannye..

Anyway, lepas beranak mesti citer lose weight punyer.haha. last skali timbang sebelum beranak adalah pada 24.03, masa appointment pakar..dan berat masa tu 82.5kg..hebat2..hehe

sebelum blik kuching bim timbang.. masa tu hari ke 13...alhamdulillah dah turun ke 72kg..hehe..

tapi..tu mksudnya..lagi 12kg tu adalah lemak tepu yg perlu keje keras pas ni..abs adalah tmpt plg susah nk hilangka lemak..dan situ la plg byk melepak..huhu

hrp2 pasni dptla kmbali buat eksesais..hrp2 kuat semgt mcm dulu..ecehhh..dlu kuat semgt ker..haha..

okla..daniya dah bunyik..

Wednesday, March 31, 2010

WELCOMING OUR BELOVED GIRL ~ DANIYA ~


Salam.

Untuk yang tak tau lagi , alhamdulillah bim dah selamat melahirkan baby girl pada 25/03/2010 jam 1.15am di Hospital Putrajaya.

We named her DANIYA - The kind hearted.. semoga dia akan jadi insan yang baik hati..

Few days lepas bawak balik rumah daniya kene kuning plak ..tinggi sangat , result darah dia 311..terus kene admit ke NICU putrajaya ..kene pasang 4 lampu UV dan masuk air..

Alhamdulillah , semalam bilirubin level dia dah turun kepada 230, lampu pun dah jadi satu je dan tak payah masuk air dah ..

Tadi tengahari bim gi melawat dia, lampu dah takde tapi blum boleh discaj..Dr nak tgk dlm few hours lagi ..harap2 blood result petang ni ok n daniya bleh balik rumah. I miss her so much..huhu

terima kasih atas wish kawan2 semua ..doakan daniya cepat sehat dan balik rumah secepat mungkin k ..

Sunday, March 21, 2010

Me @ 38wks..this will be a real challenge..

Salam..

dah lama tak update ape2..ntah2 ada yg ingat aku dah bersalin..ehehehe..
harini, genap 38minggu..belum ada tanda2 lagi nak bersalin..dan mungkin akan lambat skit dari tarikh due kata dktor..sbb baby kecik skit kan..dan air ketuban masih borderline..hopefully takde la masalah ..doakan yer..

sepanjang cuti sekolah baru ni aku pun cuti gak ..sbb adik ku si comot dan arif datang sini..so aku pon sebok gak ikut jalan2..hehehe..

ade ambik bbrp pic..dan sangat la terkejut ( takde la terkejut sangat ..haha) dengan saiz terkini aku ..waaa..sungguh hebat kadar pengembangan selama pegnen ni ..but i dont mind as long as me n the baby is well..

berapakah jumlah kenaikan berat ku sepanjang pegnen ni? korang akan tau sebentar lagi ..hehehe






Previous weight = 60 kg..( setelah setaun lebih berusaha turunkan 18kg )
Current weight = 82kg !!! ( setelah sembilan bulan berusaha menaikkan berat badan sebanyak 22kg..hehehe) >> sila rujuk pic2 di bawah ..

muka aku dah kembang giler..adk aku asik ckp "kak ..muka ko besar laaaa"


gmbr duduk dah mcm mak gajah terduduk

gmbr berdiri ..perut tak nampak sangat plak ..tapi still gendutttt..
tu je bbrp pic yg ada..tak byk sgt ambik pic masa pegnen ni ..tapi penting nanti nak wat track record..ehehe..
lepas beranak ni akan jadi cabaran yang sangat besar untuk turunkan berat sebanyak 22kg..(dan mungkin 24kg sbb selagi belum bersalin berat akan terus naik dan terus dan terus..ehehe)
kebelakangan ni bim tgk ramai member diet n exercise dulu dah ambik produk mcm2 jenis..bim takleh nak halang tu pilihan korang sendiri kan..nasihat bim, apa pun produk korang ambik, jangan mudaratkan diri sendiri , pastikan selamat , dan yang paling penting adalah kesihatan korang, so sebaiknya jangan tinggal exercise.
harap2 pas bersalin nanti bim mampu mulakan balik semua yg penah bim buat dulu,taknak la cakap je lebih kan...last2 join plak beli produk mcm2..hehehe..
doakan bim selamat bersalin tanpa komplikasi dan masalah yer..dan bim mintak ampun maaf atas segala salah silap bim , halalkn segalanya yer..
take care sume..



Wednesday, February 17, 2010

Boringnyer..

Salam.

Harini rabu. ye, aku kat opis ni. punya la boring smpai leh update blog. hehe
tak pernah selama aku keje kat sini dpt jenguk blog, fb masa keje. giler ah .

harini bos n 2nd bos sambung cuti. jadinya aku tatau nak wat ape. setakat ni sume keje yg sepatutnya siap, dah siap. tapi tatau la status dekat bos2 tu. eisk. yg malasnye nanti kang dorang balik dr cuti serabut plak.

ramai ke yg cuti arini? aku ingat malas giler nak gi keje tadi. tapi apakan daya, rugi tak dtg opis time bos takde. hehehe..tapi dah datang opis tatau plak nak wat ape. kalau dulu kat seremban ade je keje kitorang buat hari2. walaupon sbnrnye bukan "kerja", tapi tak penah rasa boring, tak penah rasa masa lambat berlalu. ada je benda nak borak n nak cerita dan aktiviti2 online yang menggembirakan.hehe. i miss forum cari a lot. tapi tatau camne dah nak nyampuk. sbb dah lama tak diet n exercise kan, kang bawak ajaran sesat plak. hehe

minggu ni dah masuk 33 weeks. sadly, last appt kat klinik kerajaan, doktor cakap saiz baby kurang 3 minggu dari umur sbnr. dan, yg lagi merisaukan, doktor ckp air ketuban kurang. so next week kene appt pakar plak. ermm..ada sapa2 ada pengalaman air ketuban kurang tak?

daripada apa yg bim baca, air ketuban kurang ni something wrong with the baby ..tu yg risau tu. that's y she's smaller than date..harap2 ko ok la nak..ibu tatau dah nak wat ape. dah minum air bergelen2 gak ni..huhu

i miss working in seremban. seriously. until today i still feel like seremban is the best place to live. ntah la kenapa. sbb putrajaya ni takde tmpt nak berjalan2 kot.haha. ye lah.asik2 carrefour, alamanda. dah tu mahal plak tu. huhu.

sad. i miss kuching too. rasa nak balik kampung je skang. but need to be patient until i deliver. i'm supposed to deliver our sweetheart on 5.4.2010. HOWEVER, the dr said regarding to the size now, he/she might be delivered really late - 29.04.2010. that was 3 weeks apart!! ooohhh..

nak blog hopping la. sonok baca blog org lain. sbb blog sndiri dah boring.hehe

Saturday, January 30, 2010

THE WORSE DOCTOR EVER! ( and sadly he's MALAY)

Salam.

dah lama tak update. boring je blog ni. hehe

i'm 31 weeks this week. tinggal 9 weeks saje..neves2..

last week me n hubby went to KPMC - Kajang Plaza Medical Centre..kononnye nak scan 3D ..ada member scan kat situ..gmbr cantik ..dpt 2 keping..rm45 je

jadi bim pon excited giler..walaupon hubby asik ckp takmo pegi..terpksa gak dia ikut kata bini nyer ni ..

bila smpai bim pon tgk nama doktor pakar tu Dr Jamil..melayu..mesti ok jer ni..

skali bila masuk bilik dia ..lansung tak tgk muka kitorang,sebok menulis , tak jemput pon duduk..pepandai kitorang je duduk sendiri ..

soklan pertama "anak no brapa?" tak ada intro lansung..bim jawab dengan senyum2 "anak pertama"

soklan ke 2 "last period?"
soklan ke 3 "ada masalah apa2?"

mcm ni ke doktor swasta ? takleh nak imagine lansung. bim kan penah keje kat klinik swasta. our DR was wayyy better than this one. we r paying you the money, remember??

pastu bila dia nak scan dia ckp camni " ok, pegi sana" sambil tunjuk kat tmpt baring sblh ultrasound tu..bim mcm blur giler.nasib nurse tu tunjuk n tolong.

DR tu terus je scan perut bim, TANPA panggil hubby bim yg duduk kat sofa dia..bim sendiri yg pnggil hubby. lansung tak mesra alam la doktor ni ..

bila scan plak, scan biasa. bim heran la. bim nak yg 3d..dia bolayan je bim ckp nak yg 3d. tak dengar or buat2 tak dengar..

"ok..ni kepala dia..ni kaki dia..ni tulang rusuk..jantung.." dah .

bim tunggu je dia nak ckp its a boy or girl..nothing come out.

"penah scan sblum ni? dah brapa minggu pregnant?"
"kalau ikut scan ni bby kecik ..kurang 3 minggu dari umur sbnr"
"datang balik 2 minggu lagi kita tgk camne" ( haram la aku nak dtg lagi kalau mcm ni ko layan patient )

tu je ko nak ckp ke doktor? bikin panas. i'm not paying u for that. u r such a bad doctor, spreading a bad news , without an EMPATHY.

dengan takda mood nya bim tanye " nampak jantina tak doktor? girl or boy ?"

HE DIDNT ANSWER. tak dengar or saje buat pekak.

tetiba the nurse menjawab dengan suara yang kecik "baby girl KOT"

its better u just dont say anything. sbb KOT mean like "i dont know for sure" so why u do u mention dat? arghhhh..tensen .

me n husband kuar dr bilik tu dengan sangat tension. this is the WORSE experience i ever had with a DOCTOR. even a gov doc can talk n do better than dat.

and u know what make it worse ?

before i went out from the room, i ask the Dr , can i have a copy of the scanned pic ?
tau dia jawab ape ?

"gambar tak cantik jadi saya tak print. kalau gmbr cantik sy print"

STOOPID.

bukan salah aku gmbr tu tak cantik, but i still deserve the pic for rm45 kannnnn????

seriously. sakit hati.

and now i'm worried because the DR said my baby kecik dari umur sebenar..she/he's like 3 weeks smaller than she/he should be..

harap2 baby ok..and i do believe she's doin ok..insya Allah..korang doa2kan lah yer..

Sunday, January 17, 2010

I NEED HELP..

Salam.

I need some help and favor.

Ada tak sesape yang tinggal area KUALA KUBU BHARU?

adik bim yang pas SPM aritu tengah PLKN kat KEM PELANGI HILL, KKB , SELANGOR

alkesahnye, aku dan laki ku tatau kat mana tempat tu ..

bim cuma tau ada stesen komuter kat KKB..last station..

ada tak sesape yang bleh bagitau dari stesen KKB tu nak ke kem pelangi hill tu brapa jarak ?

kalau naik teksi brape RM ek ? and ada bas tak ? dah sahih2 teksi mesti mahal giler sbb tmpt tu adik ckp jauh dari bandar..

bapak bim kat kuching dah bising2 kenapa tak gi melawat lagi adik bim tu ..huhu
bukannya tak nak melawat..bim skang bukannya larat sangat nak gi jauh2..dah la leh melawat hari ahad jer..sahih2 bim tak lrat nak keje hari isnin tu plak ..huhu..

tolong la ek sapa2 yang bleh bagi cadangan ..

stress plak rasa hidup bim kebelakangan ni..mcm2 benda nak pikir..barang anak pun tak beli lagi..uhuhu..sabar ye nak ..

Monday, January 11, 2010

bodysuit / romper, and other stuff

Salam

terlupa plak nak share ni. hari ahad lepas ada jualan kat depan kafe presint 9. actually every sunday..sebelum ni takde plak nampak gerai jual barang budak..kebetulan aritu ada..sonok plak tgk romper/bodysuit(i dont know which one is which one..ada beza ker?) and also legging ..aaa..soooo cuteee..anak lelaki leh pakai legging tak ??hahaha. yg ada gambar kartun kat bontot tu..ingat nak rembat jer..rm18 selai..pastu ada socks yg mcm kasut tu..ape ke nama nyer..bim dah slalu tgk online..cute ler..




i love this socks..ape ke jenama nyer..mcm baby pakai kasut..ehehe

and this legging!! oooooo...best nyerrrrr...

tapi ni je 2 lai yg bim rembat..tatau nak pilih la..janji ske tgk je la..nasib ko la nak, mak ko ni kurang taste ber pesen ..ehehe











Genap 7 bulan..

Salam

lama tak update. kenapa? ntah. makin malas.hehe

harini genap 7 bulan pregnancy. cepatnya masa berlalu. tinggal lagi 12 minggu..neves nyer..

harini bim ambik cuti rehat. plan asalnye, lepas check up kat klinik pagi tadi, nak gi wat scan 3d kat KPMC, kajang. ada member buat kat situ rm45 jer scan 3d. tak ke murah banget tu? slalunye rm100+ kann..tingin sangat nak scan 3d tu..nak wat kenangan. tak nampak jantina anak pon takper, kalau nampak lagi best..hehe

lepas scan 3d tu plan nye nak bli la barang baby skit2..bak kata nurse tadik , kene buat persediaan sikit2, sbb takut ada yg bersalin awal ker kan..

tapi awal pagi tadi dlm kol 1 lebih kak ipar kol husband, abang husband kat perak meninggal..Innalillahi wainna ilaihirrajiun..last jumpa abg ri tu masa majlis kawin cendel..last year la, bulan 11..nampak dia mcm sehat jer. dengarnyer kak ipar ckp dia tiba2 rebah masa tgh main badminton..semoga rohnya dirahmati Allah swt..

so hubby pon join kakak2 n abg2 dia ke manjung,perak pkul 2am tadi. tinggal la aku sorang2 kat umah ni. pagi tadi gi klinik jalan kaki. masa pegi rileks lagi sbb awal pagi kan nyaman nye udara. skali masa balik dr klinik, mak ai..panas ya ampun. syukur la selamat smpai ke rumah.

rindunye kat husband. padahal lom smpai 24jam kene tinggal sorang2. hehe. sunyi nye hidup kalau abang takde..takde orang nak buat lawak..takde orang nak bawak borak..huhu..nasib baik ada baby dlm perut leh bawak borak..walaupon tatau dia dengar ke tak, yg penting dia respon la jugak. kalau tak respon, ibu n anak tido jer la..ehehe

kat sini mcm nak ujan skang ..jap lagi mesti bim terlena ..

ok la..take care sume..

Friday, January 1, 2010

Selamat Tahun Baru 2010

Salam.

sepatutnya semalam nak wat entry ni,tapi tertido awal.hehe.sedar2 dah kol 4am.eisk3..
semenjak dua menjak ni pkul 8-9pm da ngantuk. tahan ngntuk pon kalau ada citer best jer..kalau tak,mmg takleh tahan

selamat tahun baru di ucapkan kepada semua kawan2. semoga tahun ni akan membawa lebih rezki untuk kita semua. semoga dipermudahkan perjalanan hidup kita dan semoga tahun ni kita akan jadi lebih baik dari sebelumnya.

bim bersyukur sangat sbb tahun 2009 adalah tahun rezki bagi bim. rezki dpt naik pangkat, rezki dpt turun berat badan smpai 10kg, rezki dpt byr downpayment avanza untuk family kat kuching dan yg paling penting, rezki dpt pregnant..itu rezki yg paling besar dlm hidup bim ..
semoga tahun ni, akan di kurniakan kehidupan yang lebih baik , anak yg soleh / solehah , dan moga dpt jadi ibu n isteri yg baik , serta jadi pekerja cemerlang.

bim tak buat list azam baru taun ni. tapi salah satu target bim, mesti kurangkan kes-kes AP59 yg bim uruskan sekarang. bim nak biarla kehadiran bim di tmpt kerja skang akan mendatangkan perubahan. dan yg lebih penting, moga bim dpt mendidik anak bim dengan baik. hehe.

taun ni jugak akan mula balik cabaran menguruskan badan bagi bim. sbb dah naik almost 13kg.hehe.selamber jer naik banyak tu. nak turun banyak punya susah ..good luck to me!

ok la..lapa ni ..hubby ni tido plak..tadi kata nak kuar makan..huhu