Monday, February 27, 2012

My New Baby...

Salam..
haa..jangan speku i pegnen lagik ok..hehe..
 belum ada rezeki untuk menambahkan adik kepada Daniya..

ni la baby baru aiiiii...
kepada yang belum tau ni apa..namanya Kettlebell atau singakatannya KB ..
sebenarnya dah lama orang lain buat exercise ni..haku baru nak berjinak2
tu pon sebenarnya tak sengaja terjumpa di Tesco..tak sangka ek tesco jual menda alah ni..hehe

tujuan utama ke tesco sbnrnya nak mencarik dumbell..
sbb ankle weight yg sedia ada aritu mcm tak seswai utk wat weight training..
and also dah tatau mana letak sbb ada anak kecik kan..hehe*alasan..
so tgk2 dumbell yg ada pun tak brapa kenan. berat 2kg je tapi gedabak smpai susah nak pegang..
tiba2 ternampak ni..harga adalah RM49 ..jauhhhhh lebih murah dari KB kat Fitness Concept..
padahal fungsi sama je kan..cuma kaler takde la vogeh..penting ker?hehe

anyway..skang ni tgh berjinak2 study workout utk KB ni ..
for beginning, try workout kat www.myomytv.com
senang nk ikut, simple step, but sangat melencunkan ..
seriously sangat beza ngan workout lain yg slalu bim buat..dulu..hehe
kalau guna KB ni..within 5 mins mmg akan start peluh sakan 
but its not the peluh yg tentukan kebaikan sesuatu workouts, its ur heart rate
kalau heart rate bleh capai more than 3/4 ur max heart rate, dah kira bagus la kan..

bim bru try dlm 2,3 hari ni..masih semput, form masih tak ok, teknik kena study lagik
kita tgk dlm masa 2-4minggu if i'm getting better..hopefully.

btw, my current weight is 73.1kg (after 1 week of starting over).
 losing the first few kgs is always easy because of the water retention and changing of lifestyle, diet n exercising. the next next few kgs will be harder..
when we start exercising, the muscle mass will increase n i might have a weight gain.
hope it for the muscle, not the fat. hehe

panjang pulak cerita malam2 ni..take care fellas. will be reviewing about the KB in few days ok?
Good Nite ;)

Friday, February 24, 2012

Kembali bersiaran..

Salam semua

mcm semekut la tuan blog ni..kejap ada kejap takde..
hampun ye tuan2 dan puan2..

skang ni dah insaf dan ingin kembali ke jalan yang kurus..jadi kena update kat blog supaya tak lupa segala mcm hal yg dibuat..nnti leh guna utk reference dan penilaian kendiri..haha..ape ayat ni?

skang ni bz sangat sangat dengan keje ..asik outstation..anak pun jarang2 jumpa sbb anak ada kat kuching
ni pun bersiaran daripada Lapangan Terbang Alor SetaQ. baru pas ada keje kat Perlis. begitulah kehidupan hamba yang asik turun naik flight ni.

setelah sekian lama tak online kan..sekian lama itu jugak menternak lemak tanpa ada aktiviti fizikal yang serius ( stakat jalan2 carik makan, lari2 anak, joging yg sekali sebulan..tu sume tak kira ok?) bim telah menjadi seberat 75kg!!! yer tuan2 dah puan2..sangat hebat ..nak naik berat mmg senang je kan..hehe

setelah segala baju bajan dan pakaian tak muat..jadi baiklah kita kembali ke jalan yang kurus dan meneliti kesilapan, kekhilafan dan kelemahan diri .

telah bermula minggu lepas..cuba exercise hari2 (mcm dolu2) ..nnti bim update secara detail ..untuk peringatan diri sendiri.

jadi, kita mulakan journey to lose weight kali ke 2 ini dengan berat 75kg dan aim 60kg .

Chayyyyooooo!!!