Saturday, January 30, 2010

THE WORSE DOCTOR EVER! ( and sadly he's MALAY)

Salam.

dah lama tak update. boring je blog ni. hehe

i'm 31 weeks this week. tinggal 9 weeks saje..neves2..

last week me n hubby went to KPMC - Kajang Plaza Medical Centre..kononnye nak scan 3D ..ada member scan kat situ..gmbr cantik ..dpt 2 keping..rm45 je

jadi bim pon excited giler..walaupon hubby asik ckp takmo pegi..terpksa gak dia ikut kata bini nyer ni ..

bila smpai bim pon tgk nama doktor pakar tu Dr Jamil..melayu..mesti ok jer ni..

skali bila masuk bilik dia ..lansung tak tgk muka kitorang,sebok menulis , tak jemput pon duduk..pepandai kitorang je duduk sendiri ..

soklan pertama "anak no brapa?" tak ada intro lansung..bim jawab dengan senyum2 "anak pertama"

soklan ke 2 "last period?"
soklan ke 3 "ada masalah apa2?"

mcm ni ke doktor swasta ? takleh nak imagine lansung. bim kan penah keje kat klinik swasta. our DR was wayyy better than this one. we r paying you the money, remember??

pastu bila dia nak scan dia ckp camni " ok, pegi sana" sambil tunjuk kat tmpt baring sblh ultrasound tu..bim mcm blur giler.nasib nurse tu tunjuk n tolong.

DR tu terus je scan perut bim, TANPA panggil hubby bim yg duduk kat sofa dia..bim sendiri yg pnggil hubby. lansung tak mesra alam la doktor ni ..

bila scan plak, scan biasa. bim heran la. bim nak yg 3d..dia bolayan je bim ckp nak yg 3d. tak dengar or buat2 tak dengar..

"ok..ni kepala dia..ni kaki dia..ni tulang rusuk..jantung.." dah .

bim tunggu je dia nak ckp its a boy or girl..nothing come out.

"penah scan sblum ni? dah brapa minggu pregnant?"
"kalau ikut scan ni bby kecik ..kurang 3 minggu dari umur sbnr"
"datang balik 2 minggu lagi kita tgk camne" ( haram la aku nak dtg lagi kalau mcm ni ko layan patient )

tu je ko nak ckp ke doktor? bikin panas. i'm not paying u for that. u r such a bad doctor, spreading a bad news , without an EMPATHY.

dengan takda mood nya bim tanye " nampak jantina tak doktor? girl or boy ?"

HE DIDNT ANSWER. tak dengar or saje buat pekak.

tetiba the nurse menjawab dengan suara yang kecik "baby girl KOT"

its better u just dont say anything. sbb KOT mean like "i dont know for sure" so why u do u mention dat? arghhhh..tensen .

me n husband kuar dr bilik tu dengan sangat tension. this is the WORSE experience i ever had with a DOCTOR. even a gov doc can talk n do better than dat.

and u know what make it worse ?

before i went out from the room, i ask the Dr , can i have a copy of the scanned pic ?
tau dia jawab ape ?

"gambar tak cantik jadi saya tak print. kalau gmbr cantik sy print"

STOOPID.

bukan salah aku gmbr tu tak cantik, but i still deserve the pic for rm45 kannnnn????

seriously. sakit hati.

and now i'm worried because the DR said my baby kecik dari umur sebenar..she/he's like 3 weeks smaller than she/he should be..

harap2 baby ok..and i do believe she's doin ok..insya Allah..korang doa2kan lah yer..

9 comments:

  1. Kejap je dah 31 weeks :-)
    Teruk la servis kat situ....macam eynda pernah kena time peknen kat adam...pegi yg kononyer satu pusat rawatan pakar kat puchong...dah le asyik bertukar doktor tiap kali buat check-up...sekali kena doktor yg ngaku tak pandai buat scan...jawab soklan pun macam dia sendiri blur...terus hubby ajak pegi hospital pakat terus...

    Takpe bim...baby kecik janji semua sihat...anak2 eynda pun dlm perut dulu kecik2 je hehe...

    ReplyDelete
  2. eei teruknya doktor tue...mia selalu ke pakar swasta..ok je layanannya ..best sgt...yela, dh bayar kan...ada lak doktor yg akak gi2 wat cam2..sure org x dtg klu tau cam2 layanannya

    ReplyDelete
  3. sakit nyer hati!!! tom pun panas ni baca ada doctor perangai mcm ni!!!

    semua semuanya selamat eh!!

    ReplyDelete
  4. kikiki... bim..that is my gynae..dr. jamil and entah kenapa i just like him.... dua-dua anak memang dengan dia...... kita memang kene over peramah dengan dia...sebab memang nature dia cam gitu...... entah la..dengan akak okey jek... bagi tau apa masalah kita... memang kita yang kene tanya dia.... bukan nak cover dia..tapi entah la... akak memang comfortable jek ngand ia...

    ReplyDelete
  5. bim, iman n ijoi pun kecik masa dlm perut, tapi sht 2 2 tu.. dun worry... n about the doctor mcm x layak je untuk bergelar dr pakar... hampeh punya perangai

    ReplyDelete
  6. SF@ geng diet BFT duluFebruary 3, 2010 at 10:24 AM

    salam Bim,

    saya kenal 2 Dr Jamal masa dia org kerja kat UKM satu pendek bermisai kelakar sorang lagi serious. ni yg mana satu? pelik tau sebab dua org ni kira top student and very qualified. sayang sungguh sebab he should show proper etiquette ngan patients. I baca pun rasa tension kat you.

    tak salah sorang Jamil S(sarif) lagi sorang Jamil M..mana satu eh?

    apa apa pun Bim take care.

    ReplyDelete
  7. salam bim...
    saya pun pernah jumpa dr. jamil tu dia mmg tak cakap banyak tapi ok jer..masa tu nak g check baby twin sbb masa kena tahan kat HUKM dr. pelatih kata one of my baby dah tak ada dgn sedihnya g jumpa dr. jamil sbb ramai member suggest him..alhamdulillah jantung twins masih berdenyut....

    ReplyDelete