Saturday, December 26, 2009

NAK BERANAK KAT SINI KE KAT KUCHING?

Salam.

aku sangat stress. walaupon skang baru 26weeks, tapi telah menjadi isu yg sangat penting untuk tentukan mana nak beranak ..huhu. sangat pening.

laki aku nak aku branak kat kuching, parents aku pon mesti la nak aku branak kat kuching..
so apa masalahnyer?

masalahnye , cuti . dan cuti. huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

mmg la kalau branak kat kuching ada mak aku jaga , and at least ade kete nak ke mana2.

korang mesti tatau kitorang laki bini takde kete,selama ni merempit je pon. huhu.

tadi bapak aku kol ckp mcm2, aku diam je. tatau nak ckp ape.

kalau nak beranak kat kuching, kene ambik cuti awal SEBULAN. korang bayangkan la..cuti aku dah la tak banyak. nanti dah ada anak lagi la banyak nak cuti kan..

kata kan la aku cuti awal sebulan. 2 minggu awal bleh ambik cuti bersalin - dah kene tolak 14 hari dari 60 hari..tinggal 46hari lepas beranak. itu kalau beranak on time, kalau delay ? huhu. brapa hari je dpt luang dengan anak before masuk keje? owhhh..i'm seriously stress.

2 minggu lagi kene ambik cuti rehat. cuti rehat ada brape hari je setaun ? tolak 10 hari ? huhu. so sad. sian anak aku. belum apa2 mak dah ada konflik.

lagi, kalau aku balik kuching awal sebulan dari tarikh due date, laki aku kene la balik kemudian sbb dia kene la keje n takleh cuti awal kan. dah tu, aku nak sangat laki aku ada masa aku beranak, jadi adalah agak mustahil untuk berada di sisi aku kalau masa aku sakit tu dia ada kat semenanjung lagik. huhu... camne ni nak ..mak nak jugak bapak ko tengok mak beranak..huhu

kalau aku branak kat sini pulak , mmg la lebih mudah untuk laki aku n aku uruskan cuti.maksudnya takde la membazir banyak cuti sangat. banyak la masa untuk anak post partum. dan peluang utk laki aku ada dengan aku masa beranak adalah lebih tinggi.

TAPI..sapa nak uruskan aku kat sini? mmg mak aku bleh datang. tapi , kenderaan camne? aku nak follow up kat klinik camne? nak gi mana2 pun susah kat putrajaya ni. takkan nak naik bas?

YA ALLAH..berilah aku petunjuk yang terbaik. aku taknak kecikkan hati mak ayah aku. tapi aku pun nak yang terbaik untuk anak aku. aku harap akan dpt buat keputusan yang terbaik.

malam ini sungguh rasa sedih. tak sangka perkara ni akan jadi serumit ini. mungkin sbb aku selama ni ambil mudah semua perkara. ermmm...

Monday, December 21, 2009

Appointment with Dr Pakar Serdang

Salam.

pagi tadi appt kat klinik pakar O&G , Hospital Serdang. supposed to be 1030am, tapi punyer la ramai orang , tunggu smpai pkul 3pm baru dpt jumpa doktor. bleh tak? smpai 2,3 kali hubby gi kantin bli air mineral n roti sbb aku sangat kelaparan. tak makan tu smpai pkul 3pm sbb tunggu giliran. kang kitorang gi bersenang lenang makan, nombor terlepas, nak tunggu lagi berjam2..huhu

bila tgk patient ramai , terpikir plak, mesti takde wat scan arini sbb patient ramai sangat. sib baik la bila nombor bim di panggil terus masuk bilik ultrasound. excited sangat this time sbb ingatkan anak sudi nak tunjuk jantina nya.. tapi sayang anak tak sudi..huhu. dia siap kepit2 lagi kaki dia takmo tunjuk jantina ape..takpe la nak ..asalkan ko sehat walafiat dan ikut umur sepatutnya supaya mak boleh plan nak beranak kat kuching..ehehe

masa doktor sebok nak scan, bim pon sebok suh husband ambik video ultrasound tu. sbb dah agak doktor ni taknak print gambar punyer. lagipun ingatkan anak nak tunjuk jantina..hehe
dah ambik pakai henpon, sahih2 la tak clear kan..tapi bleh nampak la jantung,baby gerak2, kepala,kaki tangan ..kalau korang fokus betul2 baru leh nampak..ehehe.kalu tak dengar sora husband n doktor jer..ehehe

Friday, December 18, 2009

Me @ 25 weeks..

Salam.

Selamat Menyambut Maal Hijrah 1431..

harini kitorang laki bini tatau nak wat ape. so jalan2 je la smpai kaki lenguh.hehe. sungguh tidak mendatangkan faedah. sbnrnye nak gi jln2 di pasar malam..tapi ujan plak ...huhu..terpaksa jalan2 dalam alamanda..

yang mana adalah agak mustahil untuk membeli apa2 kecuali makan dan makan lagi..ehehe

tiba2 ckp kat husband " dah lama tak ambik gambar la..tolong ambik bleh? nak wat kenangan.." hehe. ape2 je la kan. saje nak tgk thp kegendutan melampau ni..walau ape pon aku tetap rasa aku comel ..hahaha. sukati la org lain nak pk ape..hehe.

2 je pon pic nye..ckup la nak tunjuk perut ..hehe




dan gmbr seterusnya adalah tidak berkaitan dengan pregnancy..ini adalah gambar kegendutan akibat melayan bini asik makan..hahaha.."abang nak gak gmbr tunjuk perut.." :P~
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.




abang..jangan marah..syg dh ckp nak upload pic ni dlm blog kan kan kannnnnnn...hehehe

Wednesday, December 16, 2009

Back from Kelantan..done with the report..

Salam.

dah balik dr kelantan on monday. balik dari sana flight 5pm..smpai umah dah 830pm..lepas makan sume ..letih giler..pening lagi sbb tak dpt tido dlm flight..ehehe..
flight 55mins jer..baru nak lelap pramugari tu sebok bagi kacang n air..dah takleh nak lelap..

selasa terus kene keje dah. ingat nak cuti2..bos besar tak kasik ..huhu.

alhamdulillah...draf report yg pertama dah siap pagi tadi..harap2 tak banyak amendment la..

next week kene prepare plak report untuk team yang gi siasatan di sarawak..adoi la..letih2..

harini dah 16.12.2009. tak lama lagi nak hujung taun n nak awal taun 2010. cepatnya masa berlalu..rasa mcm baru lagi citer pasal azam taun baru 2009 kan??hehe. kene check balik sasaran tahunan tahun 2009 haritu..haha.mcm SKT la lebih kurang ..

yang pasti..salah satu impian taun ni dah tercapai..alhamdulillah..impian ape lagi kalau bukan mengandung..ehehe.

baby is doin ok(i think) as long as baby gerak for me he/she is doin fine. ade member seopis, baru pegnen 4 bulan, dah scan baru2 ni leh nampak baby boy..canggih betul la mesin tu..tingin nak tau jantina anak,supaya aku leh bagi nama siap2 dan panggil dia dengan nama tu daripada sekarang..tapi husband ckp nak suprise..taknak tau..huhu.

21.12.09 ni next appointment hospital serdang. harap2 semua ok, dan kalau ada rezki dpt la tgk jantina baby..(kalau baby nak tunjuk la kan..ehehe )

i'm easily gettting tired nowadays..jadi nak update ape2 pun rasa letih je. kat opis jangan citer la, agak mustahil nak buat benda lain selain dari buat kerja. hehe. smpai umah da sahih2 sangat letih. ermm..maaf yer kalau korang boring jenguk blog ni.

ok la..ni pun dah mula ngantuk..take care sume..

Thursday, December 10, 2009

WILL B OFF TO KELANTAN THIS SUNDAY ;)

Salam.

tgh bz nak prepare untuk siasatan kes di kelantan.

so just nak inform, insyaAllah ahad & isnin ni akan ke Kelantan..ada sape2 nak dating2?hehe

at least bawak jalan2 ker..makan2 ke..wakakaka..

we will be staying at Grand Riverview Hotel..aku pon tatau tu kat area mana..hehe

anything bleh calling2 or sms me ok..nombor hp  carik sendiri dlm entry ni smpai dpt..ehehe

hopefully akan berjaya dpt maklumat n dpt siapkan report in the same week..aminnn..


Monday, December 7, 2009

BACK FROM MALACCA..BACK TO THE NORMAL LIFE..

Salam..

nak update..tapi line broadband ni sengal..so kene buat ringkas dan padat..

1st - dah balik dr melaka on friday. harini cuti rehat, sebab rasa mcm sangat letih walaupon tak buat ape sangat. hehe. letih otak la memikirkan urusan kerja. untuk kebaikan baby,adalah lebih baik ibu berehat..betul tak anak?? hehehe. 

2nd - masa kat melaka, jumpa Neisya. waa..so suprising. sbb kitorang tak plan pon nak jumpa. kebetulan dia pon ade program kat puteri resort tu. walaupn dpt borak few minutes jer..tapi mmg sonok borak depan pintu kan?? hehehe. i'm suprise that neisya have 4 kids! seriously, dia nampak sangat muda. dia ckp dia  kawin awal..bestnyer ada anak dah besar2 masa muda2..insyaAllah if kene gi perlis, i will call u ok..

3rd - puteri resort is way better than hotel seri costa. ada 4 pool youuu..hehehe..walaupon aku tak pandai berenang,tapi pool2 tu sangat menyejukkan mata. hehe. bilik pun ok. makan?susah nak ckp.hehe.selera ibu mengandung ni pelik skit. sume nye mcm susah nak masuk walaupon asik melantak. yg penting, last day ada ice cream..yummmyyyy..ehehe

4th - i'm goin to register for streamyx. seriously dah tak bleh bersabar dengan broadband maxis ni. dlm 10x , ada la sekali je bleh masuk internet,tu pon tak dpt login email. if email pun takleh masuk, ape ke pekdahnye ada internet ni? cuba korang ckp kat aku. 

harap2 streamyx tidak akan mengecewakan seperti ini la. hubby yg bersungguh2 nak masuk kan streamyx. sbb dia ckp dia da takleh sabar ngan broadband ni. kalau pulangkan kene byr rm200. lebih baik la daripada byr bulan2 rm78 smpai setaun..dan hasilnya nan ado.

5th - baby dah nak masuk 6 bulan minggu depan. cepatnya masa berlalu..tiba2 rasa neves plak pk pasal nak beranak. hehe. i'm still worry bout the baby's size. he/she is kinda smaller than date. last checkup nurse tak ckp pon kecik sbb dia tak scan. next hospital appt will be on 21.12.09. harap2 nya bby sehat dan membesar sebaik mungkin. 

aku dah mula surf2 untuk nama anak.hehe. dan tatau kenapa tangan aku sangat gatal klik nama anak pompuan. nama anak lelaki mcm tak menarik plak nak tgk. agaknye sbb bapaknye dah ada nama untuk lelaki - GERALDINE ZIDANE ( gabungan nama STEVEN GERRAD DAN ZINADINE ZIDANE) haha. mampos la aku kalau dia betul2 bagi nama anak mengarut mcm tu.

aku dari dulu sangat ske nama AYU RAUDHAH. namun begitu..setelah melihat hasil ayu raudhah dari dlm tv, aku jadi takot plak nak letak nama anak mcm tu. huhu. aku ske jugak nama DAMIA ATAU DANIA ,tapi dua2 tu dah ada sedara guna. RAIDAH( pemimpin) pon best. tapi apakan daya, ada pegawai kat opis nama tu. 

apa kata bagi anak nama TIZ ZAQYAH atau NUR AMINA? hahaha. harusla org kutuk aku obses giler dengan NUR KASIH. 

aku nak nama anak yg simple je, nama yg penuh makna yg baik,dan harap supaya dia akan menjadi seperti yg didoakan orang melalui namanya..

panjang la plak..tadi mcm nak ringkas jer..ehehe

Monday, November 30, 2009

JALANG- SATU LAGI ALASAN KENAPA AKU TAK SKE CITER MELAYU

Salam.

Aku sangat la hangin. Setelah sekian lama tak tgk wayang dengan laki, konon2 mlm ni , kejap tadi nak gi la layan wayang. konon2 sbb esok eniberseri kan..hehe. nak romantik2 la konon.

bila smpai kat gsc alamanda tu , tgk2 byk citer dah full house. yg ada citer kartun. agak2 la. tunggu ada anak baru tgk citer kartun k. ada plak yg timing dah lewat sangat. esok keje la beb,kene bajet2 gak masa..

so last2 kitorang decide nak tgk JALANG la. dan sekarang adalah SANGAT SANGAT MENYESAL.

Mula je cerita dah mcm tak best..kualiti gmbr mcm drama kat tv2..pastu tgk plak pelakon..humang aih..pelakon baru takpe,tapi biar berbaloi untuk masuk filem. baik la ko suh pelakon si nur kasih tu masuk filem..berbaloi la jugek..hehe

bila si JALANG tu mula bukak mulut je..laki aku dah tergelak2..dia siap cakap dengan kuat dlm panggung tu " halamakkk..sora mcm bapok laaaa.." tapi aku pon setuju part tu. dah la lembut mengada2 mcm di buat2, pastu ckp lidah terkeluar2..eeeee..sakit hati ...

citer ni kan pasal awek yg ske layan lelaki utk kemewahan dia kan..so biasa la part datuk2,bisnesmen yang kenja2, gatal2 tu ..tapi mmg bajet rendah btol la filem tu..bisnesmen rambut panjang,muka mcm hape je..groom la skit..

part yg buat aku paling sakit ati..

maria (watak yg jalang tu), konon2 nya kan nak insaf sbb jumpa balik boipren lama nya yg dah terpisah 4-5 taun..boipren nye plak,happen to be anak kepada datuk yg penah langgan dia jugak ..nama anak datuk akak bekas boipren nya ni IKRAM ke IHRAM. jadi aku imagine mesti la anak datuk ni very the handsome ( typical human thinking la kan?) dah nama nya anak datuk.hehe.blaja kat obesi plak.

skali bila tgk siapakah anak datuk tu ..aku terus ckp kat husband "jom bang.kita kuar skang.syg nak balik tgk HOUSE lagi bagus." laki aku dah ter kekeh2 gelak ..

korang kenal HELMI HUSAINI ?? aku pon tak kenal.aku carik nama dia semata2 nak bgtau dia lah boipren si maria tu..aku dh try carik dlm google..ni je gmbr yg ade..dia ni slalu blakon watak jahat dlm drama.. kalau bab kaki rogol, mat dadah..hhaaaa..mmg dia la biasanya jadi watak tu...


kenal tak ? tenung dekat2 sikit.hehe.

nasihat aku ; jangan jadi bodo mcm kitorang laki bini. baik aku layan senario lagi bagos. walaupon lawak tahap sengal, at least aku belum pernah lagi kuar dari wayang dlm masa 20min. membazir.

sebagai mengurangkan kesakitan hati, baik aku layan HOUSE season terbaru - ONLINE - FREE OF CHARGE.

Selamat malam. Doakan kami suami isteri bahagia dunia akhirat sbb esok baru anniversary ke 2.hehe.

Saturday, November 28, 2009

FROM MALACCA ..TO MALACCA..

Salam Aidiladha buat semua sahabat sekalian..

dah lama tak update. sorry ye. bim baru balik kursus induksi umum/khusus kat hotel seri costa kat melaka. dari 14-26/11/2009. giler ah lama. tapi takpe la..yg penting dah lepas. hopefully tayah mengulang la..ehehe

balik je dari kursus kene plak demam,batuk..sambung plak dengan muntah n cirit birit..tatau la kenapa..keracunan makanan kata doktor. padahal makan sama mcm org lain. perut bim je yg tak kuat kot..huhu. harini dah ok skit, alhamdulillah.

baru nak manja2 ngan laki kan, ye la dah brape minggu tak jumpa..tetiba dpt sms dari budak opis, 2-4 disember ni kene gi melaka lagi ..puteri resort plak..ade meeting SKT. ape ke hal la nak ke melaka jer ni ? adoi la. dah la fobia masa gi Hotel Seri Costa tu, SERIOUSLY servis sangat teruk. tatau la kot sbb kitorang ni government jadi dia layan cincai2..dia tau tak kitorang ni dah bagi brapa banyak untung kat dia..eisk..geram betol..

tapi takpe la..bak kata penceramah ..bersyukur..redha..hehe..

baby is doin ok..harini dah 22 weeks..5 bulan 2 minggu. hehe. cepatnye masa berlalu..skang dah bleh rasa anak tendang2..wahh..kan main anak ni.. pantang dengar sora bapak nye,aktif jer..bila bapak ajak tgk dragon ball pun suka je dia..ehehe..

alhamdulillah..walaupon sume org ckp perut aku mcm kecik sangat , tak seswai ngan usia kandungan, yang penting doktor ckp baby membesar ikut tarikh dan sehat walafiat ..sepatutnya next checkup 3.12..tapi kan kene gi meeting kat melaka lagik..kene postpone lagik la nampaknye..tak sabar nak tgk anak masa ultrasound..sbb kalau appt kat hospital serdang mmg buat scan..ehehe

nak tgk gmbr perut ?? ni ha..besar tu jugak ..hehe. kalu pakai baju ketat2 barula nampak buncit..tu pon buncit lemak ..ehehe. takpe baby, untuk keselamatan ko jugak .hehe.




esok dah start keje balik.boring nye. tapi kalau dok umah je pon boring. aku kan weekend ni asik muntah2 lagik. tak abis2 lagi mabuk. tapi takpe la..bukan slalu pon nak rasa sume tu kan..

ok la korang ..take care..

Tuesday, November 10, 2009

KEHIDUPAN

Kehidupan
by The Zikr™

Kesenangan yang datang

Tak akan selamanya

Begitulah selepas susah ada kesenangan

Seperti selepas malam datangnya siang

Oleh itu waktu senang jangan lupa daratan



Gunakan kesempatan untuk kebaikan

Sebelum segalanya terlepas dari genggaman

Kelak menyesal nanti tak berkesudahan

Apa guna sesalan hanya menekan jiwa



Jangan difikir derita akan berpanjangan

Kelak akan membawa putus asa pada tuhan

Ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan

Setelah kabus berlalu pasti cerah kembali



Ujian adalah tarbiyah dari Allah

Apakah kita ?kan sabar ataupun sebaliknya

Kesenangan yang datang selepas kesusahan

Semuanya adalah nikmat dari tuhan
p/s : tiap kali rasa sedih sangat, lagu ni akan mengingatkan aku, hidup kita ni tak selalunya senang, tak selamanya susah..jangan ingat derita akan berpanjangan ..kelak akan membawa putus asa pada TUHAN..

Saturday, November 7, 2009

Saturday and 99HTN

Salam.

its 709am now. harini terbangun awal.these few days slalu terbangun "awal" sbb asik nak terkencing la...sakit perut la..bagus la.jarang bgn awal weekend.

pagi ni hubby keje syif pagi ..so dia bangun pkl 5 lebih,gi keje 6lebih , bim dah takleh nak tido balik. lagipun harini banyak keje nak buat. petang ni maybe nak kene gi kenduri anak buah . herm..letih.

and i'm also very hungry. need to find some food jap lagi. and maybe that would be nasik lemak from kedai bawah. hehe. sungguh tak sehat.

talking bout nasik , bim dari hari tu nak wish everyone yg join contest ( is it a contest ? ada hadiah eh ?eheh ) 99 Hari Tanpa Nasi .. congrats to ZEL yang berjaya wat program tu. dengar nye smpai 99 orang join ? Impressive.

For those yang kenal bim dari mula bim citer pasal diet n exercise ni , u'll know how much I DONT ENCOURAGE people to not eating nasik. nasik for me is not a harm , as long as u take it moderately .

HOWEVER , if u have it the right way , it can be a good way to start losing weight.

what i mean is , kalau tak makan nasik pon , PLEASE have some carbs in ur daily diet. CARBS adalah punca tenaga utama dalam badan. this is a basic dat we learn from sekolah rendah lagi. so even u dont eat nasik u still can get the carbs from other sources. but still , to lose weight u need the enegery from carbs for your metabolisme.

Please understand , its not the nasik that u can blame for your FAT. it always come back to the FAT itself and YOURSELF of course. u know what i mean? if u dont eat nasik but u eat all-kind-of junk food , how on earth do u think u can lose weight ?? Seriously.


and dont forget about PROTEIN , u need the muscle too. when u dont eat nasik, it's important for you to choose the right type of carbs. IF u dont know what to eat to replace the nasik , u can always find COMPLEX CARBS. search je ape jenis complex carbs ni. contoh paling senang wholegrain bread la kan. gardenia hijau tu . tapi jangan makan tu je.hehehe.

and EXERCISE. build up ur muscle ( bukan BULK UP tau..hehe ). JANGAN KURUS TAPI LEMBIK. muscle always help in lose weight.

Apa-apa pun, its a GOOD EFFORT. yang penting , jangan HANGAT2 TAHI AYAM, bak kata ZEL. its not easy of course, ingat sapa nak bagi kita KURUS ? sendiri mau ingat la.

apa saja usaha anda, kalau buat dengan bersungguh2 dan fokus , insyaAllah akan nampak hasilnya. and the most important thing, IF LEPAS NI DAH LOSE WEIGHT , DONT SABOTAGE YOURSELF LEPAS ABIS 99HTN NI. JANGAN MELANTAK SESUKA HATI,BALAS DENDAM MAKAN NASIK . HEHE. USELESS LA USAHA SELAMA 99 HARI.

BUT I CAN SAY,NASIK WONT TASTE THAT GOOD AFTER 99 DAYS. HAHA.

GOOD LUCK EVERYONE! zel, ko mesti bertahan, sbb ko yang organize contest ni.hehe. jangan mengalah k ?

HAVE A NICE WEEKEND.

Monday, November 2, 2009

EISKKK...GERAMNYERRR!!

Salam.

sangat geram la dengan MAS - Malaysia Airline System. ( tom, ko jangan marah eh, ni bukan nak marah laki ko walaupon dia keje MAS..hehe )

semalam bim bli tiket untuk adik2 bim, 2 orang , rm460.00 pegi balik Kch-KL. mmg la sonok bunyi nyer sbb mcm murah skit berbanding biasa. dan tiket tu untuk time cuti skolah bulan 3 taun depan. huhu.

bila bim dah bayar , dah tolak duit dari maybank2u, tiba2 web mas tu kata "payment error"

bila bim check balik dlm profile bim - no new booking

check dlm maybank - dah tolak rm460.00

bim pon try call no MAS 1300883000 tu - haram , takde org jawab la smpai abis kredit aku

call plak nombor di area KL - haram gak , engange manjang

bim mintak tolong adik gi ofis MAS kat kuching , dekat skit ngan opis dia - system down plak takleh buat ape. yg lagi sakit ati, dorang suh contact maybank dulu, tanye payment dah buat belom. dlm maybank2u tu dah siap SUCCESSFUL lagik status bayaran tu.

geram betul la. bukannya sikit tu (bagi aku yg kurang berwang ni ). niat baik nak bawak adik dtg sini dah jadik dosa plak sbb asik kutuk2 MAS ni.

ni dah kali ke 2 bim beli tiket MAS guna online, tatau la kenapa malang sangat, dua2 kali tu jadik mcm ni. bim ke yg tak pandai.. kalau beli ngan airasia penah gak sangkut camni, tapi tu sbb line internet putus tiba2. sangat penat la nak uruskan benda2 mcm ni. dulu senang la nak ke sana sini, skang ni mana de driver opis nak tolong? gi exam pon naik teksi. huh.

sabar. sabar. nanti kan anak aku jadi pemarah plak. huhu. anak jangan ikut perangai ibu yg ni. hehe.

sapa ade pengalaman camni ? ape lagi korang buat eh ? share skit. thanx

Sunday, November 1, 2009

HOW DO I LOOK?

Salam.

Hari ni, 01.11.2009, genap la usia kandungan 18weeks. baru 18wks pun keco eh.

tapi family aku lagi keco..sume sebok tanye "perut ko dah besar mana ?" aku jawab "besar, tapi sbb lemak. bby kecik je lagi"hehehe

tapi betul la.aku risau bby ni mcm kecik je. tapi mak aku dan org2 tua yg lain kata anak sulung mmg la lambat nak besar rahim tu , sbb 1st time kan. biasanya dlm 6bulan mcm tu baru nampak tegang perut. mana la aku tau kan..dah la aku tak rasa baby gerak lagi pon. nurse pon sebok dah tanye aritu. tapi pastu dia plak ckp"takpe,ade org leh rasa, ada yg lambat skit rasa"
(camne nak rasa kalau lemak byk sangat kat situ kan?)

Adik aku pon sebok suh mms kan picca. Dah lama sangat rasanya tak ambik pic. So tadi mintak tolong hubby ambikkan gambar, dia bebel2 plak sbb kacau dia nak tgk Dragon Ball. So aku ambik je la gambar guna self timer.huhu. tu yg gambr mcm tak best jer..

1st time ni nak tunjuk gambar time pegnen. Hehe. Lemak2 tu korang halalkan je la ek.hehe. kawasan abdomen adalah yg paling cepat naik lemak. Logic la kan, tu untuk persediaan tumbesaran baby.

Walaupon aku dah rasa “kembali” gemuk skang kan, tapi aku tak rasa pon aku ni “burok”, rasa mcm perasan “cantik” jer.haha. some people kan akan rasa down giler bila berat naik,lemak bertambah,shape badan berubah masa pegnen. Tak gemok tak thrill la hidup kita pasni. Hehe.

I’m enjoying the moment of being fat for a good reason. Tapi biar la gemok tu bukan sbb FAT semata2 kan. Ehehe.

Enjoy the pic . Nak kutuk dalam hati je, nak puji takpe depan2,dpt pahala. Hahaha.





Pandangan depan ye..shape suda tada..hehe


Pandangan tepi..ade shape..shape gendut..haha..
tak saba tunggu perut betul2 besar


Ni gambar close up. nak tunjuk apakah sebenarnya komponen utama kegendutan itu..hehe



Saturday, October 31, 2009

WORKING ON WEEKEND?

Salam..

ada tak sapa2 yg bernasib malang terpaksa membuat kerja opis di hari cuti hujung minggu mcm aku?

kesian kita kan. kenapa eh kita sanggup buat keje masa org cuti ni ? kenapa kita bersusah payah sangat nak jalankan tugas ni? padahal gaji kita bukannya bleh buat jadi jutawan pun ..

kenapa eh kita sanggup gi keje hari2 padahal kita tau sume nye memenatkan , sumenyer buat kita stress..

tak pelik ke korang ?

hehe. tak la pelik. sbb tu sume tanggungjawab kita kan. orang yg tak paham konsep je akan tak rasa bersalah kalau keje yg sepatutnya dia buat tak siap2 dan menyebabkan sume orang lain kene marah bos. susah nye. penatnye . penat.

adakah korang ingat surirumah yg tak keje kat opis tu rileks dok umah ? rasanya lagi penat. lagi la takde rehat termasuk sabtu,ahad dan cuti am. lagi bz lagi ada kalau weekend kan. sian surirumah. takpe, pahala korang besar kalau niat baik .

kalau keje gomen, niat baik nak tolong orang pun dpt pahala kan? hehe. tapi keje aku bukan la tolong orang, biasanya keje aku menyusahkan orang2 kerajaan yang salah urus kewangan, dan menyenangkan pembekal..tu yg org tak ske tu.

kira tolong orang jugak la tu. tolong dapatkan hak orang yg sewajarnya dapat bayaran tu.

ntah hape2 aku bebel petang2 ni. letih la beb. best nye kalau dpt aerobik or lari2. bila kuar peluh, badan akan rasa ringan skit and kurang rasa stress.

ok la. later la citer lain. take care.

Friday, October 30, 2009

Update dengan broadband yang sempot..hehe

Salam..

I really want to update. However,this BB really makes me sick. Adoi la,line sangat hampeh. Lagi kesian kat laki aku,dari pd tadi dia try tak dpt guna lansung,skali time aku balik keje boleh plak guna internet. Hehe. Hopefully ni dpt la upload. Skang ni kene taip dulu la kat words.

Today is Friday. I love Friday. Sbb esok lusa dah weekend. Best nyer dpt rehat2 kan. Tapi tak la rehat sangat sbnrnyer, ade sebemban fail aku bawak balik nak kene study. Huhu. Ada few new cases nak kene brief kat bos2.

This weekend ada kenduri kawin anak buah husband. Tapi kat mantin. Next week baru kat umah abang ipar. Maybe next week we’ll go to the wedding.

I dont have much to say actually.hehe . maybe a few words to someone or whoever yg ada masalah PCOS (polycystic ovarian syndrome) mcm bim and really want to get pregnant. Mcm bim penah ckp sblum ni, it will never be easy. You r fighting with ur own body. Never give up.

First u need to understand ur own body. Kene paham badan kita ni bertindak mcm mana. Apa yg kita makan, apa yg kita buat, sume nye akan effect hormone kita , and that will affect ur chances to get pregnant.

I know how devastating it is when we see how other people easily can get pregnant. Just be thankful for whatever happen. Sentiasa bersyukur dan redha. Everything happen for a reason. Dan satu hari nanti kita akan paham kenapa Allah uji kita mcm tu.

Bim sangat bersyukur sbb penah gemuk sebelum ni. Sbb lepas ni sekurang2nya bim dah tau it will never be easy to lose ur weight, but it surely can be done. ( even u r sangat pemalas nak exercise sebelum tu..hehe ). Nothing is impossible, dengan izin Allah swt. Usaha , mesti dengan semangat yg kuat, baru boleh bertawakal.

Change ur lifestyle. Dont give excuses. Start watching what u eat and please, do exercise. Orang yg ada pcos ni mmg takkan turun berat dengan senang. And never think of taking any products,seriously, it wont work or maybe it will make ur pcos worse.

Nak tgk citer nurkasih la. Nanti2 la citer plak.hehe

Take care, have a great weekend!

Thursday, October 29, 2009

HOW MY DIET'S LOOKS LIKE DURING PREGNANCY?

Salam..


Harini last exam untuk sah jawatan tu . arini paper subjek jabatan. Berkenaan akta kwsp,akta pencen dan tatatertib serta naik pangkat. ada 6 soklan, jawab 4. Setiap soklan 25markah. Hehe. Hebat tak..giler la panjang jawapan..


Doa aku Cuma semoga kitorang sume lulus la exam tu dan tak payah mengulang.hehe. mustahil la jugak sume org nak lulus kan? But nothing’s impossible.


Thanx to irenedahayu for the award eh..dah lama tak terima award2 ni ..mungkin ada org bg tapi bim yg tak jenguk2 , so tatau. Hehe. Sorry for that.


Some people may ask , how’s my meal n diet looks like during this pregnancy period..adakah aku makan melampau2 dan sesuka jiwa or sangat berkira2 tentang kalori dan jenis makanan?
Sebelum kita bercerita panjang , some people dont understand what “diet” means. Bila org dengar diet je org ingat maksudnya adalah cara makan untuk org nak mengurangkan berat badan.


Diet mean whatever you eat . meaning = pemakanan dlm bahasa melayu yg mudah. So pemakanan ada yg baik, ada yg tak baik. Good n bad diet.


When we talk about diet during pregnancy, it doesnt mean i’m “dieting” untuk menurunkan berat badan. Hehe. I’m not an expert , but i love to share this with all the expectant mother out there. Especially yg rasa risau tentang berat selepas beranak. Hehe. Yes, i’m already worried.


Masa memula pegnen kan macam susah nak telan anything , but you MUST make sure u eat something. Make sure perut sentiasa ada isi , so bila muntah, ada benda yg nak dimuntahkan. Not just some gastric juice. Its bad for your stomach when muntah masa perut kosong. Merosakkan saluran pemakanan.


I drink 2 glass of milk daily , anlene materna. And drink a lot of water. Masa memula pegnen susah skit nak telan air masak, so i replace it with air soya. Just make sure u have enough water, otherwise u can easily get dehydrated and kene urinary tract infection – jangkitan kuman kat saluran kencing or kencing kotor org ckp. Water is essential.


Sarapan aku makan berat. Like nasik goreng or mihun goreng, roti sandwich or wholemeal with peanut butter, anything that can make me feel full , even for a short time. Bila dah pegnen kan asik lapar je , snacking is so important to make sure i dont eat junks. So i bought the new oat krunch- it taste good! And of course my IKO. But IKO taste tooo sweet nowadays. Tatau kenapa la. Other type of snack that i have is kacang2,biskut munchy’s,and whatever suite my taste, as long as they’re good enough for me n my baby’s health.


Lunch i will have nasik n sayur n lauk as usual. I do eat a lot of sayur,Cuma skang dah tak ske kobis. Hehe.rasa mcm mual plak. Ske sayur berdaun2. And a lot of fish. This baby nampaknya dont like chicken so much. I rarely eat chicken, but i need some sort of meat in my meal for my health so i do eat them sometimes. Iron is important for pregnancy’s mom wellbeing , so one of the best source is meat. I dont like eating animal’s organ , so takleh la nak makan hati ke, jantung ke,usus ke ape ke.


Dinner susah skit. I usually had just sesenduk nasik with lauk n sayur. Malam kurang selera nak makan, so i cover up with other carbs or protein like roti wholemeal,yogurt,telur . as long as perut tak bebunyik2. Hehe. And of course susu. Really helps with my hunger pang. And biscuit sometimes.


Selama 17 weeks pegnen ni, aku mmg ada makan kfc,mekdi, and such. But once in a while. I still think about what the fat will do after i deliver. Haha. Fobia beb. But its good though. Peringatan kan. I dont want to be that big fat girl again , do i ? so beware from now.


Walaupun mcm tu , i dont mind having this extraweight for a miracle that the baby will bring in my life. Whatever happen after that, i’ll think about it after dah deliver n baby sehat walafiat. Hehe.


I read somewhere that pregnant mom can have extra 300 calories for daily diet. So, basically 1500kcal per day to make sure we dont gain too much weight. For me personally , just watch what u eat, just like when u r trying to lose weight. But dont do harm to ur baby. Learn what u should eat more and what u should eat less, but u must eat.

Exercise ? the best i can do would be walking. Hehe. Dari rumah ni nak ke stesen bas kene jalan kaki. Turun dari bas nak ke opis , jalan kaki lagi. That would be 20mins add up together. When i get bored at home, i walk to the foodcourt precint 9 ni, that will take around 15-20mins because i walk slowly. i want to do poco-poco or simple aerobic but my dr said walking is enough, jangan penat sangat n burden urself. But i’m planning to do some yoga for pregnant mom nanti. Hehe.


Panjang nye bebel. That’s what happen when i have laptop n internet. Haha. Semoga ada yg mendapat manfaat atas apa yg bim tulis ni. Sharing is caring, like i always said. So keep sharing the love..;)


Salam sayang.

Wednesday, October 28, 2009

COINCIDENCE OR AM I JUST BEIN LUCKY ?

Salam.

harini exam hari ke 2. dah 2 hari bim exam untuk sah jawatan. semalam was quite ok. soklan pasal perintah am dan arahan pentadbiran n also PKPA. jawab 10 soklan dari 14, and it all essays ye uols. hehe. sangat sengal la .

semalam kan baru dpt laptop n broadband? jadi nya online YM.

KEBETULAN ber chatting dengan member lama. she was w17 same as me , masa kitorang kat perhilitan. pastu she got w27 , tak lama lepas tu aku plak naik n27.



borak punyer borak , dia ckp arini dia exam. aku tanya exam ape, dia ckp undang2. KEBETULAN kitorang ambik paper yg sama hari ini.



aku tanye dia ade tak contoh soklan taun2 lepas. dia ckp ade, but taun 2007 punyer soklan undang2. that was good enuff for me because i have NO IDEA about what kind of question will be asked today. so dia email kan soklan tu.



aku pun tgk2 la soklan , and try to find the answer in the book. seriously ? tak paham lansung pon. i wonder how people can be a lawyer. undang2 ni sangat belit2 dan ayat sungguh tak paham.heheh



i have some kind of good photographic memory . sbb soklan tu di scan dlm bentuk gmbr , i can remember almost everything yg dlm kertas soklan tu.



nak di jadikan cerita , this morning , bila dpt kertas soklan , i was so shock. soklan dalam paper hari ni , adalah sebijik sebijan macam paper 2007 tu. cuma dia tukar nama jer. ayat sume sama. konsep soklan sama. susunan nombor tak sama , tapi bila balik tadi aku check balik , mmg sume 14 soklan tu sama. miracle isn't it ?? can u guys imagine how lucky i am ?syukur alhamdulillah..



however , walaupun aku ingat soklan , doesnt mean aku ingat jawapan. haha. we r supposed to answer 10 from 14 , but masa tak ckup, i do answer 9 only. but , if i can get full mark for each question , that will be good enough to pass the exam. wish me luck k ?



with every good news, mesti ada spoil punyer. office call. mcm2 hal. merosakkan my mood. now i feel like quitting my job again. sangat menyampah la.

kenapakah maxis broadband ni sangat sengal??adakah korang pernah mengalami masalah yg sama...kenapa takleh nak masuk internet lansung masa siang ? start pkl 6 pm+ tadi baru dpt masuk , tu pon terputus2. haruskah aku pulangkan saja maxis broadband ini selepas 7 hari?? hehe.

adios.

Tuesday, October 27, 2009

GOOD NEWS TO SOME ( AND BAD NEWS TO OTHERS..HEHE)

Sallam..

rindu betul kat korang sume..its been quite sometimes..dah lama btul aku tak online kan. my life is totally out-of-connection. not only internet, even in real life, i dont think i have any REAL friend! what a pathetic life.

few days back..aku sangat la depressed with my life. rasa mcm nak benti keje , nak tinggalkan sume benda , nak balik kuching dan dok umah jer. bleh ke pk camtu ? teruk nye aku kan...ntah la. aku rasa aku mcm tak mampu nak hadapi hidup skang. sangat stressful, sangat beban , persekitaran plak tak supportive ..aku ke yg tak ckup bagus ? or the enviroment really dont support me ? hehe. alasan.

anyway , because i'm very unhappy , my husband try to cheer me up. and guess what he did ?
HE BOUGHT ME A LAPTOP ...ANDDDDDDDDD A BROADBAND !!! YEAHHHHHHHHHHHHH
so that's mean , I'LL HAUNT EVERYONE'S LIFE START FROM TODAY!!! hahahaha. tapi of course la i wont be able to online everytime. i'm so THANKFUL and GRATEFUL sbb laki ku sungguh baik hati dan kesian dengan bini nya yg kehilangan arah ni ..eheheh

THANK YOU SO MUCH ABANG FOR THIS GREAT GIFT ..

sekurang-kurangnya , aku dah dpt balik channel untuk berkongsi masalah dengan kawan2 , sometimes kawan2 online ni lebih memahami berbanding yg depan mata ni ..hehe

tapi kan..bila dah ada laptop n internet , aku mcm dah tatau nak bukak web ape..pelik eh. dah lama sangat ketinggalan zaman...dah terbuang ke zaman batu.hehehe.

nanti korang jangan la bosan plak asik tgk aku hapdet..haha.dulu sebok tanye kenapa aku senyap je..skang , ambik korang. smpai tak larat baca bebelan aku nanti. haha. owh, ni mesti rezki anak ..dia ske ni jadik it-geek. hehe.

nanti kita sambung eh. adakah aku hepi skang ? dah kurang rasa nak benti keje. haha.

salam penuh kasih sayang ;)

Tuesday, September 29, 2009

A LIL MORE UPDATE..

Salam.

dah terlebih rajin plak. hehe. petang ni balik lambat skit so try to update some pictures..

first mesti la introduce gambar anak ..ehehe..walaupon baru 13weeks,terpaksa jadi mangsa mak yg ske ber blog..haha..

this is exactly look like the one that i have from hospital..tapi ni bukan gambar sebenar lah yer..
unbelievable la kan..aku tak rasa pon perubahan ketara pada lower abdomen..tapi rupanya baby tu dah sempurna pun sifatnya..dah ada bentuk manusia..Subhanallah..



ni plak bbrp pic yg ambik masa raya. this time mmg tak banyak ambik pic..semua nya masa pakai baju hitam , masa tgh tunggu giliran nak ambik pic kat studio. baru ku tau mahal giler ambik gambar family kat studio. giler ah RM168 satu picca. tu pon sbb promosi raya..kalau tak RM270. mahal kan kat kuching ??

owh..jangan terkejut..aku sangat GENDUT..hahaha. despite of having a very bad nausea and vomiting, makan tak menentu , tapi bila balik je kuching lansung takde mabuk. bagus kan? and happily gain 4kg. terer tak ?? haha. i'm now 64.5kg. 2 bulan je dah naik 4kg. terer tu.hehe

gambar2 ni sume guna henpon..so tak brape clear la.yg gmbr studio tu kitorang snap dari pc kedai tu ..dia tamo kasik soft copy ..dah la mahal ..menyampah betol ..

and dont bother about my father yg pakai spek itam di siang hari tu ..hehe. dia saje je takmo org tgk ke henseman dia.ahah. penat kitorang pujuk bukak spek,bolayan.




























































A VERY LATE UPDATE..

Salam semua..

Dah lebih sebulan tak hapdet aper2..sampai si MR dah bersalin pon aku baru tau arini ..sungguh la tertinggal ketapi ..huhu.. TAHNIAH to MR n husband for having a baby boy..dah sepasang ..syukur alhamdulillah..

Actually aku pon ade good news yang dah agak lambat untuk di share kan..ehehe..tak la lambat sangat sbb belum 'menetas' bak kata makcik rehan.haha.

Alhamdulillah ..setelah berusaha menurunkan hampir 15kg , setelah berusaha dengan mcm2 ubat n jumpa doktor smpai fedap..Allah bagi aku peluang untuk PREGNANT. Yes ! I am almost 14 weeks pregnant ..syukur alhamdulillah ..

mungkin jugak ramai yg dah tau melalui sms..sbb aku sangat excited smpai abis kredit sms sume orang , doakan aku n baby selamat.hehe. sbb aku kan ade PCOS, DR pun ckp jangan berharap sangat ..15% pregnancy slalu nya end up with keguguran ..Nauzubillah ..

Mula2 aku tatau pon aku pegnen..maksudnya masa pegi Sabah , aku dah few weeks pregnant. Bulan 7 aku mmg tak period lansung, so i thought my hormone stress out. Bulan 8 gi Sabah tu aku ada bleeding skit2, so i thought, my PCOS dah jadi balik. However, when the bleed continues until more than 15days, i know there must be something wrong. From what i know, it might be a servical cancer , or pregnancy.

So i went to see the doctor. She said the same thing. either cancer or pregnancy. I dont know why i never get the intention to do my own UPT. maybe sbb takut frust kot.

Masa jumpa DR tu dah 3 days puasa. I have a very bad nausea n vomiting, which i think caused by my gastritis..i do think that i might be pregnant, but because i have bleeding, i dont think it might be possible.

And when the DR ask me to do the upt, i still dont think it possible. yang lagi buat aku tak sangka , just few weeks before that , my Pakar O&G kat Hosp Seremban said I can't be pregnant for now because there is NO EGG at all. takde telur lansung keluar dari ovari aku. so camne nak pegnen?

So I guess this is MIRACLE. Alhamdulillah ..syukur sangat2..

Ok la ..enuf bout that. Thanx pada semua yang doakan untuk aku selama ni. mungkin ada sedikit kebaikan yang aku buat , yang menyebabkan doa orang pada aku dimakbulkan..alhamdulillah ..

ow..dah tak lupa..Selamat Hari Raya Aidilfitri untuk semua kengkawan..Maaf atas salah silap bim k? miss u all ..

Thursday, August 20, 2009

SABAH IS AWESOME!

Salam sume. Salam dari Sabah. heheh

Today will be my last day. been here since Monday .

And finally , meet up with Polin. Thanx polin for the great days . glad to have u as a friend.

Mmg seronok dtg sabah ni.mcm lebih kurang balik kuching je.sbb the surrounding is not so much differ. yg best nya , we stay kat hotel yg in the middle of the city , which means , surrounding by shopping mall yg macam2 ada. haha. nice. i need that for this stressful job.

Ingat nak tepek pic (i'm ashamed to put my pic with polin because polin is like number 1 and i'm 0, u got what i mean?) she's so skinny, and looks 10 years younger in real life. Picture dont tell everything though. hehe .

I forgot to bring my usb cable. ( haha. alasan baik punyer ) hopefully nanti balik opis i'llhave some time to upload everything. but i think polin will share the pic in her FB. ( oh ya, i dont have FB- haha. ketinggalan zaman )

ok la korang. nak blah dah. i know u guys bored with my blog. Sorry for that. can't help u with that. I'm slowly losing grip from this net world. lain la kalau husband tiba2 baik hati nak bli laptop skali ngan internet ke.haha. Dream on.

I miss my previous life. but I know we have to move on. We have to let go, to make a change. This is my time. and your time will come. Adios.

Tuesday, July 28, 2009

SERIOUSLY BUSY!

Salam sume.

Lama giler tak hapdet. Mmg la takde mende menarik pon berlaku. tapi kesian la kan org yg slalu jenguk blog ni yg dah bersawang ..haha.. sori korang .

Aku sangat2 la bz skang. bukan skang je . tatau kenapa semenjak masuk sini asik ade je mende nak buat. mmg la aku ske sbb tak terasa masa berlalu kan. Tapi masalahnye rasa mcm tak ckup jer nak siapkan sume mende. Bila aku tgh buat benda ni,bos aku tanye pasal benda tu. jadi nye , nak tak nak aku kene sentiasa prepare and update segala kes yg ada dlm tangan aku.

Walaupon bz, i still have time to hang out with Vogue2704. hehe. of course la hari jumaat kan. dah rehat lama. tu je la peluang nak berpoya2.hahaha. lain hari , asal tghari je pk pasal nak lunch , perut lapa giler. hari2 makan nasik 3 kali sehari. Hebat. hehe.tapi asal timing makan je lapa balik . Pelik.

Adakah berat aku berkurang atau bertambah ??

Semestinya bertambah. hahaha. sbb nya , skang ni hanya berjalan kaki adalah aktiviti harian. Anak maira dah takde nak kejar2. hehe. kalau tak bleh buli izzul ikut aku joging. hehe

Oh , sebelum aku lupa. untuk mereka yang stay kat Putrajaya or sekitaran yg berdekatan , pada 8 Ogos 2009 akan di adakan KARNIVAL KWAMP ( Kump. Wang Amanah Pelajar Miskin ) di Presint 8, dekat sekolah kot. hehe. tak pasti . Akan diadakan jualan barang2 terpakai , duit tu nanti masuk tabung kwamp tu. kira ni mcm indirectly menderma la kan. Banyak sangat barang dengar nya. ada baju , beg , alat elektrik , ape2 yg bleh diderma la. Bebudak unit aku kan siap derma handbag yg lawa2,tatau la sapa yg bernasib baik dpt beli tu. aku dpt sedekahkan baju2 je la. baju yg sendat dan baju yg besar. hahaha. seplastik sampah warna hitam tu , giler banyak . tu pon umah masih semak. tau beli je,pakai tak. mana tak melambak.

Kalau korang ada masa datang la . aku tak pasti timing la. nanti aku semak balik . dah pasti la start pagi kan.

ok kengkawan. do take care. really miss u all.

Thursday, July 9, 2009

2 news..

Salam .

Sehat ? I'm doin fine. Sebenarnya very the busy especially pagi2 camni. but i think this is the only time i can update anything. need to make it short n precise. haha. ape2 je la .

Got 2 news.

1 - I got the quarters !
Alhamdulillah..yeahhh.. belum pindah lagik.tp dah ambik kunci semalam. dah tengok2 ngan husband. dia dah sebok plan nak bli mcm2. huhu. need to clean up a bit. sbb habuk n such. but dinding cat baru - really brightly white..

Honestly , this house is waaaayyy smaller than our last place in Seremban . But my husband cheer up when he saw the kicthen ( that is the most important part of the house for him ). For me, I'm quite upset because the living hall is too small ( because that is the most important place for me. haha. nampak sangat asik tgk tv, laki sebok masak.hehe )

HOWEVER , it doesnt matter anymore. yg penting ada tempat tinggal , and no need to bother maira n family anymore. tapi i'm gonna miss Izzul Islam n Izzul Iman. bleh pinjam tak skali skala ?? hahaha. Izzul nye sekolah the same building kat umah aku jer. and yes , umah me n maira dekat sajer. We still can go for aerobic together on Sunday right ?? hehe

2 - I lost another 1 kg..

haha. keco. but this really means something for me. sbb dh jarang sangat exercise properly, makan pon banyak rasanya. tapi membuang pon byk. I think my body really helps me this time. Ada some muscle left kot..hahaha. Need to lose another 8 kg. I hope that wont be a problem lepas dpt pindah umah ni .

Oh btw , ruang tamu tu tak muat pon utk aku buat aerobik. ahahaha. aku dah ckp ngan husband 1 bilik kene buat bilik eksesais. ngeh3. manyak cantik yerrr...hehe

I'm very excited to move to the new house. Because i really wanna be back to my routine before.
Hopefully I can do that soon.

Calling for Nabiha Ismail !!! - Bha kata nak tolong kemas umah kan??haha. nanti jangan tak dtg plak. hehe.

Have a nice Thursday.

Thursday, July 2, 2009

Picca - with extra 2kg.hahaha

Salam.

As requested. ada orang dah rindu sangat nak tgk pic ku. haha. aku tau tu, saje nak tgk kadar PENGEMBANGAN aku kan kan kannnn...?? hehe..

pics ni di ambik masa bapak aku datang ke Putrajaya , mid Jun . tak brape hengat tarikh. gmbr pon kureng jelas sbb henpon sapa tah ni tak berkualiti lansung ambik pic.hahaha

jangan kutuk lebey2. skit2 dah la. hehe.

sori eh,posing sama je. baju pon ala2 sama je. hahaha.




Wednesday, July 1, 2009

A PLEASENT SUPRISE..

Salam.

Tiba2 harini aku update blog malam. Adakah aku telah berjaya memaksa laki ku beli laptop sebijik ? oh tidak sama sekali. ehehe. aku pinjam laptop maira , sekali ngan internet dia. haha. thanx maira !

Harini , aku sangat la mcm tak sangka , dapat berjumpa dengan seseorang. Petang tadi dpt sms dari seseorang
"bim, ko kat moe kan ?"

aku dengan blur tatau tu no henpon sape , aku pon jawab "aah.kenapakah ? " hehe.sukati aku je jawab kan padahal no tak kenal .

"aku ada kat moe ni,lapor diri naik pangkat. kat e...aras..."

uiks. aku dah pelik. sapa plak ni . naik pangkat? kat aras....? dekat giler dah ngan bhgn aku.

skali aku cek2 balik no henpon, rupa2nya Vogue2704 ! laaaa...mmg jodoh kita aa nak jumpa kan vogue? dulu kita plan nak jumpa masa bim keje kat n.sembilan , pastu vogue nak pindah nilai.
skang ni dah lain plak. dua2 dpt keje kat putrajaya , the same building plak tu.haha. a pleasent suprise i should say.

disebabkan aku tersangat la sebok skang kan, aku bleh tak ingat nak amik pic kitorang (mcm aku slalu buat kalau jumpa member diet ..hehe ).but no worries,we'll have more time with each other.

next week i'll have my next O&G appointment. i dont know what to expect. this time we'll review not only my blood test result , but together with my husband's result. hopefully everything will goes well. pray for us.

tomorrow ada meeting unit kitorang. and the public speaking topic will be "1 Malaysia : what u can do as a government servant and a citizen".ape nak citer tu ? got no idea. giler ngeri nak masuk meeting sok. but I'm not a coward. Jangan mengelak dari tanggungjawab. aku tak ske betul perangai org mcm tu. dah tau tu tugas dia , time2 tu la dia tak datang keje . kalau betul2 sakit takpe , ini buat sakit hati orang lain jer. huh. coward.

ok la korang..time to sleep. ehe.ngantuk giler.

for vogue - Congratulation on ur promotion ! and welcome to our ministry ! hehehe.pasni bleh kita lepak makan sama kan.sambil2 gosip pasal geng diet.haha.eh,nanti hapdet kan haku pasal forum.lama giler tak masuk .

Thanx for all readers. you guys always make my day. Thank you.

Good nite. sleep tight.

Friday, June 26, 2009

IT'S FRIDAY..

Salam semua.

Bestnye dah hari jumaat. Sbb nak balik Seremban. haha. balik smbn pun ske ke ?
penat la skang. everyday i fall asleep at 9pm. sangat la awal. sume cerita kegilaan ku kat AXN dah jarang tengok. slalu tgk ulangan masa weekend je. nasib baik la House ada ulangan every saturday n sunday. hehe .

Berat aku camtu gak. sbb nya aku makan mcm kelaparan giler. everytime balik keje , mesti rasa mcm dah tak makan dari pagi . padahal pagi makan berat , lunch mkn nasik , pkl 530pm dah rasa kebulur. huhu.

Skang aku dinner lagi awal gila dari dulu . Sbb tak masak n makan kat kedai . kalau hubby ambik balik keje , terus gi makan.

bila dah makan awal , pagi esok nyer bangun tido sangat la kelaparan lagi.haha. and the cycle goes on and on .hehe. and when the hell will i loss my weight if i continue that kind of lisfestyle? eheh.sendiri mau ingat la bim.

ok la korang. nak ambik angin luar. sit in this office is like staying in a refrigerator. giler sejuk. mcm nak simpan ayam je.haha

Wednesday, June 24, 2009

SORRY FOR THE INCONVINIENCE

Salam.

sorry sangat2. mesti ramai yg pelik kenapa tak dpt masuk blog ni bbrp hari lepas.

Al kesahnyer aku gatal tangan ..pastu tersalah klik ..hahaha..pastu aku tak pasan plak tu
sehingga la ade org email n msg tanye kenapa tak dpt masuk blog ni ?

Bila aku online guna henpon laki aku ..aku try klik " everyone " balik dah tak bleh plak ..so terus la ter "block" sume orang ..ehehe..

So sorry. that was my stupid mistake.

ekceli takde la hapdet pon kan..skang ni tgh fight utk kuarters la. sengal tau dorang ni . dah brape lama tunggu tak dpt2 ni . sakit jiwa raga. sian maira n family dia. semak je ade aku kat umah tu.hehe. walaupon aku ske giler lepak ngan anak2 dia kan, tapi dorang pon perlu space sendiri. yg paling kesian abg mat la , husband maira. mesti susah nak manja2 ngan maira sbb aku ada..ngeh3..sorry maira.

sebab tu seboleh2nye aku mesti nak balik seremban kalau weekend. takde la nyemak sangat kan. tu je la pon masa maira nak luang bersama family dia.

ekceli ade few picca ambik masa gi kl baru2 ni ngan adik n bapak aku. tapi dlm henpon mana tah.hehe. aku rasa mcm dah berisi plak dlm pic tu. ALARM!!!abis la. berat pon dah naik ni ..haha..mana taknye , makan kek lapis n ikan terubok masin yg bapak aku bawak tu. huhu. pastu bermalam kat KL lagi la ala2 tak sedar diri . sampai kene cirit birit. adoi la.

aku dgr forum cari dah berwajah baru. tapi blum tgk lagik. tadi tgk jap mcm kelakar pon ada. mcm porem budak2.hahaha.

ok la korang. take care.

Thursday, June 18, 2009

Lama Tak Hapdet - Got some warning ..

Salam .

dah lama giler tak hapdet. bz giler konon. haha.

arini should be masuk meeting together with the big boss n 2nd boss. but bila kitorang dah masuk bilik meeting , tgk2 unit lain hantar 41 ke atas je. haha. buat malu den je. I dont mind actually , i'm really willing to learn everything. and being in a meeting is one of the best way if u want to have a general idea about what they have in that particular ministry. Unluckily , they dont have enough space for "people like us" - org2 bawahan. hehe.

I've been here almost 2 months. and I've a learn a lot of thing. Did I cope well ? I think i'm doin good for the time being. Thanx to my dad , who really teach me how to be a survivor. ( thanx for all the preach . haha )

Remember about "the scary" boss that i've talked about ? haha. Sorry boss.
He's not that scary. My father is wayyyy scarier than him. haha. the different is , my boss will affect my career. That's the point. I hope i can be the best employee ever (?) hehe. Dream.

Oh, before i forgot , this is a serious warning for those yg asyik nak promote pasal produk kurus at my shoutbox and in my comments.

PLEASE DONT PROMOTE ABOUT ANY WEIGHT LOSS PRODUCT OR PROGRAM OR WHATSOEVER IN MY SHOUTBOX OR MY COMMENTS.
I WILL DELETE YOUR POST AS SOON AS I SEE IT , AND IF U DID IT AGAIN , I'LL BAN UR IP . IS THAT FAIR ENOUGH ??

Aku mmg la sangat hangin org2 yg pomot mcm2 produk ni. dont u get it ?? Aku taknak nanti org2 lain yg masuk blog ni pon terpengaruh. dah la ade link skali tu. tak pasal2 org ingat aku yg tolong pomot plak.

Kalau nak promote pasal benda lain aku ampun lagi la..baju ke ape ke..but please eh, jangan guna my shoutbox n my comments untuk promote anything yang ada kaitan ngan produk kurus mengurus.. Dont make me block this blog for certain readers only.

Oh..lagi satu. I think I want to set this blog to private. So only certain person can read it. Why ? for a security reason. I need your email address for adding it to my list. Sapa2 rasa nak baca blog aku pas ni , please gimme ur email add ok. Bukan kerek beb , tapi I have to. For my own goods. ok ?

Till then , see u in the next entry ..( if any ..hehe )

Friday, June 5, 2009

A GOOD START ..

Salam.

Nak ambik masa utk update jap .

Good news , i'm losing the 1st kg from the target ! yess!! Go Go Chaiiyooo!!!

So I'm 61 kg..haha.jauh lagi dari target .

Disebabkan timbang umah maira is manual , so aku depends on that je la .timbang digital kat seremban. Timbang umah maira pon lebih kurang timbang digital aku je reading nyer. Reliable la kan. hehe.

I'm getting back on track. trying to be as physically active as before. and being "picky" about the food is a good start to train myself. I'm back to mihun tomyam , wholegrain , sandwich ..hahaha.

but like always , weekend will ruin everything. ( hopefully not! ) . goin back to seremban dis evening.

Happy weekend all ! have a great day.

p/s : TBL contestant , how u guys doin ? update on monday or friday ? Can't wait to see the changes !

Tuesday, June 2, 2009

SELEPAS SETAHUN..A NEW GAME

Salam.

mesti korang pelik kan..baru pas wat entry after a month pasal keje ..takkan dah setaun plak. haha..ntah ape yg dah setaun tu ..

Hari ini , 2 Jun 2009 , genap setahun aku diet n exercise...sungguh la tak sangka dah masuk bulan Jun kan? dah setengah tahun ..apa yg kita dah buat dlm hidup kita? apa yg kita dah capai dalam setaun ni ? tercapai tak resolusi tahun baru 2009 yg kita war-warkan awal taun dulu ?

http://akupundiet.blogspot.com/2008/12/new-year-will-there-be-new-me.html

tu link cabaran tahun 2009 bagi aku ..mari kita renung-renungkan..dan selamat beramal ..ehehe

1. MENCAPAI BERAT BADAN UNGGUL (HAHAHA) UNTUK BMI NORMAL IAITU AT LEAST 55.0kg SEBELUM 01.06.2009 -- CABARAN UTAMA
- nampaknya cabaran utama ni tak kesampaian ..walaupon aku dah dpt BMI normal aritu ..( tapi kejap je..hehe )

2.PAKAI SUAR JEANS SAIZ 28 SECEPAT MUNGKIN..HAHAHA
- yg ni pon tak dpt ..haha..dapat masuk jeans 28 , tapi tak dpt nak zip la..wakaka..dpt sarung jer..kalau aku pakai tak zip , agak2 ada org perasan tak ? wakakakak

3.DPT SARUNG DAN ZIP DAN BUTTON KAN SUAR JEANS B.U.M SAIZ 30 YG TELAH DIHADIAHKAN OLEH KAWANKU ( BAIK NYE SINDIR BEB..EHEHE )
- ini telah berjaya di realisasi kan bbrp bulan lepas. sangat best rasanya dpt pakai jeans BUM saiz 30 tu ..sbb jeans aku yg lain sume kain strecthable n cap ayam. yg ni je ala2 mahal..tu pon org bagi..haha

4.DAPAT PAKAI SUAR THAI TANPA MENAMPAKKAN KEMONTOKAN POUCH KU..HAHA
- suar thai yg main ikat tali ni pon dah leh pakai ..cuma nya takleh nak bawak gi jalan sbb panjang nak mampos ( kependekan tidak dapat di ubah suai ye tuan puan ..ehehe )

5.BODY FAT % MESTI DITURUNKAN SEKURANG2 NYA 5% SEBELUM 04.02.2009 ( INI TARIKH NEXT APPOINTMENT NGAN DIETITIAN..EHEHE )
- body fat % dah turun skit je sehingga ke tarikh ini. maybe sbb diet tak jaga bebetul2..exercise pon tak proper..

6.MINUM AIR MASAK 2 BOTOL 1.5LITER SEHARI
- done. very well done. skang pon dah ada 2 botol kecik 500ml kat opis , mesti top up at least 3 times daily. so dpt la 3L.

7. EKSESAIS AT LEAST 30MIN SEHARI
- this cannot be done buat masa skang. sbb berada di rumah orang dan tak bleh nak ber aerobik dlm umah orang. ehehe. sebenarnyer boleh je. aku yg malas. betul tak? pandai je carik alasan. akan diusahakan dlm masa terdekat. hehe

8.MAKAN FAST FOOD SEKALI JE SEBULAN / 2 BULAN SEKALI ( MANA YG KESAMPAIAN..HEHE )
- dah agaakkkk lamaaaaaa tak makan fastfood. tatau kenapa. boring kot? hehe. KFC doesnt taste that good nowadays. tak tau kenapa dulu mcm org gila suka sangat KFC ni. ntah ape mantera KFC letak eh..secret recipe..ehehe

So setakat ni ..ada yg dah tercapai..ada yg belum ..kene usahakan pas ni ..

Anyway , sempena dah setaun ni ..aku nak memula kan cabaran baru untuk diri ku sendiri.

Disebabkan berat aku skang adalah 61-62kg mcm tu, jadi aku nak buat taerget baru.

52kg before end of the year 2009.

Can it be done ? OF COURSE. nak ngan taknak je kan Bim ? hehe.

By the end of the year..I MUST LOSE 10 KG from now.

This will be a real challenge. Sbb sebelum ni , this is my achievement ( if u can call it achievement..hehe ) for 1 year..

Weight Loss = From 74kg to 62kg = 12kg
Body Fat % Loss = From 45% to 34% = 11%

This is SUPER SLOW progress. maybe sbb bim tak ckup give in everything.

So , let's get it started , Bim .

The GAME begins !

Friday, May 29, 2009

KHAS UNTUK CONTESTANT THE BIGGEST LOSER - MALAYSIAN BLOGGER

Salam.

Tadi jenguk blog Kaseh . Nampaknya dah lebih 10 org yg nak join TBL tu ..hehe bagus2.

Actually I'm very happy to hear that someone would like to organize this kind of contest. Bukan senang nak urus tu . dah la online. mana kita nak tau kalau org menipu ke ape kan? tapi harap2 nya semua yang join patuh pada term n conditions. lagipun , korang jugak yg rugi kalau tipu. dpt hadiah je watpe kan? yg penting kepuasan diri bila dpt lose weight tu.

Pada bim , takde yg lebih memuaskan hati melainkan bila kita berjaya lose weight dengan usaha kita sendiri semata2 , bukan dengan bantuan sebarang produk. Tapi , bak kata Kaseh , kalau mkn produk pon , kalau tak konsisten n tak komited , tak kuat semangat , tak tercapai jugak target tu. So, harap2 tercapai misi kaseh, untuk jadikan contest ni sebagai motivation pada semua yg nak menguruskan badan masing2.

Bim nak share bbrp tips untuk geng2 yg akak join TBL ni eh ..semoga tips2 ni berguna la untuk korang ..tapi sume ni bim dah penah sebut la sebnrnye..some sort of siaran ulangan ..

  • will power + determination , MESTI ada. jangan cepat mengalah .
  • drink plenty of water. 3Liter per day .
  • kalau korang ambik produk pon , do EXERCISE. sangat membantu mempercepatkan penurunan berat badan and akan improve metabolisme korang .
  • buat weight/strength training - build muscle = burn fat = lose weight
  • if korang tak makan nasik , please have some carbs dlm diet korang. jangan pikir nak kurus je , pikir pasal kesihatan badan jugak .
  • kalau tak sehat , rehat kan badan. jangan paksa badan utk buat lebih dari kemampuan esp bila sakit. tapi jangan plak buat alasan sakit.hehe
  • jangan pk sangat pasal hadiah tu, tapi pikir lebih dari tu. korang pk la, yg plg best dpt pakai baju/suar lama , dpt pakai mcm2 fesyen kan kan kan?
  • control portion. kalau nak makan , tgk portion. jangan smpai tak ckup plak. ye la kan sume nak cepat kurus.
  • jangan STARVE urself. JANGAN TAK MAKAN. MESTI MAKAN. kalau tak makan,badan korang takmo buat keje , takmo burn ape2 , camne nak lose weight?
  • if korang GAIN weight , jangan cepat putus asa. it happens sometimes in the process nak lose weight tu. mcm TBL la kann..keep on goin .
  • kalau tersasar dari jalan yg lurus , jangan give up. TER makan KFC ke..insaf terus, kembali ke jalan yang benar..ehehe.

ok la..byk lak bebel . as usual , aku dengan rela hati nya bleh bg korang ceramah free online or jadi motivator korang untuk lose weight ( walaupon korang taknak hahaha ) . If anyone have anything to ask , please do email me ok? mcm biasa la ..

Chiow.

AFTER A MONTH..

Salam .

harini jumaat ..so rehat lama skit..ada la kesempatan nak update blog..( walaupon sbnrnyer takde ape sangat nak hapdet..hahaha )

Aku ske hari jumaat. sebelum2 ni pon aku ske sbb rehat lama dan bleh balik umah , masak , makan , tgk tv, tido ..lama tu 2 jam 30 min ( dan slalunyer terbabas smpai pkul 3pm..)

Tapi skang aku ske hari jumaat sbb kurang dengar bos bebel ( sbb ms kerja dah kurang ), and also sbb dpt balik Seremban. hehe. ske betul aku ngan seremban tu eh ..eheheh

Semalam , 28.05.2009 genap sebulan aku di tmpt baru ni . Sebulan dah , tak terasa masa berjalan kan..mcm tak percaya dah sebulan . tak lama lagik entry selepas setahun plak . hehe

Selama sebulan ni aku takde la keje sangat. Tapi hari2 aku bz sbb buat keje orang. sbb nye aku tatau hujung pangkal tapi kene sambung plak keje orang. dah tu bos plak tanye mcm aku yg uruskan kes tu dari mula ..sabar je la.

Macam pagi tadi la , aku datang keje dengan senang hati ..sbb ingatkan sume keje dah setel semalam. TIBA2 pagi ni 2nd bos panggil , dia ckp bos paling besar nak report audit , pastu nak kene jawab surat ape tah , pastu nak mcm2 benda lagi la. Tiba2 aku jadik bz pagi tadi. hehe.
Mmg kene always ready mental and physical.

Korang bayangkan eh , aku ni mmg tatau camne kerja2 dorang ni , dan tiba2 aku kene tunjuk mcm pandai plak , konon2 mcm tau la sume tu. mcm mane tu ? ermm..

Pastu , kerani2 pon mesti la tanye aku kalau ade ape2 kan yg dorang tak sure ( yang mana , aku pon mesti la lagi tatau kecuali perkara2 yg aku penah buat la ). Tapi kene jawab jugak. kene buat keputusan dan bersedia untuk tanggung kesan dan akibatnya .

Bunyik mcm susah je keje aku kan. mmg susah beb . Bistu sapa suh aku naik pangkat ? takkan nak naik pangkat tapi nak keje senang2 mcm dulu2..? hehehe. sendiri mau ingat la kannnn...

Walaupon kehidupan aku sangat stress masa ni , insyaAllah , aku rasa aku dah bleh cope skit2. dah bleh paham ape bahasa yg dorang pakai ni ..dah bleh baca cara kerja n flow nyer..

Orang JPA ckp , dorang bagi masa 3 bulan untuk kitorang seswai kan diri dan berusaha memahirkan diri ngan keje baru. after 3 months dorang akan anta satu surat ke borang ke , ke pada ketua jabatan untuk menilai performance kitorang . Kalau bagus ok la , tapi kalau tak ok , maybe kene hantar tempat lain or kene anta kursus ke ape ke ..

3 bulan tu bunyi mcm lama..tapi pada aku kejap je. Adakah aku mampu nak memahirkan diri dalam masa 3 bulan tu ? kita tunggu dan lihat..ehehe

Dalam sebulan ni ..aku dah byk kali rasa putus asa. aku mmg mcm malas nak keje , menyampah nak gi keje , dan sangat tak bersemangat la . Tapi aku motivate jugak diri aku , dengan mcm2 cara. Aku ingat segala apa yg aku dah buat selama ni , segala susah payah yg aku alami nak smpai ke tahap ni , takkan aku nak sia2 kan kan?

Terima kasih pd kawan2 yg banyak bagi semangat . Bila aku pk2 balik , kenapa aku sangat pening pk tentang keje je ? padahal banyak benda lain dlm hidup aku ni.

ok la korang . mengarut panjang plak. tido pon bagus ni . hehe.

Salam sayang.

Friday, May 22, 2009

TAG FROM SIS RL

Tgh takde mende nak buat ni , aku jawab je la TAG sis RL nih.hehe. rasanya ada org lain dah penah tag sebelum ni . sori yer..kira aku jawab skali la utk korang.

The Rules are simple.
1. Use Google Image to search the answers to the questions below.
2. Then, you must choose a picture in the first page of result and post it as your answer.
3. After that tag 12 people.

Q.1 : THE AGE OF YOUR NEXT BIRTHDAY?


Q.2 : PLACE I LIKE TO TRAVEL THE MOST
Q.3 : My Favourite Food?

Ni nasik ayam penyet tauuu...sedappp..tapi nak yg kat kuching jer..ehehe
Q.4 : NICKNAME THAT I HAVE ?




Q.5 : MY FAV COLOR? - purple..kalau korang takleh nak agak la ni kaler ape..ehehe




Q.6 : THE CITY I LIVE NOW?


Q.7 : THE PLACE I WAS BORN?



Q.8 : MY COLLEGE MAJOR

Q.9 : MY BAD HABIT?- melantak.haha


Q.10 : MY HOBBY? - melantak gak.haha.camno tu?hobi ngan bad habit.eisk.










Q.11 : MY WISH ?











Aku tatau la nak tag sape. rasanya sume org dah penah buat tag ni.aku je tertinggal ketapi.hehe











THE BIGGEST LOSER CONTEST


THE BIGGEST LOSER
Dont miss your opportunity to participate in the 1st
Malaysian Blogger
The Biggest Loser Contest
Hosted by: MyDreamWeight (Kaseh)

Start Date will take place June 1st,09 ****
End Date will be September 30th,09
Win Big Prizes $$$ for losing Weight!

********************************
P/S : I got this from Kaseh's blog. http://transformasi2009.blogspot.com/
Sila lawati blog beliau untuk maklumat lanjut ok? Its not the money that u should think of, that is just a Bonus. The most important thing , maybe this will move you from where u r right now. Maybe This is THE TIME. Good luck everyone! ( dpt hadiah jangan lupa share ngan aku.hahaha )

Thursday, May 21, 2009

AKU SKE BAJU KURUNG PAHANG

Salam.


Penat aku godek2 henpon tadi

rupanya dah lama aku tak layan kegilaan ku ambik gmbr sendirik. haha

masa kursus kat terengganu haritu ada snap 1 pic , tapi bukan sbb ape, sbb aku ske baju kurung pahang.hehe.


nah ..aku buat la tayangan. walaupon body tak lawa mana, tunjuk aa jugak. kang korang busan takde santapan mata. haha.

sori la korang. dah la pic ni kecik jer..ngeh2..layan je la..lenkali la aku ambik pic lain..

NOTHING TO UPDATE..

Salam semua.

I miss u guys a lot. Dah lama tak update blog eh .bersawang. sib baik ada org masih sudi jenguk.hehe. Thank you so much.

For the time being, there's nothing to update. Life's suck at this moment. Need to catch up with everything. But no worries. I WILL catch up. sooner or later. hehe.

My diet life ? lansung habis ke laut. haha. korang jangan ikut aku tau. sangat susah hati. Maira sebok jahit tudung , jadi takde la geng nak gi exercise. Weekend maira ajak gi joging , aku plak balik seremban. camno tu.hehe. Tapi mmg sonok bila dpt kuar peluh masa masa kursus asas kat ganu aritu . pagi petang , 2 x sehari exercise sejam lebih. pergh..baru rasa mcm HIDUP skit.

I gain 2-3 kg. Giler kentang . orang lain berat turun , aku naik . haha . Aku tak sabar nak ada umah sendiri ni ( kuarters la..) sbb at least bleh kawal makan n atur balik rutin. ( excuses kan ? )
Maira masak sedap sangat la korang ..tu yg aku risau tu. hahaha.

Bersyukur sangat ada kawan mcm maira..kalau tak,tatau mana bim nak duduk. ni dah sebulan , belum ada kabar berita lagik pasal kuarters. bila tanye dia ckp ramai org tgh que. tapi bim tgk byk giler kuarters kosong , ada orang mohon semalam,arini da dapat. camne tu ? KORUP. mencik tau dlm gomen byk sangat camni . sume nak pakai kabel. korang jangan smpai aku repot kat SPRM kang. haha.

aku nak tepek gmbr tadi sbnrnyer..tapi kan ni tmpg komputer orang ..huhu..sian aku ..
takde la gmbr kurus ke ape..saje nak share hilangkan kerinduan korang ..hahaha

Thursday, May 7, 2009

MISS ME?? HEHE

Salam.

harini ambik la kesempatan utk update blog. kesian korang asik tgk tajuk yg sama je bila bukak blog ni ..huhuhu

harap maaf lah yer keadaan sangat tak mengizinkan skang untuk berblog atau untuk berforum atau utk ber Ym atau segala2 nya la

kalau dah rindu sangat kat aku tu korang emel je la..sbb emel je mampu ku tgk hari2 kat sini ..huhu

so esok dah nak 5 hari kat opis ni ..so far ok ..sbb blum jumpa bos utama yg kekdahnye menakutkan..mengerikan ..bak kata bebudak opis ni la kan ..huhuhu

korang doakan aku bleh adapt dengan baik dan menjadi kesukaan ramai.hehehe.ape la ayat tu ..

diet n exercise takde update. haha. berat dah turun skit, tapi blum dpt capai 5 balik ..sbb tgh sedaya upaya menjaga makan minum dan exercise. air menten kot 3L sehari . asik gi toilet jer. dah la kene pakai pas2 tu nak gi toilet. saba je la ..

tahniah kepada kawn2 yg dah lose weight..hepi dengar ..yg tak turun2 tu ..sabar eh ..teruskan usaha. jangan cepat mengalah ..klau ada apa2 korang nak share bleh emel aku k

inirsha@yahoo.com

kalau menyempat aku balas k ? hehe. take care.

Saturday, May 2, 2009

AND NOW..The Beginning Begins..

Salam semua.

Lama tak hapdet eh . sori la.bz sangat2..u gals miss me??? I miss u too..( sapa yg miss me je la eh.hehe )

Ni pon nyempat gi cc. kat pejabat baru , kerusi pon lom tau nak dok mana. apatah lagik nak tau dpt pc sendiri ke tak.ehee...sian kan.

Alhamdulillahh..urusan lapor2 diri dah selesai. aku dpt kat Putrajaya seperti yg diingini oleh laki ku ..syukur la. harap2 cpt la dpt kuarters. sian laki aku nak berulang2 kan..

Isnin ni baru aku start keje kat opis baru tu. Korang doakan segalanya berjalan lancar ye bagi aku. bila aku tgk carta organisasi opis baru tu ..ala2 susah hati gak la . sbb majoriti org atasan adalah Pompuan. hehe. ngeri beb. sbb aku tau camne pompuan kalau jadik bos. ahahaha. tapi takpe , konsep aku , asalkan aku buat dengan betul , takde masalah. kalau aku buat salah, aku tak kesah kene tegur. asal jangan kene maki je.eheh.

Hapdet diet n exercise plak, ke laut china selatan. sbb sbok mem packing barang tak abis2..jadi nye takde exercise. aku baru dok seremban 4 taun. barang dah mcm 10 taun.camno tu ? ske sangat beli benda bukan2. hehe. tapi walaupon mcm tu , aku sgt ske sbb sepanjang proses memunggah barang / kotak2 , turun naik tangga ..aku rasa kurang penat. kang ckp tak penat tipu plak. jauh la beza dari dulu. opis baru aku ni tingkat 6 , so sangat best la utk turun naik tangga., tak mengah pon. best best ..

Berat aku dah naik skit. hehehe. sbb mkn tak jaga time sebok nak packing n pindah barang. tapi insyaAllah pasni akan ku turunkan balik sbb insyaAllah selagi blum dpt kuarters kat Putrajaya, aku akan stay umah Maira. jadi harusla kitorang bersama2 eksesais kan.haha. ye ke maira? ko tu sebok menjahit je camne? hehe. nasib baik ada kawan2 .kalau tak mana la aku nak tumpang. hehehe.

Pasni tatau lagi ada peluang tak nak hapdet blog. hopefully ada lah yer. tapi nengok opis baru tu mcm byk keje je. hehe.

ok la korang. have a nice day .

Monday, April 27, 2009

THIS IS THE LAST DAY..

Salam.

Hari ini , 27.04.2009 adalah hari terakhir ku di jabatan ini. Huhuh..sedey2..

Harini ..Genapla aku berada di sini selama 4 Tahun , 5 Bulan , 4 Hari ..hehe


Walaupon korang rasa aku lebih banyak masa di forum kan..tapi sebenarnya aku ni sangat dedikasi ngan kerja aku.korang mana tau kan kan..ehehehe.

Aku sangat tak sangka , my 5 years plan tercapai dlm masa belum ckup 5 taun. Walau bagaimanapun ..dlm 4 taun ni , masih ada gak plan yg tak kesampaian. Tapi tu sume bukan kuasa aku la. Ni plan dari segi kerjaya je ek ..yg lain2 tak masuk ..ehehe..

Nak tau plan 5 taun aku ?

( ni aku dah listkan masa aku mula2 di lantik sebagai Pembantu Tadbir Kewangan W17 )



- lulus exam pengesahan jawatan - year 1

- disahkan jawatan - plg lmbt year 2

- ambik exam BITK dan lulus (byrn insentif tugas kewangan ) - year 2

- ambik ptk dan aras 4 (peperiksaan tahap kecekapan ) - year 3

- mesti dapat APC ( anugerah perkhidmatan cemerlang ) - year 3-4

- ambik exam KPSL ( W27 atau N27 ) - year 3-4

- naik pangkat ( W22 or N27 ) - year 4-5



hehe..poyo kan..ni konon2 angan2 la ..tapi dari angan2 tu kita berusaha betul tak ?

sama la mcm losing weight.berangan la dulu nak jadi slim n slender ..tapi jangan angan2 kosong je, usaha ke arah tu kene se iring kan..

semua list dlm 5 year plan tu hampir2 tercapai sepenuhnya taun ni . KECUALI APC. kesian aku.nama aku dah di antar pun untuk calon APC taun ni ..tapi time tu la aku kene pindah jabatan lain. mmg takde rezki part tu. but who cares bout APC when u got promotion ritteeeee...ehehehe. APC tu pada aku sejenis pengiktirafan. bukan pasal duit rm1000 tu. aku akan rasa kagum giler kalau org dpt APC dlm 3 taun pertama dorang kerja.

Tapi kalau jabatan lain ...setau aku dorang bg apc ni bergilir2. sungguh la tak mencapai maksud APC tu sendiri. takde makna la mcm tu. bukan sebab org tu bagus ke..kerja betul2 cemerlang ke..

So lepas ni ..aku nak kene buat 5 & 10 years plan plak utk jawatan baru. hahaha. This one is gonna be tough. but NO WORRIES , I will always try my best.

I'm very very sad to leave this place. Aku ingat lagi 1st day aku datang , aku sorang je pompuan kat opis ni. Pakcik driver jemput aku kat komuter seremban (sbb aku dtg dari HQ ) . Bos bagi aku dok resthouse selama sebulan lebih. Pakcik2 opis belanja aku makan . (sbb kesian kan aku sorang2 terkontang kanting.hehe ) Semoga Allah membalas jasa baik dorang semua.

Lepas 4 taun , rasanya lebih ramai yg tak ske aku .haha. Dalam kerajaan ni mmg mcm tu. Kalau ko buat kerja ikut peraturan , mmg org tak ske. hehe. yg dorang ske kalau bleh ikut ckp dorang. org yg betul tapi melawan mcm aku ni , mmg la tak disukai ramai. tapi , ada ku kesah ? hehe.

Pengalaman 4 tahun ni sangat membukak mata bagi aku. Alhamdulillah , diberi peluang untuk belajar banyak perkara selama ni.

Semoga selepas ni aku akan lebih banyak belajar dan meningkatkan kemahiran diri. Salah satu plan aku untuk 5 taun akan dtg , nak ambik exam khas KPSL untuk naik ke gred N41 ..hehe. Melampau ke ? tak la. Asalkan berusaha , insyaAllah Allah bagi jalan kan? . ( ada ke masa aku nak study sume mende tu..ahahaha )

Kalau tak pon , mesti naik gred N32 - N36 . Bercita-cita tinggi sungguh ko ni kan. hehe. This is a realistic goal. I will try my best to make it happen ..insyaAllah dengan berkat doa mak ayah dan kawan2..insyaAllah..

Terima kasih mak , ayah , adik beradik, beloved husband dan kawan2. Berkat doa korang , esok aku akan melangkah setapak ke hadapan . Terima kasih yang tak terhingga.

Salam penuh kasih sayang .

Bimbim

Wednesday, April 22, 2009

This entry is dedicated to KASEH

Salam.

This is dedicated to KASEH.

Reading your blog is a very heart – touching moment. I know exactly how u feel. Because I was that fat girl, who been rejected in most of my life because I was too fat to be a girlfriend.

Lelaki mmg akan nampak fizikal dulu , sebelum dia decide samada kita ni ckup BAIK ke tak ? LAYAK ke tak ..kalau jumpa awek yg cun , body lawa , kalau tak baik pon they’ll say “takper..perangai tu bleh ubah skit2 “ tapi kalau awek gemok ni “sym mmg ske kan awak ..tapi sy rasa kita tak sesuai la” or dia bleh tinggalkan kita mcm tu jer.

I met my husband online. YES. It’s a real story. Hehe. And he was one of the nicest person I’ve ever met . ( walaupon perangai nya smpai skang mcm budak umo 5 taun.ehehe ) I’m so thankful to have him as my husband. He never asked me to lose weight. Never say anything about my shape or look. “tak kesah la.abg ok jer..” itu je dia akan jawab kalau aku tanye soklan bodo ni “sayang gemuk sangat tak bang?”hehe

Bim stuju sangat pendapat KASEH bila dia kata sebelum kawin or awal2 kawin mmg suami tak suh pun kurus. Terima seadanya konon. Boleh blah la. Sbb tu kita pompuan kene sedar diri awal.Its not only about how u look like when u r in a sexy lingerie , its how u feel about urself. If u don’t feel good about urself, it shows. Lama2 laki kita pun rasa benda yg sama. “ayang ni gemuk la kan” – keep saying this word and it will stay in ur husband mind!

Never looked down on urself . But its hard when u have nothing to be proud of , kan ? I know how that feels like.

Apa yg aku taip lepas ni , is not only for KASEH. It’s for everyone who think they need this.

Aku pun penah la ala2 putus cinta pastu konon2 nak kurus sbb nak buktikan pd lelaki tu. That wont work. Seriously.

Aku rasa losing weight ni hanya akan Berjaya kalau kita belajar pentingkan diri sendiri. Yes, you hear me right. Even when u love everyone else, you should LOVE YOURSELF FIRST.

Kalau bz sangat dengan semua benda , think about urself first. Nak pk pasal suami, anak2 , pk psl diri dulu. Sbb kalau korang tak jaga diri korang , how can u take care of everyone else??

You think u r a good wife/mother if u dont care about ur health because u need to take care of ur family , think again. What happen to them if u die at the age of 35 because of heart attack ?? Who will bring ur child to a playground if u can’t even walk down the stairs?

Do this for yourself. Giving up is not an options. You dont just talk , YOU DO IT. Nothing will change if u don’t do anything TODAY!

Forget about the past. You were OBESE because you choose to be OBESE. Orang slalu kata , “sapa nak jadi gemuk mcm ni ..saya pon taknak jadi gemuk tau ..”
Tapi apa yg kita dah buat utk buktikan kita taknak tu ? NOTHING. Just continue with your lazy ass and keep munching everything in your mouth.

Kita yang pilih kita nak jadi apa. Even orang yg obese dari kecik pon boleh buat pilihan untuk jadi sehat. Orang yg ada penyakit mcm aku , walaupon hormone ku mmg akan buat aku gemuk , aku cuba lawan jugak . There is no excuse. WE MADE IT UP. WE MAKE EXCUSES FOR OURSELF.

“Saya tak boleh la nak lari ..gemok sangat tak larat bawak badan “- u can’t run ? YOU WALK

“takde masa la , banyak keje “ – it’s only take 20-30mins from your 1440 min and u said u have no time?

“ko tak paham , ko takde anak ,mana sama “- yes I don’t understand about having kids and still have time for exercising. Tapi , most of my diet’s club frens married with 3-4-5 childrens, and they still can commit to be fit , exercising at least 30mins a day. What a shame for those who still give lame excuses.

Why I dedicate this entry for KASEH ? KASEH for me is a standard heart-breaking love story for a fat girl. MOST of fat girl will experience that in their life. I can just reply her post , but maybe ramai wanita2 lain yg akan terlepas komen tu. Hehe. I hope this will really be an eye-opener for everyone.

KASEH ,I hope you don’t mind I wrote this. Bim rasa sedih atas apa yg berlaku pada KASEH , tapi pada Bim KASEH seorang yg tabah dan akan mampu hadapi semua ni. You've gone through the worse , nothing can stop you now.

You have chosen the right path. THIS IS THE TIME TO CHANGE. Either you keep on look back , OR KEEP MOVIN ON. You r lucky to have that 2nd chance. And this time , MAKE IT RIGHT.We’ll be at your side. Anytime.

Salam kaseh ,

Bimbim.

Monday, April 20, 2009

HEATHER SMALL - PROUD

Korang pasan tak lagu yg slalu main masa start the biggest loser tu? bersemangat aku dengar lagu tu. carik2 online akhirnya berjaya gak ..mula2 mcm salah lagu ..bila dah tengah2 baru pasan ..nanti tepek lirik ..

HEATHER SMALL - PROUD

I look into the window of my mind

Reflections of the fears

I know I've left behind

I step out of the ordinary

I can feel my soul ascending

I am on my way

Can't stop me now

And you can do the same

What have you done today to make you feel proud?

It's never too late to try

What have you done today to make you feel proud?

You could be so many people

If you make that break for freedom

What have you done today to make you feel proud?

Still so many answers I don't know

Realise that to question is how we grow

So I step out of the ordinary

I can feel my soul ascending

I am on my way

Can't stop me nowAnd you can do the same

What have you done today to make you feel proud?

It's never too late to try

What have you done today to make you feel proud?

You could be so many people

If you make that break for freedom

What have you done today to make you feel proud?

We need a change

Do it today

I can feel my spirit rising

We need a change

So do it today'

Cause I can see a clear horizon

Sungguh inspiring kan lagu ni ..nak dengar , klik kat sebelah tu eh ..WE NEED A CHANGE, DO IT TODAY..