Saturday, December 26, 2009

NAK BERANAK KAT SINI KE KAT KUCHING?

Salam.

aku sangat stress. walaupon skang baru 26weeks, tapi telah menjadi isu yg sangat penting untuk tentukan mana nak beranak ..huhu. sangat pening.

laki aku nak aku branak kat kuching, parents aku pon mesti la nak aku branak kat kuching..
so apa masalahnyer?

masalahnye , cuti . dan cuti. huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

mmg la kalau branak kat kuching ada mak aku jaga , and at least ade kete nak ke mana2.

korang mesti tatau kitorang laki bini takde kete,selama ni merempit je pon. huhu.

tadi bapak aku kol ckp mcm2, aku diam je. tatau nak ckp ape.

kalau nak beranak kat kuching, kene ambik cuti awal SEBULAN. korang bayangkan la..cuti aku dah la tak banyak. nanti dah ada anak lagi la banyak nak cuti kan..

kata kan la aku cuti awal sebulan. 2 minggu awal bleh ambik cuti bersalin - dah kene tolak 14 hari dari 60 hari..tinggal 46hari lepas beranak. itu kalau beranak on time, kalau delay ? huhu. brapa hari je dpt luang dengan anak before masuk keje? owhhh..i'm seriously stress.

2 minggu lagi kene ambik cuti rehat. cuti rehat ada brape hari je setaun ? tolak 10 hari ? huhu. so sad. sian anak aku. belum apa2 mak dah ada konflik.

lagi, kalau aku balik kuching awal sebulan dari tarikh due date, laki aku kene la balik kemudian sbb dia kene la keje n takleh cuti awal kan. dah tu, aku nak sangat laki aku ada masa aku beranak, jadi adalah agak mustahil untuk berada di sisi aku kalau masa aku sakit tu dia ada kat semenanjung lagik. huhu... camne ni nak ..mak nak jugak bapak ko tengok mak beranak..huhu

kalau aku branak kat sini pulak , mmg la lebih mudah untuk laki aku n aku uruskan cuti.maksudnya takde la membazir banyak cuti sangat. banyak la masa untuk anak post partum. dan peluang utk laki aku ada dengan aku masa beranak adalah lebih tinggi.

TAPI..sapa nak uruskan aku kat sini? mmg mak aku bleh datang. tapi , kenderaan camne? aku nak follow up kat klinik camne? nak gi mana2 pun susah kat putrajaya ni. takkan nak naik bas?

YA ALLAH..berilah aku petunjuk yang terbaik. aku taknak kecikkan hati mak ayah aku. tapi aku pun nak yang terbaik untuk anak aku. aku harap akan dpt buat keputusan yang terbaik.

malam ini sungguh rasa sedih. tak sangka perkara ni akan jadi serumit ini. mungkin sbb aku selama ni ambil mudah semua perkara. ermmm...

7 comments:

  1. Bim,..insya'allah tiba masa sok mesti ada ilham nak selesaikan masalah nieh... bersalin dulu kat sini ...lepak dalam dua minggu..pastu balik kuching tak leh ker? boleh rasanya... flight biasanya boleh nak handle orang-orang yang baru lepas bersalin nieh..no problem wheelchair seme ada dia orang sediakan...kalau nak gi klinik checkup aper seme kat kuching...just prepare all the documentation yang ada..masa bim bersalin haritue... at least bila bersalin suami ada...then lepas tue leh mak pulak jaga kat kuching......... fikir tenang-tenang....

    ReplyDelete
  2. hi..kmk br baca posting kitak tok..kmk org s'wak juak..org miri.ada sik kwn kwn/sedara mara yg blh pinjam keta sekejap.
    solution:
    beranak di putrajaya..n then after seminggu balik kuching.after 9 days bb dh boleh naik flight. chek up pulak..dlm pantang kita sik yah g klinik..nurse akan dtg ke rumah setiap hari.cuma hr yg ke 30 br la kita kena g klinik. ( kalau sblm tok chek up d kerajaan laa)

    my bb pun baru baru ni naik flight sbb nk pantang balik kedah. nk balik pantang di miri cost nya mahal .sbb ya pantang d umah MIL ja.ikut hati mmg nk balik umah sndirik.tp apa boleh buat..

    ReplyDelete
  3. Bim..i pun agreed with kawan2 yg advised tu.
    better bim bersalin kt KL, then balik Swak lepas 1 week .

    Yg leceh Bim kene cuti awal,cos balik swak fly ada limit time. means u kena cuti awal..sayang cuti tu..

    pikir yg terbaik tuk bim ok..
    I yg bersalin kt Jb pun ala2 pening, keje kat Kl, nk bersalin kt Jb, tgh pikir time yg paling sesuai nk kene cuti awal...
    kalau cuti awal, bersalin cepat takpe gak, kalau cuti lama2 then bersalin lamabt, rasa rugi cuti awal.

    ReplyDelete
  4. kak mah, sandal kecik and ella ..thank you for the opinions..kalau ikutkan bim mmg nak bersalin kat sini, and kemudian baru berpantang di kuching.

    masalahnyer, takde org dlm family yg paham apa yg bim nak. termasuk hubby. hubby nak sangat bim bersalin kat kuching , sbb nak anak surat beranak sana n ic sana ..
    dan jugak sbb dia keje syif, jadi slalu kene tinggalkan bim kat umah sorang2.

    sedih plak bim rasa bila perkara mcm ni jadi rumit. sbnrnyer mudah je kalau bim bersalin kat sini,pastu after 9 days balik berpantang kat kuching. so at least bim ada bnyk masa untuk rehat LEPAS bersalin, bukannya buang cuti menunggu masa bersalin.

    terima kasih atas pendapat semua..doakan bim dpt buat keputusan yg terbaik ..

    ReplyDelete
  5. kak, kmk pun cadangkan mcm cdak2 di atas ya juak...branak cnun lok pasya baru blt ctok....tapi yalah ktk tgh dlm konflik, kmk doakan ktk dpt solution yg terbaik k.

    ReplyDelete
  6. sian kitak..dpt ic wilayah pun ok hehe..anak kmk duakduak ic selangor /tp ya lah rugi kan sik dpt ic s'wk.tp apa boleh buat..choose the best.
    kalau terpaksa juak..balit jak la amik unpaid leave..

    ReplyDelete
  7. khuzaimah aka nono : thanx for the opinion. ya lah kamek pk setakat tok ya pilihan terbaik.dah padah ngan mak mek, nang la nya sedih, tapi nya madah yg penting baby selamat n sehat jak..husband yg berat hati nak suh kamek branak sitok..

    sandal kecik : ya lah koh..laki mek maok anak semua ic swak..kelak senang kata nya ..eheh. sian anak mun sekda speciality sarawakian bah oh ? tapi yg penting pk pasal keselamatan anak la ..sik layak dpt unpaid leave..hutang banyak.,hehe

    ReplyDelete