Friday, May 29, 2009

KHAS UNTUK CONTESTANT THE BIGGEST LOSER - MALAYSIAN BLOGGER

Salam.

Tadi jenguk blog Kaseh . Nampaknya dah lebih 10 org yg nak join TBL tu ..hehe bagus2.

Actually I'm very happy to hear that someone would like to organize this kind of contest. Bukan senang nak urus tu . dah la online. mana kita nak tau kalau org menipu ke ape kan? tapi harap2 nya semua yang join patuh pada term n conditions. lagipun , korang jugak yg rugi kalau tipu. dpt hadiah je watpe kan? yg penting kepuasan diri bila dpt lose weight tu.

Pada bim , takde yg lebih memuaskan hati melainkan bila kita berjaya lose weight dengan usaha kita sendiri semata2 , bukan dengan bantuan sebarang produk. Tapi , bak kata Kaseh , kalau mkn produk pon , kalau tak konsisten n tak komited , tak kuat semangat , tak tercapai jugak target tu. So, harap2 tercapai misi kaseh, untuk jadikan contest ni sebagai motivation pada semua yg nak menguruskan badan masing2.

Bim nak share bbrp tips untuk geng2 yg akak join TBL ni eh ..semoga tips2 ni berguna la untuk korang ..tapi sume ni bim dah penah sebut la sebnrnye..some sort of siaran ulangan ..

  • will power + determination , MESTI ada. jangan cepat mengalah .
  • drink plenty of water. 3Liter per day .
  • kalau korang ambik produk pon , do EXERCISE. sangat membantu mempercepatkan penurunan berat badan and akan improve metabolisme korang .
  • buat weight/strength training - build muscle = burn fat = lose weight
  • if korang tak makan nasik , please have some carbs dlm diet korang. jangan pikir nak kurus je , pikir pasal kesihatan badan jugak .
  • kalau tak sehat , rehat kan badan. jangan paksa badan utk buat lebih dari kemampuan esp bila sakit. tapi jangan plak buat alasan sakit.hehe
  • jangan pk sangat pasal hadiah tu, tapi pikir lebih dari tu. korang pk la, yg plg best dpt pakai baju/suar lama , dpt pakai mcm2 fesyen kan kan kan?
  • control portion. kalau nak makan , tgk portion. jangan smpai tak ckup plak. ye la kan sume nak cepat kurus.
  • jangan STARVE urself. JANGAN TAK MAKAN. MESTI MAKAN. kalau tak makan,badan korang takmo buat keje , takmo burn ape2 , camne nak lose weight?
  • if korang GAIN weight , jangan cepat putus asa. it happens sometimes in the process nak lose weight tu. mcm TBL la kann..keep on goin .
  • kalau tersasar dari jalan yg lurus , jangan give up. TER makan KFC ke..insaf terus, kembali ke jalan yang benar..ehehe.

ok la..byk lak bebel . as usual , aku dengan rela hati nya bleh bg korang ceramah free online or jadi motivator korang untuk lose weight ( walaupon korang taknak hahaha ) . If anyone have anything to ask , please do email me ok? mcm biasa la ..

Chiow.

4 comments:

  1. good tips kak bim...bangga dgn nsht kak bim.betul..mcm mia yg skt ni pun...wat sikit2 je workout ..x leh paksa...makan sedanya

    ReplyDelete
  2. I'm tOtally agree wif u la, kakak..

    sangatttt la sukee membace ayat² motivatiOn akak nie taw.. !

    ReplyDelete
  3. salam..sy pun dulu memulakan misi nak kuwuskan bdn..dan akhirnya sy terjumpa la produk SIY ni..nanti leh lawat blog sy camne sy diet...

    ReplyDelete
  4. Salam. selamat berpuasa to all. yes it's true, control portions + still need some carbs!

    ReplyDelete