Tuesday, June 2, 2009

SELEPAS SETAHUN..A NEW GAME

Salam.

mesti korang pelik kan..baru pas wat entry after a month pasal keje ..takkan dah setaun plak. haha..ntah ape yg dah setaun tu ..

Hari ini , 2 Jun 2009 , genap setahun aku diet n exercise...sungguh la tak sangka dah masuk bulan Jun kan? dah setengah tahun ..apa yg kita dah buat dlm hidup kita? apa yg kita dah capai dalam setaun ni ? tercapai tak resolusi tahun baru 2009 yg kita war-warkan awal taun dulu ?

http://akupundiet.blogspot.com/2008/12/new-year-will-there-be-new-me.html

tu link cabaran tahun 2009 bagi aku ..mari kita renung-renungkan..dan selamat beramal ..ehehe

1. MENCAPAI BERAT BADAN UNGGUL (HAHAHA) UNTUK BMI NORMAL IAITU AT LEAST 55.0kg SEBELUM 01.06.2009 -- CABARAN UTAMA
- nampaknya cabaran utama ni tak kesampaian ..walaupon aku dah dpt BMI normal aritu ..( tapi kejap je..hehe )

2.PAKAI SUAR JEANS SAIZ 28 SECEPAT MUNGKIN..HAHAHA
- yg ni pon tak dpt ..haha..dapat masuk jeans 28 , tapi tak dpt nak zip la..wakaka..dpt sarung jer..kalau aku pakai tak zip , agak2 ada org perasan tak ? wakakakak

3.DPT SARUNG DAN ZIP DAN BUTTON KAN SUAR JEANS B.U.M SAIZ 30 YG TELAH DIHADIAHKAN OLEH KAWANKU ( BAIK NYE SINDIR BEB..EHEHE )
- ini telah berjaya di realisasi kan bbrp bulan lepas. sangat best rasanya dpt pakai jeans BUM saiz 30 tu ..sbb jeans aku yg lain sume kain strecthable n cap ayam. yg ni je ala2 mahal..tu pon org bagi..haha

4.DAPAT PAKAI SUAR THAI TANPA MENAMPAKKAN KEMONTOKAN POUCH KU..HAHA
- suar thai yg main ikat tali ni pon dah leh pakai ..cuma nya takleh nak bawak gi jalan sbb panjang nak mampos ( kependekan tidak dapat di ubah suai ye tuan puan ..ehehe )

5.BODY FAT % MESTI DITURUNKAN SEKURANG2 NYA 5% SEBELUM 04.02.2009 ( INI TARIKH NEXT APPOINTMENT NGAN DIETITIAN..EHEHE )
- body fat % dah turun skit je sehingga ke tarikh ini. maybe sbb diet tak jaga bebetul2..exercise pon tak proper..

6.MINUM AIR MASAK 2 BOTOL 1.5LITER SEHARI
- done. very well done. skang pon dah ada 2 botol kecik 500ml kat opis , mesti top up at least 3 times daily. so dpt la 3L.

7. EKSESAIS AT LEAST 30MIN SEHARI
- this cannot be done buat masa skang. sbb berada di rumah orang dan tak bleh nak ber aerobik dlm umah orang. ehehe. sebenarnyer boleh je. aku yg malas. betul tak? pandai je carik alasan. akan diusahakan dlm masa terdekat. hehe

8.MAKAN FAST FOOD SEKALI JE SEBULAN / 2 BULAN SEKALI ( MANA YG KESAMPAIAN..HEHE )
- dah agaakkkk lamaaaaaa tak makan fastfood. tatau kenapa. boring kot? hehe. KFC doesnt taste that good nowadays. tak tau kenapa dulu mcm org gila suka sangat KFC ni. ntah ape mantera KFC letak eh..secret recipe..ehehe

So setakat ni ..ada yg dah tercapai..ada yg belum ..kene usahakan pas ni ..

Anyway , sempena dah setaun ni ..aku nak memula kan cabaran baru untuk diri ku sendiri.

Disebabkan berat aku skang adalah 61-62kg mcm tu, jadi aku nak buat taerget baru.

52kg before end of the year 2009.

Can it be done ? OF COURSE. nak ngan taknak je kan Bim ? hehe.

By the end of the year..I MUST LOSE 10 KG from now.

This will be a real challenge. Sbb sebelum ni , this is my achievement ( if u can call it achievement..hehe ) for 1 year..

Weight Loss = From 74kg to 62kg = 12kg
Body Fat % Loss = From 45% to 34% = 11%

This is SUPER SLOW progress. maybe sbb bim tak ckup give in everything.

So , let's get it started , Bim .

The GAME begins !

No comments:

Post a Comment