Monday, October 10, 2011

Citer Post-Bajet 2012

Salam hari isnin..


Dah isnin balik ek..cepatnya masa berlalu..
Minggu ni 2 hari je ada kat opis..rabu dah fly fly away..

Jumaat lepas kecoh sekejap pasal bajet 2012
tapi weekend takde plak dengar org borak sakan pasal bajet..pelik2..

apa2 pun, jutaan terima kasih kepada PM yang menyampaikan bajet tu..letih tau nak berdiri brape jam pastu nak smpaikan sume bajet tu..abis dah sume staf perah otak nak bahagikan duit yg ada dlm kerajaan nih..terima kasih kepada semua tenaga kerja bajet 2012..especially yang bawah2 tu la kan..

sedikit intipati Bajet 2012 :
  • rm1 billion untuk penambahbaikan sekolah 
  • sekolah percuma..sume yuran dimansuhkan
  • kenaikan tahunan gaji kakitangan awam antara rm80-320
  • umur persaraan dilanjutkan 60tahun
  • skim rumah pertama ku dinaikkan daripada rm220k kepada rm400k
  • tambahan bonus setengah bulan gaji minimum rm500
  • Bantuan rm500 one off kepada isi rumah berpendapatan di bawah rm3,000
  • bantuan persekolahan rm100 setiap murid/pelajar tahun 1 hingga tingkatan 5

tu la antara isi kandungan bajet 2012
banyak lagiii..cuma ambik yang penting2 jer..hehe..dan ada kaitan ..hehe
Alhamdulillah..walaupun ramai yang tak puas ati sangat kan..pada aku, bersyukur adalah lebih baik..tak bleh tamak..sapa nak bagi gaji naik rm80 pastu tambah lak bonus rm500..pastu tambah lak bantuan rm500 one off..tambah lagi rm100 untuk anak sekolah ..
brapa rm dah sume tu? cer kiraaa...

ok la ek..nnti smbung citer..

sebelum tu..kenapa takda org sudi nak join give away bim ek??uhuhu
sedey nyer..tapi takpe la..
mungkin tak seswai ngan jiwa n kulit korang kan..hehe..

No comments:

Post a Comment