Friday, April 17, 2009

MY DAILY ACTIVITIES - REQUEST FROM NEISYA

Salam.

Jap tadi neisya suh aku citer ape aku buat dari bukak mata smpai tido lena hari2.hehe
dia tak puas ati la tu camne aku leh turun cepat sangat kan kan kan??hahaha
tapi takpe..ni tak puas ati yg baik ..sbb nak jadikan cabaran dan saingan ..healthy competition..

Ekceli ..hidup aku sangat la busan nye..takde yg menarik pon..
hari2 pon mende yg sama jer ..tapi tatau la kan..kadang2 kita rasa biasa , tapi kadang2 ada org nampak apa kebaikan yg bleh di ambik contoh ke ape ke kan..

so ..lets start the boring story..eheh

- 6+am (rahsia bangun kol brape..haha ) - bangun tido

- sebelum bangun dari tilam wat sit up ..mula2 dulu 10x, pastu 20x..skang dah 50-70x tiap pagi..

- bangun dari tmpt tido , terus minum air masak 300ml camtu..(mmg sedia letak botol tepi tmpt tido). ni sangat membantu bim utk membuang segala toxin dlm badan.semenjak diet2 n eksesais ni slalu ada masalah nak berak la.skang dah takde semenjak amal ni.

- kalau rajin + sempat - wat eksesais 10-20min : either poco2, JM , ellip or anything that can wake my muscle. stakat lunges n push up n sit up pon ok. ni mcm alarm clock la utk muscle2.
kalau tak rajin n tak sempat (baru sebok nak iron baju bagai ) takde la eksesais nye. strecth2 je

- pastu mandi. pas mandi mesti timbang. aktiviti harian.haha

- 7.30am - minum susu segelas , 4 sudu besar + 250ml air , terus gi opis bawak sekeping roti wholegrain.

- 8.00am - kat opis kunyah2 roti sekeping tadik.kaver perut sebelum sarapan

- 9.00am - gi sarapan ngan member2. slalunye mkn mihun sup / mihun tomyam / nasik goreng sesenduk / nasik lemak (oh yeah,i eat nasik lemak beb )/ aper2 je la yg berat2.hehe. aku mmg sarapan mkn berat2. sbb nak kaver tenaga harian ( ceh ..eheh ). air teh o limau suam.jarang minum mende lain.

- 10.00am - kat opis. full time kat forum. kalau ade keje baru wat keje,kalu tak sambung kat porem n blog.hahahaha. (harap2 bos ku tak baca blog ni ..haha )

- 11.00/12.00 - kalau tiba2 lapar , aku amik la snack yg aku ada. buah / cereal /biskut yg bawak dr umah.

- 1.00pm - lunch. of course nasik my peberet. nasik 2 senduk , lauk2 ikan / ayam , jarang2 daging. sayur mesti separuh pinggan , nasik suku pinggan n lauk suku. no kuah2 lemak2 or whatsoever. tapi aku mkn mende goreng2.buat pilihan yg terbaik yg ada lah ye..

kalau laki ku tak masak utk lunch or tak kuar mkn , just makan sandwich or oat with ikan bilis sume tu.

- 2.00pm - sambung full time kat porem.hahaha

- 4.00pm - mesti aku dah lapar balik time ni. so snack lagik.

- 5.30pm - balik keje . slalu blik lmbt skit sbb bz kat porem.hahah

- 5.40pm - smpai umah. dah umah depan opis je camne?ehehe. get redi for exercise. balik je mesti terus tukar baju eksesais,kalu tak mesti jadi malas kalu tangguh2.

petang ni baru sesi eksesais sebenar. slalunya wat JM 30 days shred tu, or elliptical , or poco2 , or any dvd that i have. kalu busan JM , wat denise austin. yg penting MESTI ada cardio + strength exercise hokey ?

sblum eksesais , mesti mkn some carbs + minum air masak byk2 k. slalunye aku amik je roti wholegrain tu sekeping. kalau ada pisang lagi bagus.

exercise aku wajibkan diri ku mesti more than 30mins. kalau JM dpt buat 2 circuit je, aku smbung wat exercise lain. yg penting mesti more than 30mins.

Sebelum , semasa dan selepas eksesais mesti mnum air masak dengan banyak.slalunye aku akan abiskan 1.5L for the whole session.

Lepas eksesais - masak ler, if laki keje petang. kalau laki keje pagi,balik petang, kene masak dulu baru eksesais.

- 6.30-6.45pm - dinner. kalau rajin wat sandwich je. 2 keping wholegrain, letak sayur manyak2,isik nye isik ayam ke, sardin ke, telur rebus ke. kenyang giler ah.

tak pon mkn oat , ngan lauk2 yg ada.hehe

tak pon mkn nasik la..dengan lauk2 yg ada.hahaha. sungguh kurang asam jawa ini budak.control portion eh jangan lupa.

- 7.00pm - wajib tonton , The Biggest Loser.hehe.

- 8.00pm - 12am- tgk tv klau tak kuar ronggeng. smbil tgk tv wat push up , sit up , weight training , lunges , squat ..aper2 je yg aku sempat buat la. takde de tergolek2 tgk tv.mesti aktif.hehe. tapi kalau citer tu perlu fokus , terpaksa la iklan baru aku buat sume tu.ececece. ada jugak hari aku malas, i'm not that perfect.hehe

dlm kol 10-11pm camtu minum susu skim lagik segelas. calcium membantu mengelakkan lemak di simpan dlm badan tau tak ? so kene minum 2 gelas sehari ..hehe

-12.00am - tido la..zzzzzz...


camtu la hari2..puas ati tak neisya??hehe..boring je kan. tapi klu weekend takde la sesi2 porem tu sbb takde laptop kat umah. slalunye wiken berjalan2 n mkn2 tak hengat .hehe

Happy weekend everyone..esok aku balik umah SIL , ada kenduri. and probably i'll meet that sweet lil girl Nabihah Ismail yg comel itu. dia suda kurus la , tapi mau jugak ckp aku yg kurus. hehe. kita sama2 kurus la bha ..ahaha. Hopefully plan kali ni menjadik la. aritu tak dpt jumpa plak.

Take Care. Have a lovely weekend.

2 comments:

  1. askum...
    salam perkenalan...
    nanti view blogged saya lak yea...

    daa...
    askum..

    ReplyDelete
  2. thanks bim..... :)...dah tahu dah neisyanya diet slack kat mana..

    1...kurang minum air..tp hari ni dah minum byk air,....sengkak ni...dah 3 kali p bilik air...huhu...

    2...kurang exercise mcm bim, neisya pagi mmg tak sempat exercise, exercise kat dapur aja la, tu pun bgn 5.30pg...kalau nak exerise, mebe kena bgn awal lagi la....takpa..esok nak try...insyaAllah...

    2...kurang makan...ekekekke..

    thanks ya bim...susah2 aja....

    ReplyDelete