Friday, December 26, 2008

KENAPA BERAT SAYA NAIK MASA SIANG,TP BANGUN TIDO TURUN PLAK?

Selalu org tanye bim ..kenapa ek berat masa siang slalu naik sampai berkilo2..( especially org yg sgt rajin menimbang , tak sempat nasik turun ke perut dah naik timbang ..hehe)

Sebenarnye bim pon ade gak buat mende camtu..hahaha..kalau timbang pagi 64.0kg , tghari mesti dah jadik 65.0kg..malam sebelum tido mesti 65.8kg..hallamakkkkweiii..takot nyer..
tapi skang dah tak takot la..ehehe..sbb biasanya pagi esok akan turun bbrp ratus gram dari berat sebelum tido ..itu pon kalau makan malam tu adalah yg senang diproses,bukannya sinful food..

Satu satu nya perkara yg bleh berubah dalam semalam,yg menyebabkan berat kita berubah adalah amaun air dlm badan..kita slalu lupa..air ni berat , 1Liter air = 1kg berat fulamakkk..maksudnye , lepas kita minum air sebanyak 500ml, berat pon dah naik 500g..kalau 1L = 1kg ..patot la senang2 je berat nak naik n nak turun ..

Tapi walaupon mcm tu ..air ni senang gak nak hilang dari badan ..1st- respirasi or pernafasan ..2nd - transpirasi melalui kulit - berpeluh ..dua2 ni membantu kehilangan air dr badan even waktu kita tido ..

Bila dah bgn pagi , or masa tgh2 syok tido tu ..nak terkencing plak..ehehe..tu pon membantu pembuangan berat air dari badan ..

Sebab tu la ..bila bangun pagi biasanya berat dah kurang skit dari semalam nye berat ..hehe..yela..kalau byk buang air,byk la kurang ..tapi tak semestinya air je yer..masa tido pon badan akan burn fat , kalau betul cara dan betul makanan nyer..

Secara purata nya , manusia membuang air 1.2Liter melalui urin(kencing) dan 1Liter melalui repirasi dan transpirasi..so dalam 1 hari total weight yg bleh fluctuate adalah 2.2KG..!! waaa..sonoknyerrr..hehehe

No comments:

Post a Comment