Wednesday, December 24, 2008

KENAPA BERAT SAYA NAIK WALAUPON DAH DIET N EXERCISE??

Slalu sangat orang rasa cepat give up on their diet sbb masalah ni ..
dah jaga makan..eksesais 3 kali seminggu tapi bila timbang .. NAIK plak ??
camne tu ..? terus la dah malas nak jaga makan n eksesais..buang karen sajerr..hehe

walaupon dah citer kat porem kan..bim nak tulis gak kat sini ..supaya bleh dirujuk di masa2 akan datang ..

bila kita mula diet n eksesais..muscle2 yg ada kat badan kita akan mula membentuk ..
contohnye mcm betis..peha..lengan ..
large muscle byk digunakan bila kita buat eksesais macam senamrobik ..cycling..rope jumping..
jadi bila kita buat secara konsisten ..muscle pon akan terbentuk secara konsisten ..

dlm masa yg sama..lemak2 akan dibakar..sbb tu ramai yg ckp berat tak turun/naik tapi inches byk berkurangan ..tu sume sbb lemak2 yg dibakar tu la..menyebabkan badan lebih terbentuk ..ade shape gitu..hehe

muscle2 yg terbentuk tu , berat nya adalah lebih daripada lemak yg dah dibakar..sbb tu la kadang2 ade orang yg GAIN WEIGHT walaupon dah diet n eksesais mcm nak pengsan..ehehe

selain tu ..ade bbrp perkara yg mungkin kita tak perasan pasal gain weight ni :-
1. kurang rehat / tak ckup tido
2. STRESS - musuh utama ni ..
3.medication - ubat2 sampingan yg korang makan
4. medical condition - maybe ada masalah kesihatan yg lain ..contohnye mcm kencing manis ke..
5. menopause..- utk org yg berkenaan je..ehehe

kalau masa period pon ramai yg risau bila berat naik ..DONT WORRY ..itu sume berat air jer..hormonal changes ..kalau bleh jangan timbang masa period..2-3 days after dah abis piyed and dah kembali on track with diet n exercise baru timbang balik k?

No comments:

Post a Comment