Friday, January 9, 2009

PCOS AND WEIGHT LOSS - PART I

Seperti yg bim penah ckp masa entry awal2 dulu, salah satu sbbnya berat bim naik byk giler and susah nak turun and period tak teratur adalah sebab PCOS - PolyCystic Ovarian Syndrome .
Jadi , this entry ditujukan khas untuk sahabat2 yg ada pcos mcm bim dan tengah berusaha nak lose weight n fat. PCOS ni takde cure, tapi losing weight akan sangat membantu stabilizing the hormone, and reduce the symptoms. Hopefully this will help.

Sebelum tu , untuk sesiapa yg masih tatau ape pcos ni ..kita buat kelas kejap eh ..hehe..kelas Biologi. Its good to know. Kadang2 ramai yang ada symptom2 ni tapi tak penah jumpa doktor and tak anggap ini sume masalah. Believe me , it is a big problem if u dont do something NOW.

What Is PCOS?

Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) is a women’s health problem that affects nearly 10 percent of women at any age before menopause. PCOS can accompany certain reproductive stages, such as puberty or perimenopause. Each month the ovaries make a certain number of follicles with the intention that one follicle will become dominant and produce an egg. The next step in the cycle is normally ovulation. However, in women with PCOS, ovulation does not occur because a follicle never succeeds at producing an egg. The term “cysts” is used because the follicle is actually a cyst filled with fluid and hormones, primarily estrogen, in normal functioning ovaries.

Symptoms of PCOS

Classic symptoms of PCOS are:
-Irregular menstruation cycles
-No menstruation - 3 years..
-Infertility
-Increased hair growth primarily on face, chest, back, stomach, toes, thumbs - bulu2 ni mmg wa banyak beb..haha..janggut ada..misai ada..kat perut ade..kaki ade..haiyaaa..mmg selupa jantan looo..
-
Acne - only at my back ..sib baik tak tumbuh byk kat muka
-Oily skin - sib baik ade Olay Total Effect..hehehe
-Dandruff - lenguh dah tukar syampu
-Pelvic pain - sometimes , very painful
-Weight gain - yeah ..20kg in 2-3 years..
-Obesity - BMI masa memula 31.6 -- OBESE!
-Sleep apnea
-Type II Diabetes
-Elevated cholesterol
-High blood pressure
-Thinning hair/baldness - mmg byk rambut gugur..dah nipis da kepala huhu
-Thick skin patches arms, neck, thighs - double chin,geleber2,peha pon montok.haha.
-Skin tags/excess skin folds in armpit and neck area - rasa mcm nak gunting je skin tags..huhu


Many symptoms are due to hormonal imbalances and increased production of the male hormone called androgen ( terlebih hormon lelaki aku ni ..ehehe )

* semua symptom yg aku highlight tu, semua aku ada..huhu..


1 comment:

  1. ai sha,
    salam perkenalan dr nizza.
    nizza salah sorang penghidap pcos yg mana selama 5 tahun berkahwin tak pernah lekat pun. skrg ni nizza tgh berusaha utk menurunkan berat badan, so nizza tertarik sgt dgn blog sha ni. moga ianya dpt dijadikan panduan & pembakar semangat utk mencapai apa yg diimpikan =)

    ReplyDelete