Tuesday, March 3, 2009

THE SIGNS AND SYMPTOMS..

Salam semua..

In medical terms , signs n symptoms ni ada maksud yg berlainan ..

Signs – maksudnya tanda2 penyakit yg kita boleh lihat secara physical pada patient. Contohnya kalau org kurang oksigen , badan jadik kebiruan –it’s a sign.

Symptoms – maksudnya tanda2 yg kita taknampak , tapi patient boleh rasa , contohnya kalau org yg gastric rasa pedih ulu hati – it’s a symptoms. Sebab tu , korang jangan marah bila doctor Tanya “apa masalah?”hehe..its mean they want to know the symptoms.

Dalam nak diagnos sesuatu penyakit , dua2 ni penting. Apa yg kita lihat , tidak semestinya betul , dan apa yang patient rasa, tidak semestinya betul jugak. Kadang2 patient sakit dada disebabkan paru2 nya bermasalah , tapi patient terjemahkan sebagai “jantung saya rasa sakit la”.

Entry ini , tidak berkaitan lansung dengan cerita di atas.hahaha. aku just nak bg korang paham , apa yg aku nak cerita kemudian ni .

Ramai orang sebenarnya tertanya2 dan masih lagi menghitung2 “ADAKAH PERLU AKU NAK LOSE WEIGHT NI ? GEMUK SANGAT KAH AKU SKANG? NAK DIET KE? NAK EXERCISE KE? “

Ramai sebenarnya yg TAK SEDAR DIRI keadaan sendiri. Ramai yang masih dalam keadaan DENIAL / PENAFIAN . Ramai yg tipu diri sendiri dan ckp “ I love bein myself , it doesn’t matter how people look at me..I’m still cute what ?” hehe.



APA YANG AKAN AKU SENARAIKAN NI ADALAH PENGALAMAN SENDIRI DAN KAWAN2 DAN PEMERHATIAN AKU K ?

SEKIRA NYA KORANG ADA SIGNS AND SYMPTOMS NI , HARUS LAH KORANG BERTAUBAT DAN INSAF DAN BERUBAH MULAI HARI INI, SAAT INI JUGAK! BUKAN ESOK , LUSA , OR TUNGGU BDAY KORANG KE..TUNGGU 1 HB KER..HEHE

THE SIGNS AND SYMPTOMS – that u should CHANGE UR LIFESTYLE AND LOSE WEIGHT NOW !

1. Bila tgk cermin , u say to urself – bestnyer kalau dapat jadi kurus mcm si polan si polan ..(biasanya mesti la artis pujaan korang kan..ehehe )

2. Bila duduk kat sofa , korang sorang je bleh duduk . samada sbb tmpt jadi sempit , or sofa tu tenggelam .

1. Anything u wear , it doesn’t look good at all. Why ar?

2. Pantang tgk iklan kurus kan badan , akan terdetik di hati korang – mcm best jer. Yes , org obese mmg slalu teruja tgk iklan kurus walaupon di mulut ckp “ ye ker nih? Ntah2 tipu jer..”dlm hati “mcm best je nih..murah plak tu..mcm nak cuba la..”

3. Pantang ada duit – mesti korang akan beli produk pelansingan / kurus2 ni . Sanggup abiskan ratus2 utk pil2 diet ..ni pengalaman ni.

4. Bila org sebut pasal nak makan kat luar , u can only think about KFC , Mekdi , Pizza , Kenny Rogers ..tatau apa lagi makanan lain yg ada kat dunia ni sbb KFC – idaman ku selalu ..ehehe

5. You never THINK about what u eat , u always EAT ALMOST ANYTHING.

6. Korang ske shopping..tapi tiap kali nak beli baju yang korang ske . TAKDE SAIZ.

7. You don’t talk to strangers. Sbb korang rasa rendah diri dan rasa malu nak bergaul ngan orang.

8. Most of your time – depan tv, makan popcorn ke kopok ke , makan nasik pun depan tv , tak pun layan internet kat pc. You don’t go out most of the time.

9. Bila da tgk tv , mmg malas nak bangun.sbb MALAS dan BERAT sangat badan nak angkat.

10. SEMUA baju lama , suar lama dah TAK MUAT. This is the big sign and u still deny it?? OMG..


1. Korang beli baju/suar saiz biasa korang beli , tapi bila nak masuk tersekat kat lengan / peha ..what’s that mean ???

2. Korang tak ske gi kenduri ..sbb dah tatau nak pakai baju ape. Sume dah tak muat kan…

3. Tiap kali beli baju baru ..tiap kali saiz tu bertukar..jadi lebih besar..

4. Bila korang rasa malu nak jumpa sedara mara sendiri ..



Sebenarnya ada banyak lagi kan..ni sebahagian kecil jer..

Kenapa aku buat entry ni ? Sebab semalam aku tgk The Biggest Loser..semua nya ckp dorang tak pernah sedar pon dorang ni ada masalah ..sehinggalah masalah tu dah jadi sebesar itu ..

So pada korang yg berat baru naik 10kg-20kg tu ..masih ada sinar harapan..cewaahhh…
mmg dah patut mulakan the battle to lose weight tu SEKARANG. Jangan sampai tak larat nak bawak badan sendiri .

Peringatan ni jugak adalah untuk diri aku . Been There , Done That . I know the suffer. I WILL NEVER BE THAT OBESE AGAIN..

7 comments:

  1. 'I WILL NEVER BE THAT OBESE AGAIN.'

    me too......

    ReplyDelete
  2. True...

    Pernah berisi satu masa dulu tapi tak pernah sedar diri...masih boleh gelak2 lagi...coz diri rasa memang tak gemuk pun...padahal sekarang kalau tengok gambar masa berisi tu memang nak tergelak...alhamdulillah eynda berada dikalangan orang yg cepat sedar diri...

    ReplyDelete
  3. YES NEISYA.I NEED TO KEEP SAYING THAT.HEHE.

    EYNDA : Eynda takde la gemuk sgt kan,just berisi je.alhamdulillah , kita sume ada kesedaran dan berjaya buat sesuatu utk diri kita. kalau dah smpai 100kg tatau camne nak start.

    ReplyDelete
  4. memang menakutkan bim,tq memberi kesedaran bersama..

    ReplyDelete
  5. excellent entry!!! an eye opener.
    makan dah kurangkan...
    bersenam saya takut... kot la tgh mengandung, kang gugur lagi.
    nak makan ubat lagilah takut...
    camner ni? sedihnya...

    ReplyDelete
  6. Nurul Aznil..kalau takut bahaya utk baby , bleh wat senaman ringan2 je .walking is a good exercise, and its good for pregnant lady too. ekceli, eksesais wont cause any harm to pregnancy, kecuali kalau diketahui rahim ibu tu tak kuat. makan ubat tu tayah la. just do the least u can ..;)

    ReplyDelete
  7. berjalan ye? hm...
    jalan-jalan pi window shopping lah nampak gayanya :P
    then pakai alat yg berat tu kat kaki, bleh kan? brilliant!!!

    ReplyDelete